La mel diària del cafè amb llet
Qui prefereix la mel al sucre per endolcir el
quotidià cafè en llet potser que aviat ho tingui difícil. Les nostres abelles
es troben seriosament amenaçades per la vespa velutina, un insecte invasor que
no para de créixer. Coneguda també com a vespa asiàtica, ens ha arribat
incrustada al mitjans internacionals de
transport aeri o marítim, i està causant gran mortaldat al si de l’apicultura.
Fa anys que es prenen mesures per eliminar una
vespa que té predilecció per les abelles meleres, indispensables també per a la
pol·linització i, en conseqüència, la preservació de la flora i la fauna. Amb
tot, la voraç vespa persisteix.
Un dels mètodes rau en atrapar les vespes
reines a la tardor o a la primavera, quan surten dels nius, en el primer cas
per ser fecundades i en el segon per construir els nius on posen els ous. Les
trampes consisteixen en uns recipients de broc petit amb líquids atraients,
dintre dels quals s’ofeguen en no trobar la sortida. Un sistema que poden gestionar
els propis apicultors.
Malgrat els esforços, l’eradicació es veu
llunyana, en especial perquè la vespa forana segueix entrant per avió o per
vaixell, tot i que tant a aeroports com a ports s’han establert trampes
controladores. Sí, la globalització fa temps que s’ha apropiat del món sencer,
com correspon al seu epítet. Només un apunt en descàrrec de la perniciosa vespa
velutina, la seva picada no és més tòxica que la de les vespes autòctones.
Quien prefiera la miel al
azúcar para endulzar el cotidiano café con leche quizás pronto lo tenga difícil.
Nuestras abejas se encuentran seriamente amenazadas por la
avispa velutina, un insecto invasor que no cesa de aumentar. Conocida
también como avispa asiática, nos ha llegado incrustada en los medios
internacionales de transporte aéreo o marítimo, y está causando gran mortandad
en el seno de la apicultura.
Hace años que se toman
medidas para eliminar una avispa que tiene predilección por las abejas melíferas,
indispensables también para la polinización y, en consecuencia, la preservación
de la flora y la fauna. No obstante, la voraz avispa persiste.
Uno de los métodos
reside en atrapar a las avispas reinas en otoño o en primavera,
cuando salen de los nidos, en el primer caso para ser fecundadas y en el
segundo para construir los nidos donde ponen los huevos. Las trampas consisten
en unos recipientes de boca pequeña con líquidos atrayentes, dentro de los
cuales se ahogan al no encontrar la salida. Un sistema que pueden gestionar los
propios apicultores.
A pesar de los esfuerzos,
la erradicación se ve lejana, en especial porque la avispa foránea sigue
entrando por avión o por barco, aunque tanto en aeropuertos como en puertos se
han establecido trampas controladoras. Sí, la globalización hace tiempo que se
ha apropiado del mundo entero, como corresponde a su epíteto. Solo un apunte en
descargo de la perniciosa avispa velutina, su picadura no es más
tóxica que la de las avispas autóctonas.