diumenge, 29 de juliol del 2018

Calentar a tope la ciudad - Tot escalfant la ciutat


                            Tot escalfant la ciutat

Antigament, quan feia calor la gent es ventava. Era en temps immemorial, el dels nostres avis, abans que s’inventés l’aire condicionat. Un corrent d’aire, un càntir amb aigua fresca que el fang conservava, un ventall i a suportar el millor possible la canícula. Algunes persones passaven les nits caloroses dormint al balcó de casa seva. Un espectacle i un termòmetre per als veïns.
Ara tenim la sort de poder refrescar la llar amb un aparell. Tot tancat i a viure confortablement. Els estius són cada vegada més tòrrids, a causa del canvi climàtic sens dubte, i els habitants del nostre únic món contribuïm alegrement a l’escalfament. Fred a casa o als comerços i aire calent llançat a dojo a l’exterior. Algun científic ha estudiat en quin grau aquest sistema augmenta la temperatura a les ciutats?
També caldria calcular com incrementen la calor la gran quantitat de vehicles amb l’aire condicionat en marxa fins i tot quan estan aturats. Automòbils, autocars i altres desprenent calor i contaminant per tal de conservar el vehicle fresc.
Caldria preguntar-se si no és pitjor el remei que la malaltia, si no acabarem tots, començant per Occident i continuant per Orient, anant del Nord al Sud, immersos en una atmosfera irrespirable. El negoci funciona, els habitants de bona part del planeta poden proporcionar-se la seva parcel·la de confort. Aquesta és l’equació, més aviat el bucle, ja que sembla que solucionem el problema de la calor però no és així sinó al contrari. Malgrat tot, l’espècie humana és l’única que es considera intel·ligent.


Calentar a tope la ciudad

Antaño, cuando hacía calor la gente se abanicaba. Era en tiempo inmemorial, el de nuestros abuelos, antes de que se inventara el aire acondicionado. Una corriente de aire, un botijo con agua fresca que el barro conservaba, un abanico y a soportar lo mejor posible la canícula. Algunos pasaban las noches calurosas durmiendo en el balcón de su casa. Un espectáculo y un termómetro para los vecinos.
Ahora tenemos la suerte de poder refrescar el hogar con un aparato. Todo cerrado y a vivir confortablemente. Los veranos son cada vez más tórridos, debido al cambio climático sin duda, y los habitantes de nuestro único mundo contribuimos alegremente al caldeamiento. Frío en casa o en los comercios y chorros de aire caliente lanzados al exterior. ¿Algún científico ha estudiado en qué grado este sistema aumenta la temperatura en las ciudades?
También habría que calcular cómo elevan el calor la gran cantidad de vehículos con el aire acondicionado en marcha incluso cuando están parados. Automóviles, autocares y demás despidiendo calor y contaminando para conservar el vehículo fresco.
Habría que preguntarse si no es peor el remedio que la enfermedad, si no acabaremos todos, comenzando por Occidente y siguiendo por Oriente, yendo del Norte al Sur, inmersos en una atmósfera irrespirable. El negocio funciona, los habitantes de buena parte del planeta pueden proporcionarse su parcela de confort. Esta es la ecuación, más bien el bucle, ya que parece que solucionamos el problema del calor pero no es así sino al contrario. A pesar de todo, la especie humana es la única que se considera inteligente.