divendres, 27 de gener del 2023

Ucrania recibirá los tanques Leonard dentro de tres meses. La guerra va para largo - Ucraïna rebrà els tancs Leonard d’aquí a tres mesos. La guerra va per llarg

 

Ucraïna rebrà els tancs Leonard d’aquí a tres mesos. La guerra va per llarg

Com aquell qui demana un model de vestit i s’ha d’esperar molt a rebre’l, així Ucraïna haurà d’esperar llarg els anhelats tancs Leonard. No ve d’aquí. La guerra continuarà fins ves a saber quan, amb els seus morts, ferits, dolor, destrucció, misèria creixent.

No es parla pas de converses de pau, només es tracta d’incrementar l’armament, d’aprofundir en l’amenaça d’una tercera guerra mundial, d’engreixar més i més el negoci bèl·lic. Fa més de 60 anys, Dwight Eisenhower ho va denunciar amb totes les lletres per primera vegada: el complex militar-industrial dominava els Estats Units. És a dir, el món. I així seguim, xais muts i desgraciats.

 Ucrania recibirá los tanques Leonard dentro de tres meses. La guerra va para largo

Como aquel que pide un modelo de vestido y tiene que esperar mucho a recibirlo, así Ucrania tendrá que esperar largo los anhelados tanques Leonard. Lo mismo da. La guerra continuará hasta vete a saber cuándo, con sus muertos, heridos, dolor, destrucción, miseria creciente.

No se habla de conversaciones de paz, solo se trata de incrementar el armamento, de profundizar en la amenaza de una tercera guerra mundial, de engordar más y más el negocio bélico. Hace más de 60 años, Dwight Eisenhower lo denunció con todas las letras por primera vez: el complejo militar-industrial dominaba Estados Unidos. Es decir, el mundo. Y así seguimos, borregos mudos y desdichados.

dissabte, 21 de gener del 2023

Para Ucrania solo se habla de armas y no de paz - Per a Ucraïna només es parla d’armes i no de pau

 

                  Per a Ucraïna només es parla d’armes i no de pau 

Un any de guerra i de rearmament a dojo. Fornir Zelenski d’armes, EUA en primer terme, la UE després, i disgust perquè Alemanya no enviarà tancs Leopard. Acabada la Segona Guerra Mundial, es va castigar Alemanya a no tenir accés a les armes. Passats els anys, ja en té i endemés n’ha de subministrar a Ucraïna.

Ni una paraula sobre negociacions de pau. Negociacions no, negoci sí. Fa molt de temps, el gener de 1961, Eisenhower va denunciar el complex militar-industrial que dominava el seu país. Ho va fer en ocasió del seu comiat com a president; abans no. Un domini que, 62 anys després, s’ha globalitzat  com la resta assumptes.

Es veu com ni Putin ni Zelenski tenen pressa per acabar la guerra, i encara menys els proveïdors d’armament. Els ucraïnesos pateixen i moren a ciutats o pobles i al camp de batalla; els russos només com a soldats. El dèspota rus resta incòlume, el president ucraïnès, també, atès que els míssils mai no encerten el palau presidencial.

Les tropes es nodreixen de bens que fan la guerra, segle darrera segle, sense protestar. Maten i moren, demostrant que l’homo sapiens no és més que una utopia. La realitat correspon a l’homo demens.

                  Para Ucrania solo se habla de armas y no de paz

 Un año de guerra y de rearme en abundancia. Abastecer a Zelenski de armas, EE.UU. en primer término, la UE después, y disgusto porque Alemania no enviará tanques Leopard. Acabada la Segunda Guerra Mundial, se castigó a Alemania a no tener acceso a las armas. Pasados los años, ya las tiene y además debe suministrarlas a Ucrania.

Ni una palabra sobre negociaciones de paz. Negociaciones no, negocio sí. Hace tiempo, en enero de 1961, Eisenhower denunció el complejo militar-industrial que dominaba su país. Lo hizo con ocasión de su despedida como presidente; antes no. Un dominio que, 62 años después, se ha globalizado como el resto asuntos.

Se advierte cómo ni Putin ni Zelenski se dan prisa en acabar la guerra, y todavía menos los proveedores de armamento. Los ucranianos sufren y mueren en ciudades o pueblos y en el campo de batalla; los rusos solo como soldados. El déspota ruso permanece incólume, el presidente ucraniano, también, dado que los misiles nunca aciertan al palacio presidencial.

Las tropas se nutren de borregos que hacen la guerra, siglo tras siglo, sin protestar. Matan y mueren, demostrando que el homo sapiens no es más que una utopía. La realidad corresponde al homo demens.

dissabte, 14 de gener del 2023

La miel diaria del café con leche - La mel diària del cafè amb llet

 

                                La mel diària del cafè amb llet 

Qui prefereix la mel al sucre per endolcir el quotidià cafè en llet potser que aviat ho tingui difícil. Les nostres abelles es troben seriosament amenaçades per la vespa velutina, un insecte invasor que no para de créixer. Coneguda també com a vespa asiàtica, ens ha arribat incrustada al  mitjans internacionals de transport aeri o marítim, i està causant gran mortaldat al si de l’apicultura.

