divendres, 30 d’agost del 2019

Compra y venta de futbolistas - Compra i venda de futbolistes


Compra i venda de futbolistes

El futbol ja no és l’esport que era. Des de fa temps, però en els últims anys el desori s’ha aguditzat.
Quan jo era nena, el meu pare em portava els diumenges al matí a veure un partit en un club del barri. Allà vaig aprendre les regles de joc, tot i que de fet m’importaven un rave. L’únic que m’atreia era el refresc que el meu progenitor em comprava i les corregudes amb altres nois i noies pel perímetre del camp, ple de bardissar.
Més endavant, del futbol només me n’assabentava per la ràdio o la televisió, quan encara es parlava de la “pedrera” (la cantera). Equips que es forjaven amb jugadors de la seva terra, fossin la ciutat, la província. Ara ja no es parla mai en aquests termes. Quan es van fitxar forasters, el futbol va començar a canviar. Al principi, els mercenaris eren pocs, tot i això, la minoria no ha deixat d’incrementar-se. També el tripijoc entre clubs nacionals o estrangers ha anat adquirint un volum extraordinari. A les notícies sobre futbol, actualment ocupen tant d’espai els resultats dels encontres com el tragí de comprar, vendre o intercanviar jugadors. Aquest costa tant, l’altre costa més o costa menys. En aquests moments, l’anomenat Neymar està valorat en 160 milions d’euros.
Les xifres desorbitades van i venen com en un mercat d’esclaus, només  que,  aquests són rics i admirats, malgrat que esclaus a la fi. Exposats a tempteig, minvant el seu valor a mesura que envelleixen. Aquest any val tant, al següent serà més barat.
No, l’esport rei ja no és el que era, convertit en comerç, en economia de mercat, com gairebé tot.

Compra y venta de futbolistas

El fútbol ya no es el deporte que era. Desde hace tiempo, pero en los últimos años el descarrío se ha agudizado.
Cuando yo era niña, mi padre me llevaba los domingos por la mañana a ver un partido en un club del barrio. Allí aprendí las reglas de juego, aunque de hecho me importaban un comino. Lo único que me atraía era el refresco que mi progenitor me compraba y el correteo con otros chicos y chicas a lo largo del perímetro del campo, lleno de zarzales.
Más adelante, del fútbol solo me enteraba por la radio o la televisión, cuando aún se hablaba de la “cantera”. Equipos que se forjaban con jugadores de su tierra, fueran la ciudad, la provincia. Ahora ya nunca se habla en estos términos. Cuando se ficharon a forasteros, el fútbol comenzó a cambiar. Al principio, los mercenarios eran pocos, sin embargo, la minoría no ha cesado de incrementarse. También el cambalache entre clubs nacionales o extranjeros ha ido adquiriendo un volumen extraordinario. En las noticias sobre fútbol, actualmente ocupan tanto espacio los resultados de los encuentros como el trajín de comprar, vender o intercambiar jugadores. Este cuesta tanto, el otro cuesta más o cuesta menos. En estos momentos, el llamado Neymar está valorado en 160 millones de euros.
Las cifras desorbitadas van y vienen como en un mercado de esclavos, solo que estos son ricos y admirados, aunque esclavos al fin. Expuestos a tanteo, disminuyendo su valor a medida que envejecen. Este año vale tanto, al siguiente será más barato.
No, el deporte rey ya no es lo que era, convertido en comercio, en economía de mercado, como casi todo.