diumenge, 27 de desembre del 2015

El valor implícit de les paraules

Vet aquí que en una festa escolar nadalenca, a l’escenari una classe de cinquè de primària obsequia mares, pares, avis, àvies i d’altres amb dolces nadales. Hi ha cantaires més disciplinats i altres menys, movent-se alguns al seu aire. Una espectadora asseguda al meu costat comenta, “aquella rossa no para”. Dues fileres més enrere, una nena de color destaca entre els seus condeixebles. Se m’acut que si aquesta mateixa dona hagués dit, “aquella negra no para”, la frase hagués sonat força malament. De ben segur que mai no l’hauria pronunciada, per tal de no caure en el racisme. També hauria pogut referir-se sense recança a un  “esprimatxat” inquiet, però no pas a un “toixó” inquiet, evitant ésser desconsiderada.
Però ve a succeir que també les omissions vigents contenen càrregues discriminatòries. Abstenir-se d’emprar els qualificatius negre o gras ja implica l’assumpció de conceptes despectius. Només quan a una persona negra se la pugui nomenar com a tal, igual que a una altra se li diu rossa o pèl-roja, i a una de grassa se la designi amb la mateixa naturalitat que a una de prima, només llavors es demostrarà que l’acceptació de l’heterogeneïtat és respectuosa i sincera.
                                                                                                                                                             
El valor implícito de las palabras

Hete aquí que en una fiesta escolar navideña, en el escenario una clase de quinto de primaria obsequia a madres, padres, abuelos, abuelas y demás con tiernos villancicos. Hay cantores más disciplinados y otros menos, moviéndose algunos a su aire. Una espectadora sentada a mi lado comenta, “aquella rubia no para quieta”. Dos hileras más atrás, una niña de color destaca entre sus condiscípulos. Se me ocurre que si esta misma mujer hubiera dicho, “aquella negra no para quieta”, la frase hubiera sonado fatal. Seguramente nunca la hubiera pronunciado, para no caer en el racismo. También hubiera podido referirse sin reparo a un “flacucho” inquieto,  no así a un “gordo” inquieto, evitando ser desconsiderada.

Pero viene a suceder que también las omisiones vigentes contienen cargas discriminatorias. Abstenerse de utilizar los calificativos negro o gordo ya implica la asunción de conceptos despectivos. Solo cuando a una persona negra se la pueda nombrar como a tal, igual que a otra se la llama rubia o pelirroja, y a una gruesa se la designe con la misma naturalidad que a una de delgada, solo entonces se demostrará que la aceptación de lo heterogéneo es respetuosa y sincera. 

divendres, 18 de desembre del 2015

                  Les generacions convergeixen

Tant parlar de la separació entre generacions i tot i això hi ha un punt en què nens, joves i adults convergeixen cada vegada més. És en el joc. Anys enrere, l’edat de jugar era la infantesa, les altres edats ja es dedicaven a les coses formals, tret d’alguns espais d’esbarjo que es concedien els dies festius. En general, assolida l’adolescència, les activitats consistien en treballar o estudiar. Laborar durant moltes hores o instruir-se durant moltes altres. Ja adults, la majoria s’avergonyia de caure en frivolitats, de fer com les criatures. “Cada cosa a la seva edat”, es deia. Els menestrals utilitzaven principalment les mans; els professionals, el cap; però tots ocupaven el seu cervell en coses serioses la major part del temps de la seva existència, en la feina o en el lleure. Res de convergència amb la mainada.
Passa que ha esdevingut un canvi. Els infants, com els correspon, continuen jugant, malgrat que ara ho facin en part amb un altre tipus de jocs, els electrònics, però ja no són els únics. Els joves i els adults ho fan tant com ells, sense recança, sense torbació front la puerilitat. Teclegen obsessos a casa, al metro, a l’autobús, al tren. A la pantalla corren les figures, els requadres, les coloraines… Val a suposar que hi hagi quelcom més interessant?

      Las generaciones convergen

Tanto hablar de la separación entre generaciones y sin embargo hay un punto en el que niños, jóvenes y adultos convergen cada vez más. Es en el juego. Años atrás, la edad de jugar era la infancia, las otras edades ya se dedicaban a las cosas formales, salvo algunos espacios de asueto que se permitían los días festivos. En general, alcanzada la adolescencia, las actividades eran trabajar o estudiar. Laborar durante muchas horas o instruirse durante otras tantas. Ya adultos, la mayoría se avergonzaba de caer en frivolidades, de hacer como los chiquillos. “Cada cosa a su edad”, se decía. Los menestrales usaban principalmente las manos; los profesionales, la cabeza; pero todos ocupaban su cerebro en cosas serias el mayor tiempo de su existencia, en el trabajo o en el ocio. Nada de convergencia con los críos.

