divendres, 3 de novembre del 2023

Una biografía de Tom Sharpe - Una biografia de Tom Sharpe

 

                               Una biografia de Tom Sharpe 

És l’escrita per Miquel Martín amb el títol, “Fragments d’inexistència”. Sembla que va ser el propi Sharpe qui va suggerir aquest nom per a una biografia basada en bona part en una autobiografia que mai no va acabar d’endegar.

L’autor de cinc novel·les protagonitzades per l’extravagant Wilt i unes altres onze, totes tan satíriques com intel·ligents, va passar els disset últims anys de la seva vida a Llafranc, i en finar les seves cendres va ser repartides entre Catalunya i Anglaterra. Als seus llibres censura a través de l’humor l’apartheid, el racisme, l’esnobisme, les injustícies socials. De la seva biografia n’extrec tres apunts.

Propugnava que la pena de mort fos abolida arreu, ja que, segons va deixar escrit, “segur que han penjat molta gent innocent per crims que no han comés”.

Arribat a la vuitantena, no podia evitar de pensar en la mort, expressant en una ocasió que no estava preocupat per deixar aquesta terra atès que, “el món és un lloca horrible, amb massa gent matant-se els uns als altres”. No crec que ningú pugui esmenar-lo.

Per altra banda, lúcidament, va reconèixer, “em resulta molt difícil acceptar el declivi de les meves facultats físiques i mentals. La vellesa significa la pèrdua de poder i això és el pitjor que em pot passar”. Perdre el control de la pròpia vida, no poder decidir, o caminar, o escriure.

Tom Sharpe va tenir una existència agitada que va transcorre principalment a Anglaterra, Sud-Àfrica i Catalunya. Tres indrets tan distants i tan diferents entre si. Va morir fa deu anys, i la seva obra, traduïda a gairebé totes les llengües, continua vigent. 

              Una biografía de Tom Sharpe 

Es la escrita por Miquel Martín bajo el título de, "Fragments d’inexistència". Al parecer, fue el propio Sharpe quien sugirió ese nombre para una biografía basada en gran parte en una autobiografía que nunca acabó de cuajar.

El autor de cinco novelas protagonizadas por el extravagante Wilt y otras once, todas tan satíricas como inteligentes, pasó los diecisiete últimos años de su vida en Llafranc, y al fenecer sus cenizas fueron repartidas entre Cataluña e Inglaterra. En sus libros censura a través del humor el apartheid, el racismo, el esnobismo, las injusticias sociales. De su biografía extraigo tres apuntes.

Propugnaba que la pena de muerte fuera abolida en todas partes, ya que, según dejó escrito, "seguro que han colgado a mucha gente inocente por crímenes que no han cometido".

Alcanzada la ochentena, no podía evitar el pensar en la muerte, expresando en una ocasión que no estaba preocupado por dejar esta tierra dado que, "el mundo es un lugar horrible, con demasiada gente matándose los unos a los otros". No creo que nadie pueda enmendarlo.

Por otra parte, lúcidamente, reconoció, "me resulta muy difícil aceptar el declive de mis facultades físicas y mentales. La vejez significa la pérdida de poder y eso es lo peor que me puede pasar". Perder el control de la propia vida, no poder decidir, o caminar, o escribir. 

Tom Sharpe tuvo una existencia agitada que transcurrió principalmente en Inglaterra, Sudáfrica y Catalunya. Tres lugares tan distantes y tan diferentes entre sí. Murió hace diez años, y su obra, traducida a casi todas las lenguas, sigue vigente.