dissabte, 11 de juny del 2016

El Derecho Internacional Humanitario - El Dret Internacional Humanitari

                           El Dret Internacional Humanitari

Val la pena assabentar-se de què regula el marc jurídic internacional pel que fa als conflictes armats. Observem alguns punts per després esgarrifar-nos encara amb més raó davant tot el que està passant.
Els Convenis de Ginebra del 1949 i els Protocols Addicionals del 1977 prohibeixen, entre altres capítols, els atacs a la població civil; escometre una persona tot sabent que no es tracta d’un combatent; atemptar contra la integritat física o la salut de les persones. Hi consta que els establiments fixos i les unitats mòbils del Servei de Sanitat seran respectats i protegits en tot moment. També ho seran els mitjans de transport de ferits i malalts o de material sanitari. En cap circumstància podran ser atacats els hospitals civils organitzats per assistir ferits, malalts, invàlids i parteres. El personal sanitari serà respectat i protegit en totes les situacions.
Arribats al segle XXI, el que hi ha són poblacions bombardejades, dones violades, hospitals destruïts, ambulàncies atacades... Les normes internacionals, ben intencionades, convertides en paper mullat. És evident que no es poden posar portes al camp, que no es pot temperar la guerra, el més cruel dels assots humans.
               
El Derecho Internacional Humanitario

Vale la pena enterarse de lo que regula el marco jurídico internacional con respecto a los conflictos armados. Observemos algunos puntos para después estremecernos todavía con mayor razón ante todo lo que está sucediendo.
Los Convenios de Ginebra de 1949 y los Protocolos Adicionales de 1977 prohíben, entre otros capítulos, los ataques a la población civil; acometer a una persona sabiendo que no se trata de un combatiente; atentar contra la integridad física o la salud de las personas. Consta que los establecimientos fijos y las unidades móviles del Servicio de Sanidad serán respetados y protegidos en todo momento. También lo serán los medios de transporte de heridos y enfermos o de material sanitario. En ninguna circunstancia podrán ser atacados los hospitales civiles organizados para asistir heridos, enfermos, inválidos y parturientas. El personal sanitario será respetado y protegido en todas las situaciones.

Llegados al siglo XXI, nos encontramos con poblaciones bombardeadas, mujeres violadas, hospitales destruidos, ambulancias atacadas... Las normas internacionales, bien intencionadas, convertidas en papel mojado. Es evidente que no se pueden poner puertas el campo, que no se puede atemperar la guerra, el más cruel de los azotes humanos.