Sucede que ha acaecido un cambio. Los chiquillos, como les corresponde, continúan jugando, aunque lo hagan en parte con otro tipo de juegos, los electrónicos, pero ya no son los únicos. Los jóvenes y los adultos lo hacen tanto como ellos, sin reparo, sin rubor ante la puerilidad. Teclean obsesos en casa, en el metro, en el autobús, en el tren. En la pantalla corretean las figuras, los recuadros, los colorines… ¿Cabe suponer que haya algo más interesante? 

dissabte, 12 de desembre del 2015

                Abengoa i les energies renovables

Just quan a París la cimera sobre el canvi climàtic decideix sobre el futur del planeta, o sigui sobre la pervivència de l’espècie humana pel que respecta al cosmos -que no respecte d’un possible extermini atòmic-, ve a succeir que la companyia Abengoa, considerada un gegant de les renovables, entra en crisi. La notícia va caure com una bomba, econòmica s’entén, quan no hauria d’haver estat així.
Fa pocs dies, el diari digital Vozpopuli  publicava un article sobre el treball d’Economia d’un alumne de batxillerat, Pepe Baltá, realitzat fa un any. En ell ja deia que “el passiu corrent era molt superior a l’actiu corrent i que si en un moment donat havia de saldar deutes tindria problemes", i que els comptes del 2012 “ja reflectien aquesta situació". Quelcom que a Deloitte, que va cobrar 8 milions d’euros el 2014 per auditar la companyia energètica, li va passar desapercebut.
Dues consideracions com a mínim. 1) Descoratjador que els experts no alertessin de la situació, per ineficàcia o per avenir-se a tancar els ulls. 2) Un desastre per a tots nosaltres, soferta ciutadania.
Experts creïbles adverteixen que el govern actual s’ha embarcat en una reforma elèctrica que posa en perill el compliment de l’objectiu del 20 % de fonts d’energia renovable el 2020, al qual Espanya està obligada pel dret europeu. La caiguda d’Abengoa se suma al retrocés en la substitució de les energies fòssils per les netes. Greenpeace ha dibuixat un sol al voltant de l’Arc de Triomf parisenc. Si alguna cosa cal exigir els governants espanyols és que en això no hi vegin sols un símbol sinó una urgència ineludible.

Abengoa y las energías renovables

Justo cuando en París la cumbre sobre el cambio climático decide sobre el futuro del planeta, o sea sobre la pervivencia de la especie humana por lo que respecta al cosmos -que no respecto de un posible extermino atómico-, viene a suceder que la compañía Abengoa, considerada un gigante de las renovables, entra en crisis. La noticia cayó como una bomba, económica se entiende, cuando no debería haber sido así.
Hace pocos días, el diario digital Vozpopuli publicaba un artículo sobre el trabajo de Economía de un alumno de bachillerato, Pepe Baltá, realizado hace un año. En él ya decía que “el pasivo corriente era muy superior al activo corriente y que si en un momento dado tenía que saldar deudas tendría problemas", y que las cuentas de 2012 "ya reflejaban esa situación". Algo que a Deloitte, que cobró 8 millones de euros en 2014 por auditar a la compañía energética, le pasó desapercibido.
Dos consideraciones como mínimo. 1) Desalentador que los expertos no alertaran de la situación, por ineficacia o por avenirse  a cerrar los ojos. 2) Un desastre para todos nosotros, sufrida ciudadanía.

Expertos creíbles advierten de que el gobierno actual se ha embarcado en una reforma eléctrica  que pone en peligro el cumplimiento del objetivo del 20 % de fuentes de energía renovable en 2020, al que España está obligada por el derecho europeo. La caída de Abengoa se suma al retroceso en la sustitución de las energías fósiles por las limpias. Greenpeace ha dibujado un sol alrededor del Arco de Triunfo parisino. Si algo hay que exigir a los gobernantes españoles es que en esto no vean solo un símbolo sino un apremio ineludible.

divendres, 4 de desembre del 2015

Dones “marines”

Vagi un avenç!... A partir d’ara, les dones dels Estats Units ja poden servir a l’exèrcit en totes les destinacions, per perilloses que siguin. Ho tenien vedat fins al moment, però acaben de pujar-les de categoria. Ja conduiran carros de combat, dispararan artilleria, dirigiran unitats d’infanteria en missions de combat. Són 220.000 llocs de treball a la seva disposició. Sens dubte, el número ha crescut amb això d’involucrar-se en aquesta tercera guerra mundial encoberta en què ens trobem. El pacifisme fa aigües no perquè deixi de tenir la raó sinó perquè aquesta raó no és assumida per tot el món. No és assumida pels que fan negoci amb les armes, no ho és pels que manegen peons en forma de soldats per defensar els seus interessos, no ho és per als qui són tan pobres que escullen una feina a la milícia perquè no troben cap altre medi de vida.
És ben sabut que l’exèrcit dels Estats Units recluta principalment als barris pobres de les ciutats. Salari, uniforme i vanaglòria per als exclosos socials. Està essent així des de fa dècades. Al principi, els enrolats eren homes. A poc a poc es van anar sumant algunes dones, encara que només per a tasques específiques. Quina discriminació!... Fins que per fi ja poden aixafar amb els tancs, manejar canons i matar amb obusos, combatre amb la infanteria. Posades a guanyar-se la vida com sigui, millor prostitutes.                    

