Cal comprar aliments de
proximitat
Com més creixen les ciutats, més decreix la
proporció de compres de proximitat. Entre altres conseqüències, hi ha la de que
s’acaba per no saber quins són els productes de temporada. Si les cireres vénen
a la primavera o a l’hivern, si el raïm es verema al setembre o tot l’any. A
més, hi ha molts nens i joves que mai no han vist un pollastre viu, i alguns
arriben a pensar que només són allò sense plomes i encongit que tenen a
l’abast.
No és broma el mal que fa el transport
alimentari global. Grans vaixells contenidors contaminen mar i aire traslladant
fruites, verdures i aviram d’una banda a l’altra. És comú trobar al supermercat
mongeta tendra del Marroc, pomes d’Alemanya, prunes de Xile,... Té això alguna
explicació? Sí, la del gran negoci beneït per l’Organització Mundial del
Comerç, indiferent a les emissions de CO2 a l’atmosfera que provoca.
La gent corrent no tenim força per ensorrar
aquest monstre global, però sí que podem minvar la seva extensió tot
salvaguardant tant el nostre benestar com l’economia del nostre entorn. Els
venedors estan obligats a indicar la procedència de les fruites i les verdures,
ho podem veure i podem triar. Com a consumidors, està a les nostres mans, per
mitjà de les nostres compres, incidir en el tipus de producció i de
comercialització. A fi de comptes, incidir en la salut del planeta, que és la
nostra.
Puede parecer un eslogan,
pero no lo es. Es pura racionalidad, fruto de la constatación de que el actual
modelo de suministro alimentario resulta insostenible.
Cuanto más crecen las
ciudades, más decrece la proporción de compras de proximidad. Entre otras
consecuencias, hay la de que se acaba por desconocer cuáles son los productos
de temporada. Si las cerezas vienen en primavera o en invierno, si la uva se
vendimia en septiembre o todo el año. Por lo demás, hay muchos niños y jóvenes
que nunca han visto un pollo vivo, y algunos llegan a creer que solo son
aquello desplumado y encogido que tienen al alcance.
No es broma el
daño que hace el transporte alimentario global. Grandes buques
contenedores contaminan mar y aire trasladando frutas, verduras y aves de
corral de un lado a otro. Es común hallar en el supermercado judía tierna de
Marruecos, manzanas de Alemania, ciruelas de Chile... ¿Tiene eso alguna
explicación? Sí, la del gran negocio bendecido por la Organización Mundial
del Comercio, indiferente a las emisiones de CO2 a la atmósfera que
provoca.
La gente corriente carecemos
de fuerza para derribar este monstruo global, pero sí podemos reducir su
expansión salvaguardando tanto nuestro bienestar como la economía de nuestro
entorno. Los vendedores están obligados a indicar la procedencia de las frutas
y las verduras, lo podemos ver y podemos elegir. Como consumidores, está en
nuestras manos, por medio de nuestras compras, incidir en el tipo de producción
y de comercialización. A fin de cuentas, incidir en la salud del planeta, que
es la nuestra.