divendres, 31 de maig del 2024

Diferencias ciudadanas entre gente rica y gente pobre -Diferències ciutadanes entre gent rica i gent pobra

 

               Diferències ciutadanes entre gent rica i gent pobra 

Prenem dades referides a Barcelona, però de ben segur que són aplicables a qualsevol altra ciutat. A tot arreu hi ha barris benestants i barris on reina la precarietat, essent interessant observar les diferències entre els dos extrems.

Un recent informe de l’Ajuntament de Barcelona aporta dades relatives a l’any 2021, donant fe de la distància que hi ha entre els més rics, a Sarrià-Sant Gervasi, i els més necessitats, a Ciutat Meridiana. Ni més ni menys que 32.850 euros de renda familiar per càpita, uns, front els 15.935 euros dels altres. Desigualtat flagrant que les prestacions socials intenten llimar.

Una pregunta a fer-se seria: és molt més feliç, per se, una gent que l’altra? Difícil de respondre si considerem que la felicitat té molt a veure amb les expectatives, les satisfaccions o les frustracions que cadascú experimenta. Sempre i quan a Ciutat Meridiana els serveis essencials estiguin coberts, hi hagi jardins per on passejar, es compti amb bons transports res fa pensar que per força s’hagi de ser menys feliç que a l’altre extrem ciutadà. Perquè si els rics volen moltes coses, valoren en excés els bens materials, tenen enveja del qui te més, es maten a treballar per acumular cabals, doncs es possible que siguin ben desgraciats.

Que els desnivells entre els éssers humans haurien de ser mínims és una noble aspiració. Entretant, que cadascú llauri la seva vida el millor que sàpiga amb allò que té a les seves mans.

            Diferencias ciudadanas entre gente rica y gente pobre 

Empleamos datos referidos a Barcelona, pero a buen seguro que resultan aplicables a cualquier otra ciudad. En todas partes existen barrios acomodados y barrios donde reina la precariedad, siendo interesante observar las diferencias entre los dos extremos.

Un reciente informe del Ayuntamiento de Barcelona aporta datos relativos al año 2021, dando fe de la distancia que hay entre los más ricos, en Sarrià-Sant Gervasi, y los más necesitados, en Ciutat Meridiana. Ni más ni menos que 32.850 euros de renta familiar per cápita, unos, frente a los 15.935 euros de los otros. Desigualdad flagrante que las prestaciones sociales intentan limar. 

Una pregunta a hacerse sería: ¿es mucho más feliz, per se, una gente que la otra? Difícil de responder si consideramos que la felicidad tiene mucho que ver con las expectativas, las satisfacciones o las frustraciones que cada cual experimenta. Siempre y cuando en Ciutat Meridiana los servicios esenciales estén cubiertos, haya jardines por donde pasear, se cuente con buenos transportes nada hace pensar que por fuerza se haya de ser menos feliz que en el otro extremo ciudadano. Porque si los ricos quieren muchas cosas, valoran en exceso los bienes materiales, tienen envidia del que tiene más, se matan a trabajar para acumular caudales, pues es posible que más bien sean desgraciados.

Que los desniveles entre los seres humanos deberían ser mínimos es una noble aspiración. Entretanto, que cada cual labre su vida lo mejor que sepa con lo que tiene en sus manos.

 

dissabte, 25 de maig del 2024

El buen ejemplo de José Mujica - El bon exemple de José Mujica

 

                                  El bon exemple de José Mujica 

En un món amb molts polítics impresentables, recordar la trajectòria de l’expresident de l’Uruguai esdevé reconfortant. Expresident i, abans, exguerriller contra la dictadura militar que va tenallar el país del 1973 al 1985.

La seva lluita li va comportar set anys de presó infame en forma de solitud total, sense ni tan sols llibres amb què passar les hores. I una es pregunta, com és possible resistir aital turment al voltant de 2.500 dies? Només la confiança en què val la pena la lluita i en què finalment la justícia s’imposarà dóna la força necessària.