Mujeres “marines”

¡Vaya un avance!... A partir de ahora, las mujeres estadounidenses ya pueden servir en el ejército en todos los destinos, por peligrosos que sean. Lo tenían vedado hasta el momento, pero acaban de subirlas de categoría. Ya conducirán carros de combate, dispararán artillería, dirigirán unidades de infantería en misiones de combate. Son 220.000 puestos de trabajo a su disposición. Sin duda, el número ha crecido con esto de involucrarse en esta tercera guerra mundial encubierta en que nos hallamos. El pacifismo hace aguas no porque deje de asistirle la razón sino porque esta razón no es asumida por todo el mundo. No es asumida por los que hacen negocio con las armas, no lo es por los que manejan peones en forma de soldados para defender sus intereses, no lo es para quienes son tan pobres que eligen un trabajo en la milicia porque no encuentran otro medio de vida.

Sabido es que el ejército de los Estados Unidos recluta mayormente en los barrios pobres de las ciudades. Salario, uniforme y vanagloria para los excluidos sociales. Está siendo así desde hace décadas. En un principio, los enrolados eran hombres. Poco a poco se fueron sumando algunas mujeres, aunque solo para unas tareas específicas. ¡Qué discriminación!... Hasta que por fin ya pueden aplastar con los tanques, manejar cañones y matar con obuses, combatir con la infantería. Puestas a ganarse la vida cómo sea, mejor prostitutas.

divendres, 27 de novembre del 2015

                 
                 Palmira i cossos humans

Crec que som moltes les persones a qui la destrucció d’edificis a Palmira per part de l’Estat Islàmic ens ha deixat indiferents. Quan la guerra a Síria aviat complirà cinc anys, les 220.000 morts que ha causat vénen a insensibilitzar respecte de la desaparició de monuments. L’aniquilació de joies arquitectòniques de 2.000 anys d’antiguitat només resulta veritablement dolorosa en temps de pau, no quan centenars de milers de vides humanes estan sent aniquilades.
Front l’anuncia dels primers danys ja va ser impossible anteposar la barbàrie de destruir valors arqueològics a la barbàrie de destruir cossos humans. Un primer pensament concernia a que aquells eren reconstruïbles mentre que els altres, no. I el cert és que a poques setmanes de l’enorme demolició ja existeixen experts calculant les possibilitats i els mètodes de reconstrucció per quan cessi el conflicte armat, confiant en que l’Estat Islàmic no sigui el vencedor.
Si en altres ocasions s’han refet, traslladat pedra a pedra construccions d’interès artístic o històric, com no seria viable fer-ho actualment amb tots els enginys disponibles? Tard o d’hora, la mil·lenària ciutat romana renaixerà. I ho farà amb apel·latius emblemàtics: Temple de Bel, de Baalxamin, Arc de Triomf, Torres Funeràries… No succeirà igual amb les desaparicions humanes, que ni seran recuperades ni nominalment assenyalades. Només els qui les hagin estimat les anomenaran i les ploraran. Poques persones en la immensitat del món, però llàgrimes inconsolables i sinceres que la desaparició de Palmira ja no pot provocar.

   Palmira y cuerpos humanos

Creo que somos muchas las personas a quienes la destrucción de edificios en Palmira por parte del Estado Islámico nos ha dejado indiferentes. Cuando la guerra en Siria pronto cumplirá cinco años, las 220.000 muertes que ha causado vienen a insensibilizar respecto de la desaparición de monumentos. El arrase de joyas arquitectónicas de 2.000 años de antigüedad solo resulta en verdad doloroso en tiempo de paz, no cuando  cientos de miles de vidas humanas están siendo arrasadas.
Ante el anunció de los primeros daños ya fue imposible anteponer la barbarie de aniquilar valores arqueológicos a la barbarie de aniquilar cuerpos humanos. Un primer pensamiento concernía a que aquellos eran reconstruibles mientras que los otros, no. Y lo cierto es que a pocas semanas de la enorme destrucción ya existen expertos calculando las posibilidades y los métodos de reconstrucción para cuando cese el conflicto armado, confiando en que el Estado Islámico no sea el vencedor.
Si en otras ocasiones se han rehecho, trasladado piedra a piedra construcciones de interés artístico o histórico, ¿cómo no sería factible hacerlo actualmente con todos los ingenios disponibles? Tarde o temprano, la milenaria ciudad romana renacerá. Y lo hará con apelativos señeros: Templo de Bel, de Baalxamin, Arco de Triunfo, Torres Funerarias… No ocurrirá igual con las desapariciones humanas, que ni serán recuperadas ni nominalmente señaladas. Solo quienes las hayan amado las nombrarán y las llorarán. Pocas personas en la inmensidad del mundo, pero lágrimas inconsolables y sinceras que la desaparición de Palmira ya no puede provocar.  


