dissabte, 14 de gener del 2023

La miel diaria del café con leche - La mel diària del cafè amb llet

 

                                La mel diària del cafè amb llet 

Qui prefereix la mel al sucre per endolcir el quotidià cafè en llet potser que aviat ho tingui difícil. Les nostres abelles es troben seriosament amenaçades per la vespa velutina, un insecte invasor que no para de créixer. Coneguda també com a vespa asiàtica, ens ha arribat incrustada al  mitjans internacionals de transport aeri o marítim, i està causant gran mortaldat al si de l’apicultura.

Fa anys que es prenen mesures per eliminar una vespa que té predilecció per les abelles meleres, indispensables també per a la pol·linització i, en conseqüència, la preservació de la flora i la fauna. Amb tot, la voraç vespa persisteix.

Un dels mètodes rau en atrapar les vespes reines a la tardor o a la primavera, quan surten dels nius, en el primer cas per ser fecundades i en el segon per construir els nius on posen els ous. Les trampes consisteixen en uns recipients de broc petit amb líquids atraients, dintre dels quals s’ofeguen en no trobar la sortida. Un sistema que poden gestionar els propis apicultors.

Malgrat els esforços, l’eradicació es veu llunyana, en especial perquè la vespa forana segueix entrant per avió o per vaixell, tot i que tant a aeroports com a ports s’han establert trampes controladores. Sí, la globalització fa temps que s’ha apropiat del món sencer, com correspon al seu epítet. Només un apunt en descàrrec de la perniciosa vespa velutina, la seva picada no és més tòxica que la de les vespes autòctones.

                                 La miel diaria del café con leche 

Quien prefiera la miel al azúcar para endulzar el cotidiano café con leche quizás pronto lo tenga difícil. Nuestras abejas se encuentran seriamente amenazadas por la avispa velutina, un insecto invasor que no cesa de aumentar. Conocida también como avispa asiática, nos ha llegado incrustada en los medios internacionales de transporte aéreo o marítimo, y está causando gran mortandad en el seno de la apicultura.

Hace años que se toman medidas para eliminar una avispa que tiene predilección por las abejas melíferas, indispensables también para la polinización y, en consecuencia, la preservación de la flora y la fauna. No obstante, la voraz avispa persiste.

Uno de los métodos reside en atrapar a las avispas reinas en otoño o en primavera, cuando salen de los nidos, en el primer caso para ser fecundadas y en el segundo para construir los nidos donde ponen los huevos. Las trampas consisten en unos recipientes de boca pequeña con líquidos atrayentes, dentro de los cuales se ahogan al no encontrar la salida. Un sistema que pueden gestionar los propios apicultores.

A pesar de los esfuerzos, la erradicación se ve lejana, en especial porque la avispa foránea sigue entrando por avión o por barco, aunque tanto en aeropuertos como en puertos se han establecido trampas controladoras. Sí, la globalización hace tiempo que se ha apropiado del mundo entero, como corresponde a su epíteto. Solo un apunte en descargo de la perniciosa avispa velutina, su picadura no es más tóxica que la de las avispas autóctonas.