dilluns, 24 de març del 2014



La pérdida de memoria de Adolfo Suárez

Pensando en Suárez no como político sino como ser humano, cabe considerar que su pérdida de memoria desde hace diez años podría ser interpretada como una defensa frente a la adversidad. A partir de 1981, cuando sus socios de la coalición UCD de la cual había sido líder le abandonan definitivamente, la política deja de proporcionarle satisfacciones. Por el contrario, tras su dimisión como presidente del gobierno se produce casi de inmediato el asalto al Congreso del 23 de febrero de 1981, intento de golpe de Estado que hace tambalear su construcción de la Transición. El partido que funda a continuación, el CDS, acaba en fracaso en las elecciones de 1991. La política, definitivamente, ya no le dio alegrías.
Pero es en el plano personal que la vida le asesta duros golpes. En 2001, su esposa fallece de cáncer, y en 2003, lo hace su hija Mariam. Es a partir de entonces que la niebla se instala en su cerebro. En ocasiones, quizás el Alzheimer actúa como un lenitivo contra el dolor.


                                La pèrdua de memòria d’Adolfo Suárez

Pensant en Suárez no com a polític sinó com a ésser humà, val a considerar que la seva pèrdua de memòria des de fa deu anys podria ser interpretada com una defensa front la adversitat. A partir de 1981, quan els seus socis de la coalició UCD de la qual havia estat líder l’abandonen definitivament, la política deixa de proporcionar-li satisfaccions. Ans el contrari, després de la seva dimissió com a president del govern es produeix gairebé d’immediat l’assalt al Congrés del 23 de febrer de 1981, intent de cop d’Estat que fa trontollar la seva construcció de la Transició. El partit que funda a continuació, el CDS, acaba en fracàs a les eleccions de 1991. La política, definitivament, ja no li va donar alegries.
Tanmateix, és a l’esfera personal que la vida li infligeix els cops més durs. Al 2001, la seva esposa mor de càncer, i el 2003, ho fa la seva filla Miriam. És a partir de llavors que la boira s’instal·la en el seu cervell. En ocasions, potser l’Alzheimer actua com un pal·liatiu contra el dolor.