               


divendres, 20 de novembre del 2015

                  Podria ser bo però és dolent

Pronostiquen des de la Universitat d’Oxford, al Regne Unit, que en vint anys desapareixeran ni més ni menys que el 47% dels llocs de treball. En realitat, no desapareixeran sinó que seran ocupats per robots o ordinadors. Si cerquem un botó de mostra, veurem que succeirà aquí mateix quan l’Institut Nacional d’Estadística deixi de contractar enquestadors per al pròxim cens. L’entranyable visita de casa a casa recopilant dades, vigent des dels temps d’Herodes, serà substituïda per l’encreuament de dades entre els ordinadors de les diverses Administracions. Per què preguntar si tots i cadascun dels ciutadans estem registrats en la Seguretat Social, servei de Salut Pública, declaració de renda, etc.? Les 50.000 persones que van ser requerides per a l’anterior cens ja tenen la tecnologia com a rival invencible; elles i moltes altres, de forma creixent.
Les màquines reemplaçaran cada vegada més els empleats en el transport, l’administració, la venda, els serveis… Ja està passant, i no tindria res de dolent si el mode de producció fos diferent. Repartir la feina treballant menys hores, distribuir els guanys equitativament ens portaria a una Arcàdia absolutament factsible. No són els avenços tecnològics els perjudicials, sinó la persistència d’un sistema econòmic injust.
Mentre que res no canviï des de dalt, als de baix se’ls anirà excloent com a persones amb drets, oferint-los, potser, el pedaç d’una renda bàsica que els mantindrà en la inòpia dels que manquen de poder de decisió.

Podría ser bueno pero es malo

Pronostican desde la Universidad de Oxford, en el Reino Unido, que en veinte años desaparecerán ni más ni menos que el 47% de los puestos de trabajo. En realidad, no desaparecerán sino que serán ocupados por robots u ordenadores. Si buscamos un botón de muestra, veremos cómo sucederá aquí mismo cuando el Instituto Nacional de Estadística deje de contratar encuestadores en el próximo censo. La entrañable visita de casa en casa recopilando datos, vigente desde los tiempos de Herodes, será sustituida por el cruce de datos entre los ordenadores de las diversas Administraciones. ¿Por qué preguntar si todos y cada uno de los ciudadanos estamos registrados en la Seguridad Social, servicio de Salud Pública, declaración de renta, etc.? Las 50.000 personas que fueron requeridas para el anterior censo ya tienen la tecnología como rival invencible; ellas y muchas otras, de forma creciente.
Las máquinas reemplazarán cada vez más a los empleados en el transporte, la administración, la venta, los servicios… Ya está ocurriendo, y no tendría nada de malo si el modo de producción fuera distinto. Repartir el trabajo laborando menos horas, distribuir las ganancias equitativamente nos llevaría a una Arcadia absolutamente factible. No son los avances tecnológicos los perjudiciales, sino la persistencia de un sistema económico injusto.

Mientras que nada cambie desde arriba, a los de abajo se les irá excluyendo como personas con derechos, ofreciéndoles, quizás, el parche de una renta básica que les mantendrá en la inopia de los que carecen de poder de decisión.

diumenge, 8 de novembre del 2015

     Petons a preu fet

La fotografia apareguda en alguns diaris de Xavier García Albiol i Carme Forcadell disposats a fer-se un parell de petons com a fórmula de salutació ha contribuït a reafirmar la meva opinió sobre això. Per què aquesta moda de besar-se en comptes de, senzillament, donar-se la mà? Allò primer passa en especial quan es tracta de saludar-se entre dones o entre elles i homes. Un petó, encara que sigui només a la galta, representa, o així hauria de ser, una mostra d’afecte. Que s’hagi convertit en pur tràmit és com a mínim una devaluació, quan no una hipocresia. Que el gegantó Albiol i la menuda Forcadell -dos pols ideològicament oposats configurant una curiosa imatge periodística-, s’intercanviïn petons pot ser titllat d’obscè, (del grec, que no mereix sortir a escena).
Per extensió, revisquem la cancellera Merkel accedint per fi a besar-se amb els dignataris, quelcom a què d’entuvi es resistia. I revisquem el gest de ministres, conselleres, alcaldesses i altres notables oferint les seves galtes mentre que els càrrecs masculins es limiten a encaixar.
Més natural, senyores i senyors, i més higiènic!... Perquè si hem d’exposar-nos a la transmissió de refredats, grip, etc. que sigui per amor. Amb petons entre familiars, amics o amants. 