Així va ser, i José Mujica es va convertir en president del país entre el 2010 i el 1015. Honrat, modest de gustos, va ser un dirigent eficaç que en cap moment va ocupar el palau presidencial sinó que va seguir vivint a la seva casa del camp. Gràcies al seu mandat, l’Uruguai ha arribat a ser al continent americà el segon Estat en democràcia, transparència i seguretat segons el rànquing de l’ONU, només per sota del Canadà.

Actualment compta 88 anys, assisteix a actes polítics i culturals, és un exemple indiscutible de força d’esperit i resistència física. En mig de tantes mentides, matances i perversions, José Mujica impulsa la fe en una humanitat bondadosa. 

                    El buen ejemplo de José Mujica 

En un mundo con muchos políticos impresentables, recordar la trayectoria del expresidente del Uruguay resulta reconfortante. Expresidente y, antes, exguerrillero contra la dictadura militar que atenazó el país de 1973 a 1985.

Su lucha le conllevó siete años de prisión infame en forma de soledad total, sin ni siquiera libros con los que pasar las horas. Y una se pregunta, ¿cómo es posible resistir semejante tormento alrededor de 2.500 días? Tan solo la confianza en que vale la pena la lucha y en que finalmente la justicia se impondrá infunde la fuerza necesaria.

Así fue, y José Mujica se convirtió en presidente del país entre 2010 y 1015. Honrado, modesto de gustos, fue un dirigente eficaz que en ningún momento ocupó el palacio presidencia, sino que siguió viviendo en su casa del campo. Gracias a su mandato, Uruguay ha llegado a ser en el continente americano el segundo Estado en democracia, transparencia y seguridad según el ranking de la ONU, sólo detrás de Canadá.

Actualmente cuenta 88 años, asiste a actos políticos y culturales, es un ejemplo indiscutible de fuerza de espíritu y resistencia física. En medio de tantas mentiras, matanzas y perversiones, José Mujica impulsa la fe en una humanidad bondadosa.

divendres, 17 de maig del 2024

No saber quién es Goethe -No saber qui és Goethe

 

 

                                   No saber qui és Goethe

 

És al parc Villa Borghese de Roma on hi ha una estàtua de Johann Wolfgang von Goethe. Jo tenia al costat una mossa de 18 anys que ja havia acabat el batxillerat i superat la selectivitat amb bones notes. Es va mirar el monument sense saber qui era aquell personatge, el qual havia de ser cèlebre perquè mereixés tal homenatge.

No m’ho podia creure, a l’escola no li havien parlat de Goethe, no sabia que havia escrit obres tan rellevants como ara Faust o Les tribulacions del jove Werther. Ho vaig trobar llastimós i insòlit. Ara continuo pensat el primer, però ja no ho considero insòlit. Sempre és així, a l’ensenyament la literatura ha deixat de ser valuosa.

Cal lamentar-ho? No ho deploren pas els responsables de currículum vigent. Potser estan encertats al considerar que no és necessari conèixer Goethe. Entre els segles XVII i XVIII, Montesquiu va ser educat totalment en llatí. Això era útil, valia la pena? Amb el temps, la aristocràcia va anar abandonant aquesta disposició, i va continuar manant, junt amb la burgesia.

Era profitós estudiar en llatí? De què serviria ara? El món tira endavant sense llegir llatí, sense que els suposadament ben ensenyats sàpiguen res de Goethe i, ni molt menys, l’hagin llegit. De totes maneres, jo prefereixo conèixer aquest escriptor alemany que no pas les bandes de rock més escoltades, per exemple.

 

No saber quién es Goethe

 

Es en el parque Villa Borghese de Roma donde hay una estatua de Johann Wolfgang von Goethe. Yo tenía al lado una moza de 18 años que ya había terminado el bachillerato y superado la selectividad con buenas notas. Miró el monumento sin saber quién era aquel personaje, el cual tenía que ser célebre puesto que merecía semejante homenaje. 

No me lo podía creer, en la escuela no le habían hablado de Goethe, no sabía que había escrito obras tan relevantes como Fausto o Las tribulaciones del joven Werther. Me pareció lastimoso e insólito. Ahora sigo pensado lo primero, pero ya no lo considero insólito. Siempre es así, en la enseñanza la literatura ha dejado de ser valiosa.