Fa anys que es prenen mesures per eliminar una vespa que té predilecció per les abelles meleres, indispensables també per a la pol·linització i, en conseqüència, la preservació de la flora i la fauna. Amb tot, la voraç vespa persisteix.

Un dels mètodes rau en atrapar les vespes reines a la tardor o a la primavera, quan surten dels nius, en el primer cas per ser fecundades i en el segon per construir els nius on posen els ous. Les trampes consisteixen en uns recipients de broc petit amb líquids atraients, dintre dels quals s’ofeguen en no trobar la sortida. Un sistema que poden gestionar els propis apicultors.

Malgrat els esforços, l’eradicació es veu llunyana, en especial perquè la vespa forana segueix entrant per avió o per vaixell, tot i que tant a aeroports com a ports s’han establert trampes controladores. Sí, la globalització fa temps que s’ha apropiat del món sencer, com correspon al seu epítet. Només un apunt en descàrrec de la perniciosa vespa velutina, la seva picada no és més tòxica que la de les vespes autòctones.

                                 La miel diaria del café con leche 

Quien prefiera la miel al azúcar para endulzar el cotidiano café con leche quizás pronto lo tenga difícil. Nuestras abejas se encuentran seriamente amenazadas por la avispa velutina, un insecto invasor que no cesa de aumentar. Conocida también como avispa asiática, nos ha llegado incrustada en los medios internacionales de transporte aéreo o marítimo, y está causando gran mortandad en el seno de la apicultura.

Hace años que se toman medidas para eliminar una avispa que tiene predilección por las abejas melíferas, indispensables también para la polinización y, en consecuencia, la preservación de la flora y la fauna. No obstante, la voraz avispa persiste.

Uno de los métodos reside en atrapar a las avispas reinas en otoño o en primavera, cuando salen de los nidos, en el primer caso para ser fecundadas y en el segundo para construir los nidos donde ponen los huevos. Las trampas consisten en unos recipientes de boca pequeña con líquidos atrayentes, dentro de los cuales se ahogan al no encontrar la salida. Un sistema que pueden gestionar los propios apicultores.

A pesar de los esfuerzos, la erradicación se ve lejana, en especial porque la avispa foránea sigue entrando por avión o por barco, aunque tanto en aeropuertos como en puertos se han establecido trampas controladoras. Sí, la globalización hace tiempo que se ha apropiado del mundo entero, como corresponde a su epíteto. Solo un apunte en descargo de la perniciosa avispa velutina, su picadura no es más tóxica que la de las avispas autóctonas.

 

dissabte, 7 de gener del 2023

Putin reclutará condenados por asesinato y violación - Putin reclutarà condemnats per assassinat i violació

 

            Putin reclutarà condemnats per assassinat i violació 

Llibertat a canvi d’anar a la guerra. Com a soldats podran matar i violar legalment, perquè això és la guerra, criminalitat impune. Vladimir Putin, en la seva invasió d’Ucraïna, ha de recórrer  a presos per engreixar les seves tropes. Si els homes sense inculpacions molt sovint actuen en els conflictes armats com a éssers abjectes, què es pot esperar de condemnats que no se sap si s’han pogut rehabilitar. El dèspota Putin fa de la guerra un afer encara més infame.

Per altra banda, aquí, el rei Felip VI exhorta a invertir més en armament, no pas en educació, sanitat, habitatge. Ho justifica al·legant que Putin ha encetat una guerra “injustificable, il·legal i brutal”, com si cap guerra no fos això. Com si no hi hagués altres mitjans per posar-hi fi, esquivant totalment el pacifisme. És clar que, així ha de parlar el cap de l’Exercit espanyol.

I aquest és el món que tenim. Decebedor, perillós, cruel, absurd. 

             Putin reclutará condenados por asesinato y violación 

Libertad a cambio de ir a la guerra. Como soldados podrán matar y violar legalmente, porque eso es la guerra, criminalidad impune. Vladimir Putin, en su invasión de Ucrania, tiene que recurrir a presos para engordar a sus tropas. Si los hombres sin inculpaciones muy a menudo actúan en los conflictos armados como seres perversos, qué se puede esperar de condenados de los cuales no se sabe si se han podido rehabilitar. El déspota Putin hace de la guerra un hecho todavía más infame.

Por otra parte, aquí, el rey Felipe VI exhorta a invertir más en armamento, no en educación, sanidad, vivienda. Lo justifica alegando que Putin ha empezado una guerra “injustificable, ilegal y brutal”, como si alguna guerra no fuera eso. Como si no existieran otros medios para ponerle fin, esquivando totalmente el pacifismo. Aunque, naturalmente, así tiene que hablar el jefe del Ejercido español.

Y este es el mundo que tenemos. Decepcionante, peligroso, cruel, absurdo.