                                                Besos a destajo

La fotografía aparecida en algunos periódicos de Xavier García Albiol y Carme Forcadell prestos a darse un par de besos como fórmula de saludo ha contribuido a reafirmar mi opinión al respecto. ¿Por qué esa moda de besarse en lugar de, llanamente, darse la mano? Lo primero ocurre en especial cuando se trata de saludarse entre mujeres o entre estas y hombres. Un beso, aunque sea solo en la mejilla, representa, o así debería ser, una prueba de afecto. Que se haya convertido en puro trámite es como mínimo una devaluación, cuando no una hipocresía. Que el gigantón Albiol y la menuda Forcadell -dos polos ideológicamente opuestos configurando una curiosa imagen periodística-, se intercambien besos puede ser tachado de obsceno, (del griego, que no merece salir a escena).
Por extensión, reproduzcamos a la cancillera Merkel accediendo por fin a besarse con los dignatarios, algo a lo que de entrada se resistía. Y reproduzcamos el gesto de ministras, consejeras, alcaldesas y demás ofreciendo sus mejillas mientras que los cargos masculinos se limitan a estrecharse las manos.

¡Más natural, señoras y señores, y más higiénico!... Porque si tenemos que exponernos a la transmisión de resfriados, gripe, etc. que sea por amor. Con besos entre familiares, amigos o amantes.

divendres, 30 d’octubre del 2015

                                Trusts sense lleis

El trust més recent és cerveser. Els dos grups més importants del món, AB InBev i SABMiller s’han unit per configurar un immens conglomerat. No és que la cervesa sigui un producte essencial per a l’ésser humà, en aquest sentit un trust com aquest podria deixar-nos indiferents, però sí que constitueix un símbol de la total desregularització del mercat. En una data ja llunyana, 1890, va ser aprovada als Estats Units la Llei Sherman Anti Trust mitjançant la qual es limitaven els monopolis, es preservava la competència, es protegia les empreses més petites i es garantia la llibertat de preus. Més d’un segle després, els monopolis es mouen al seu aire; en el sector industrial, del comerç, de serveis, financer. Es tracta de dominar el mercat, controlar els preus, fixar els salaris. No obstant això, el vocable trust ha desaparegut tant del llenguatge corrent i com de l’expert. No pas els efectes.
A l’àrea financera, els trusts es fan molt evidents. En pocs anys, bancs i caixes d’estalvis han anat dissolent-se per integrar-se a recipients més i més poderosos. Els efectes són diversos, tant per a la clientela, particular o empresarial, com per als empleats. Després d’haver despatxat un terç del personal de les caixes, la resta, sense possibilitat de trobar una altra feina, està destinada a doblegar-se a les condicions que li imposin les grans entitats. Jornada partida, major nombre d’hores, mobilitat geogràfica de fins a 50 km, part del salari variable.
Només és un botó de mostra. Apliquem la vista a tots els trust que manipulen la nostra vida i portem-nos les mans al cap.

                                Trusts sin leyes

El trust más reciente es cervecero. Los dos grupos más importantes del mundo, AB InBev y SABMiller se han unido para configurar un inmenso conglomerado. No es que la cerveza sea un producto esencial para el ser humano, en este sentido un trust como este podría dejarnos indiferentes, pero sí constituye un símbolo de la total desregularización del mercado. En una fecha ya lejana, 1890, fue aprobada en Estados Unidos la Ley Sherman Anti Trust mediante la cual se limitaban los monopolios, se preservaba la competencia, se protegía a las empresas más pequeñas y se garantizaba la libertad de precios. Más de un siglo después, los monopolios se mueven a sus anchas; en el sector industrial, del comercio, de servicios, financiero. Se trata de dominar el mercado, controlar los precios, fijar los salarios. No obstante, el vocablo trust ha desaparecido tanto del lenguaje corriente y como del experto. No los efectos.
En el área financiera, los trusts se hacen muy evidentes. En pocos años, bancos y cajas de ahorro han ido disolviéndose para integrarse en recipientes más y más poderosos. Los efectos son diversos, tanto para la clientela, particular o empresarial, como para los empleados. Tras haber despedido a un tercio del personal de las cajas, el resto, sin posibilidad de encontrar otro empleo, está destinado a plegarse a las condiciones que le impongan las grandes entidades. Jornada partida, mayor número de horas, movilidad geográfica de hasta 50 km, parte del salario variable.