¿Hay que lamentarlo? No lo deploran los responsables de currículum vigente. Quizás están acertados al considerar que no es necesario conocer a Goethe. Entre los siglos XVII y XVIII, Montesquiu fue educado totalmente en latín. ¿Eso era útil, valía la pena? Con el tiempo, la aristocracia fue abandonando esta disposición, y siguió mandando, junto con la burguesía. 

¿Era ventajoso estudiar en latín? ¿De qué serviría ahora? El mundo va hacia adelante sin leer latín, sin que los supuestamente bien enseñados sepan nada de Goethe y, ni mucho menos, lo hayan leído. De todas maneras, yo prefiero conocer a este escritor alemán que no las bandas de rock más escuchadas, por ejemplo.

 

divendres, 10 de maig del 2024

El hombre que quería matar pajaritos - L’home que volia matar ocellets

 

                                L’home que volia matar ocellets 

Als matins llenço unes fines molletes de pa a la terrassa i mentre esmorzo contemplo una o dues tórtores que venen a alimentar-se plàcidament. A vegades la imaginació se’m desboca i penso en quanta gent famèlica voldria nodrir-se del seu tronc i les seves ales. Pobrissones aus, en aquest món on uns ens mengem els altres. I més enllà, de sobte me’n recordo d’una escena de molts anys enrere.

Era en una urbanització als afores de Barcelona, quan els caps de setmana un home rabassut  i sense dos dits de front sortia a caçar ocells. Així ho deia ell, amb ínfules de cretí i amb una escopeta de perdigons penjada al braç.

El veïnat ho acceptava, no podia fer altra cosa, com no fos retirar-li la salutació. Cosa que no succeïa per allò de la bona voluntat entre residents. El cas és que mai no havia tornat del seu recorregut pel proper boscam exhibint cap pardal, cadernera o colom. Així n’era, de mal caçador, per fortuna dels innocents ocellets. L’home que volia divertir-se matant-los no en sabia.

El dilluns tornava a la seva feina, fins que els dissabte i diumenge següents recobrava la seva escopeta i les seves males intencions, sempre fallides. No sé quan va desaparèixer d’aquell indret, però el cert és que  ningú no el va trobar a faltar. I segurament ningú no el va tornar a recordar fins que jo, estranyament, el vaig associar amb les tórtores que em visiten cada dia. L’associació d’idees és ben particular, tal i com sostenen Locke o Hume.

                       El hombre que quería matar pajaritos 

Por las mañanas lanzo unas finas migas de pan hacia la terraza y mientras desayuno contemplo una o dos tórtolas que vienen a alimentarse plácidamente. A veces la imaginación se me desboca y pienso en cuánta gente famélica querría nutrirse de su tronco y sus alas. Pobrecitas aves, en este mundo donde unos nos comemos a los otros. Y más allá, de súbito recuerdo una escena de muchos años atrás.

Sucedía en una urbanización en las afueras de Barcelona, cuando los fines de semana un hombre rechoncho y sin dos dedos de frente salía a cazar pájaros. Así lo decía él, con ínfulas de cretino y con una escopeta de perdigones colgada del brazo. 

El vecindario lo aceptaba, no podía hacer otra cosa, como no fuera retirarle el saludo. Algo que no ocurría por aquello de la buena voluntad entre residentes. El caso es que nunca había vuelto de su recorrido por el cercano bosque exhibiendo algún gorrión, jilguero o paloma. Así era, de mal cazador, por fortuna para los inocentes pájaros. El hombre que quería divertirse matándolos no sabía hacerlo.

El lunes volvía a su trabajo, hasta que los sábado y domingo siguientes recuperaba su escopeta y sus malas intenciones, siempre fallidas. No sé cuándo desapareció de aquel lugar, pero lo cierto es que nadie lo echó de menos. Y seguramente nadie lo volvió a recordar hasta que yo, extrañamente, lo asocié con las tórtolas que me visitan cada día. La asociación de ideas es muy particular, tal como sostienen Locke o Hume.