divendres, 21 de gener del 2022

Curación de la enfermedad del sueño - Curació de la malaltia de la son

 

                             Curació de la malaltia de la son 

Encerclats com estem pel coronavirus, en plena lluita contra tota mena de variants de la Covid, amb polèmica respecte del negoci de les farmacèutiques i l’absència de genèrics per als països pobres, se m’ha acudit recuperar una informació de Metges sense Fronteres (MST) amb data d’octubre del 2019.

Es referia a la malaltia de la son, aquesta lacra transmesa per la mosca tse-tse present a molts pobles africans. Un paràsit envaeix la sang, afecta el sistema nerviós i pot causar la mort. Durant anys i anys, el tractament utilitzat era un derivat de l’arsènic que més aviat matava que no pas curava, causant la mort d’un 5% dels malalts.

En aquest context, MSF juntament amb la organització Iniciativa Medicaments per a Malalties Oblidades van endegar un assaig clínic per tal de trobar un tractament segur i eficaç. A més, van fer-ho al marge de la indústria farmacèutica, atès que per a l’elaboració de medicaments estableix uns preus no assumibles pels països que pateixen aquesta malaltia. L’èxit va arribar amb el fexidinazol, un tractament oral amb 10 dies de duració que ha demostrat la seva eficàcia.

En el seu comunicat, MSF manifestava que havien aconseguit trencar el joc de la indústria farmacèutica tot evidenciant que desenvolupar un fàrmac no  costa tants milers de milions d’euros com afirmen. I recalcava que l’assoliment havia estat possible mercè al recolzament dels seus socis, circumstància que els permet ser independents d’interessos polítics, religiosos i econòmics.

Doncs, tot això queda dit. 

                      Curación de la enfermedad del sueño 

Cercados como estamos por el coronavirus, en plena batalla contra todo tipo de variantes de la Covid, con polémica respecto del negocio de las farmacéuticas y la ausencia de genéricos para los países pobres, se me ha ocurrido recuperar una información de Médicos sin Fronteras (MST) con fecha de octubre del 2019.

Se refería a la enfermedad del sueño, esta lacra transmitida por la mosca tse-tsé presente en muchos pueblos africanos. Un parásito invade la sangre, afecta al sistema nervioso y puede causar la muerte. Durante años y años, el tratamiento utilizado era un derivado del arsénico que mayormente mataba que curaba, causando la muerte de un 5% de los enfermos.

En este contexto, MSF junto con la organización Iniciativa Medicamentos para Enfermedades Olvidadas emprendieron un ensayo clínico con el fin de encontrar un tratamiento seguro y eficaz. Asimismo, lo hicieron al margen de la industria farmacéutica, puesto que para la elaboración de medicamentos establece unos precios no asumibles para los países que sufren esta enfermedad. El éxito llegó con el fexidinazol, un tratamiento oral con 10 días de duración que ha demostrado su eficacia.

En su comunicado, MSF manifestaba que habían conseguido romper el juego de la industria farmacéutica evidenciando que desarrollar un fármaco no cuesta tantos miles de millones de euros como afirman. Y recalcaba que la consecución había sido posible gracias al apoyo de sus socios, circunstancia que les permite ser independientes de intereses políticos, religiosos y económicos.

Pues, todo eso queda dicho.