Solo es un botón de muestra. Apliquemos la vista a todos los trust que manipulan nuestra vida y llevémonos las manos a la cabeza. 

divendres, 23 d’octubre del 2015

Si Mao aixequés el cap

Vet aquí que a la República Popular de la Xina hi ha 596 multimilionaris el patrimoni de cadascú sobrepassa els 1.000 milions de dòlars. La majoria són empresaris que en alguns casos també juguen a la borsa, d’altres només es dediquen a les inversions financeres. En quatre dècades, el sistema econòmic xinès ha donat un tomb que mai no hauria cabut al cap de Mao. Una pregunta a fer-se es refereix a com suporta la gent corrent el pas d’una economia planificada i igualitària a una de competitiva, progressivament privatitzada i desigual. Les ideologies en vigor canvien mentalitats, i pel que sembla els xinesos actuals desitgen l’èxit econòmic i social, tot i que que alguns no deixen d’interrogar-se sobre si això els farà feliços. Tal com en d’altres parts del món en què es produeix l’acumulació de riqueses, la major part d’aquestes descansen sobre l’espatlla de xinesos que treballen fins a 60 hores setmanals a 45 cèntims d’euro. Per acabar-ho d’adobar, fins que no es va aprovar, fa tan sols 4 anys, la Llei de la Seguretat Social, van viure i van treballar a la intempèrie, desposseïts de la cobertura mèdica, educació i allotjament gratuïts del període Mao.
Els resultats són els que són i sempre tenen un fonament. La Història va passant pàgines, compostes de petites vides sense poder que, tal com les abelles obreres a la bresca asseguren còmodes estances a les reines, permeten un gran benestar als reis de les manufactures i de les finances.

                               Si Mao levantara la cabeza

Viene a ser que en la República Popular China hay 596 multimillonarios el patrimonio de cada cual sobrepasa los 1.000 millones de dólares. La mayoría son empresarios que en algunos casos además juegan a la bolsa, otros tan solo se dedican a las inversiones financieras. En cuatro décadas, el sistema económico chinés ha dado un vuelco que jamás habría cabido en la cabeza de Mao. Una pregunta a hacerse se refiere a cómo soporta la gente de a pie el paso de una economía planificada e igualitaria a una de competitiva, progresivamente privatizada y desigual. Las ideologías en vigor cambian mentalidades, y al parecer los chinos actuales desean el éxito económico y social, aunque algunos no dejan de interrogarse sobre si esto les hará felices. Al igual que en otras  parte del mundo donde se produce la acumulación de riquezas, la mayor parte de estas descansan sobre la espalda de chinos que trabajan hasta 60 horas semanales a 45 céntimos de euro. Para más inri, hasta que no se aprobó, hace tan solo 4 años, la Ley de la Seguridad Social, vivieron y trabajaron a la intemperie, despojados de la cobertura médica, educación y alojamiento gratuitos del período Mao.
Los resultados son los que son y siempre tienen un fundamento. La Historia va pasando páginas, compuestas de pequeñas vidas sin poder que, al igual que las abejas obreras en el panal aseguran cómodos aposentos a las reinas, permiten un gran bienestar a los reyes de las manufacturas y de las finanzas.






dissabte, 17 d’octubre del 2015

A respirar més porqueria

Al govern espanyol li semblen escassos els nivells de contaminació dels motors dièsel i demana a la Unió Europea que s’aprovi l’ampliació dels límits vigents. Si fins ara el reglament marca un màxim de contaminació per òxids de nitrogen (NOx) de 80mg/km, cal elevar-lo a 184 mg/km. Tenint en compte que a la pràctica els vehicles no respecten el reglament vigent des del 1998, en lloc d’instar al seu compliment cal obviar-ho i facilitar que es moguin dins de la llei. Que la contaminació afecti la salut poc importa; en primer lloc es troba la fabricació, el negoci. ¿Serà perquè els legisladors són éssers immunes, alienígenes a qui els sedueix respirar una porqueria que a ells no els perjudica? Segons sembla, tampoc no és nociva per als seus fills, parents diversos, estimats amics. D’entre totes les estupideses possibles, la proposta en qüestió és de les més clamoroses. A les portes de celebrar-se una nova cimera sobre el canvi climàtic -a París el proper mes de desembre-, amb totes les alarmes disparades, l’esmentat disbarat sobre el dièsel mereix una total reprovació. Els ecologistes ja han posat el crit al cel. La Generalitat de Catalunya ha titllat de frau ambiental aital martingala. Una maniobra que no s’ha de dur a terme sota cap concepte.               

                                A respirar más porquería


Al gobierno español le parecen escasos los niveles de contaminación de los motores diesel y pide a la Unión Europea que se apruebe la ampliación de los  límites vigentes. Si hasta ahora el reglamento marca un máximo de contaminación por óxidos de nitrógeno (NOx) de 80mg/km, hay que elevarlo a 184 mg/km. Habida cuenta que en la práctica los vehículos no respetan el reglamento vigente desde 1998, en lugar de instar a su cumplimiento hay que obviarlo y facilitar que se hallen dentro de la ley. Que la contaminación afecte a la salud  poco importa; en primer lugar se halla la fabricación, el negocio. ¿Será porque los legisladores son seres inmunes, alienígenos a quienes les seduce respirar una porquería que a ellos no les perjudica? Según parece, tampoco es nociva para sus hijos, parientes diversos, queridos amigos. De entre todas las estupideces posibles, la propuesta en cuestión es de las más clamorosas. A las puertas de celebrarse una nueva cumbre sobre el cambio climático -en París el próximo mes de diciembre-, con todas las alarmas disparadas, el mencionado disparate sobre el diesel merece una total reprobación. Los ecologistas ya han puesto el grito en el cielo. La Generalitat de Catalunya ha tachado de fraude ambiental semejante componenda. Una maniobra que no debe llevarse a término bajo  ningún concepto. 

divendres, 9 d’octubre del 2015

En pilotes no som res         

Dos executius d’Air France van haver de fugir de la fúria d’uns empleats que els van deixar descamisats després d’irrompre a les negociacions que es duien a terme amb el comitè d’empresa. Amb el tors nu i escalant una tanca de seguretat, a l’estil dels emigrants que intenten saltar a Melilla, res ni ningú no podia identificar-los com uns alts directius. Desposseïts dels seus vestits, un amb l’etiqueta d’Armani, el seu cos era semblant al de qualsevol peó. En la nuesa, tots som iguals. Així ho posen de manifest a la platja els nudistes, d’una banda, i els tèxtils d’una altra, cadascú a la seva manera. Sense banyadors de marca o barats, la distinció no és possible.
Els treballadors protestaven perquè després d’haver despatxat 5.500 persones en dos anys, ara es pretenen uns altres 2.900 acomiadaments i, alhora, que es treballi més pel mateix salari. El primer ministre Manuel Valls ha titllat de “violència inacceptable” l’acció dels furibunds empleats. Sens dubte, no li ha agradat gens la imatge dels dos executius fugint cames ajudeu-me, però no deixa de sorprendre que no faci cap al·lusió a la violència exercida contra els treballadors quan se’ls deixa al mig del carrer.           

En pelotas no somos nada

Dos ejecutivos de Air France tuvieron que huir de la furia de unos empleados que les dejaron descamisados después de irrumpir en las negociaciones que se llevaban a cabo con el comité de empresa. Con el torso desnudo y escalando una valla metálica, al estilo de los emigrantes que intentan saltar a Melilla, nada ni nadie podía identificarlos como unos altos directivos. Despojados de sus trajes, uno con la etiqueta de Armani, su cuerpo era semejante al de cualquier peón. En la desnudez, todos somos iguales. Así lo ponen de manifiesto en la playa los nudistas, por un lado, y los textiles por otro, cada cual a su manera. Sin bañadores de marca o baratos, la distinción no es posible.

Los trabajadores protestaban porque después de haber despachado 5.500 personas en dos años, ahora se pretenden otros 2.900 despidos y, por añadidura, que se trabaje más por el mismo salario. El primer ministro Manuel Valls ha tachado de “violencia inaceptable” la acción de los furibundos empleados. Sin duda, no le ha gustado la imagen de los dos ejecutivos huyendo por piernas, pero no deja de sorprender que no haga alusión alguna a la violencia ejercida contra los trabajadores cuando se les echa a la calle.   











divendres, 2 d’octubre del 2015

                                            La veritat als mitjans de comunicació

A la xarxa social Dontknwo es pregunta aquesta setmana si podem creure que els mitjans de comunicació diuen la veritat, i el 89% dels opinants argumenta que no. Què podem adduir un restant 11%? Per exemple, que hi ha mitjans de comunicació més adscrits a la veritat que d’altres, que n’hi ha més adscrits a la demagògia que a la veritat. Aquests últims actuen com a servidors d’uns amos o bé econòmics, o bé ideològics. Per contra, els mitjans que aspiren a la credibilitat s’alliberen el màxim possible de pressions espúries i intenten ser objectius, esperant que els lectors, oients o teleespectadors sàpiguen distingir entre la demagògia i la integritat; més exactament, en aquest últim cas, la integritat que se superposa a una inevitable subjectivitat.
Fora d’això, les seccions d’opinió permeten expressar i conèixer moltes “veritats” diferents. Permeten a uns i d’altres obrir la ment, raonar i diferenciar.  Quan un medi ofereix el seu espai a diversos col·laboradors, sens dubte proporciona uns contrastos que ajuden a acostar-se a la veritat.

                                               La verdad en los medios de comunicación

En la red social Dontknwo se pregunta esta semana si podemos creer que los medios de comunicación dicen la verdad, y el 89% de los opinadores argumenta que no. ¿Qué podernos aducir un restante 11%? Por ejemplo, que hay medios de comunicación más adscritos a la verdad que otros, que los hay más adscritos a la demagogia que a la verdad. Estos últimos actúan como servidores de unos dueños o bien económicos, o bien ideológicos. Por el contrario, los medios que aspiran a la credibilidad se liberan lo máximo posible de presiones espurias e intentan ser objetivos, esperando que los lectores, oyentes o telespectadores sepan distinguir entre la demagogia y la integridad; más exactamente, en este último caso, la integridad que se superpone a una inevitable subjetividad.
Por lo demás, las secciones de opinión permiten expresar y conocer muchas “verdades” distintas. Permiten a unos y otros abrir la mente, razonar y diferenciar.  Cuando un medio ofrece su espacio a diversos colaboradores, sin duda proporciona unos contrastes que ayudan a acercarse a la verdad.



divendres, 25 de setembre del 2015

                               El sermó del Papa

Francesc ha predicat al Capitoli de Washington, i ho ha fet abordant dos temes transcendents per a la societat dels Estats Units. Un concerneix al sistema polític i l’altre, a l’econòmic. La del Papa ha estat una intervenció de caire moral, com correspon a tot sermó.
                Ha demanat la derogació de la pena de mort en un país on, dels 50 Estats que el componen, només 19 l’han abolit. Els 31 restants, ¿es faran eco de les paraules de Francesc? Els conceptes arrelats solen ser difícils de sanejar, tot i això, no hi ha dubte que, en qualsevol cas, resultarà més factible renunciar a assassinar en nom de l’Estat que atendre l’altre requeriment plantejat  pel Pontífex. 
                Demanar el final del comerç d’armes apareix com un gest tan bé intencionat com infructuós. Els Estats Units són el comerciant d’armes més gran del món, venent sense escrúpols (igual com d’altres, cal dir), a 170 països. El negoci de l’armament constitueix un lucratiu pastís sagnant sobre el qual l’arenga del Papa relliscarà fins a fondre’s en el no-res. És el que tenen les bones prèdiques, que és fàcil pronunciar-les, aporten tranquil·litat d’esperit, remouen algunes consciències..., i n’exasperen d’altres, si prèviament no s’han tapat les orelles. 
El que ha dit, dit està. I quedarà per als annals, independentment del resultat.

El sermón del Papa

                Francisco ha predicado en el Capitolio de Washington, y lo ha hecho abordando dos temas trascendentes para la sociedad estadounidense. Uno concierne al sistema político y el otro, al económico. La del Papa ha sido una intervención de cariz moral, como corresponde a todo sermón.
                Ha pedido la derogación de la pena de muerte en un país donde, de los 50 Estados que lo componen, solo 19 la han abolido. Los 31 restantes, ¿se harán eco de las palabras de Francisco? Los conceptos arraigados suelen ser difíciles de sanear, sin embargo, no cabe duda de que, en cualquier caso, resultará más factible renunciar a asesinar en nombre del Estado que atender al otro requerimiento planteado por el Pontífice.
                Pedir el fin del comercio de armas aparece como un gesto tan bien intencionado como infructuoso. Estados Unidos es el mayor comerciante de armas del mundo, vendiendo sin escrúpulos (al igual que otros, forzoso es decir), a 170 países. El negocio del armamento constituye un lucrativo pastel sangriento sobre el cual la arenga del Papa resbalará hasta fundirse en la nada. Es lo que tienen las buenas prédicas, que es fácil pronunciarlas, aportan tranquilidad de espíritu, remueven algunas conciencias…, y exasperan a otras, si previamente no se han taponado los oídos.
Lo dicho, dicho está. Y quedará en los anales, independientemente del resultado.



divendres, 18 de setembre del 2015

Una llotja al Liceu

L’actual consistori barceloní ha decidit renunciar a la llotja que des de l’any 1850 tenia al Liceu. Sens dubte, l’alcaldessa i el seu equip consideren que amb aquest gest reafirmen la seva voluntat d’aparèixer com a paladins de la gent corrent, molt allunyats de l’elit. No obstant això, sovint passa que es pren un camí equivocat.
                Ja gairebé ningú no veu els teatres d’òpera com a caus elitistes, sobretot perquè els preus de les seves localitats són nimis comparats amb els de determinats concerts o amb els vigents en els camps de futbol dels grans equips. Si el nou ajuntament no s’ha adonat d’això deu ser perquè alimenta certs prejudicis. Sigui com sigui, resulta lamentable que no hagi tingut en compte el saludable ús que podria haver fet de la seva llotja.
                Podria haver posat les representacions d’òpera a disposició successivament de moltes persones que per escàs poder adquisitiu, per viure en barris distants, per falta de costum mai no accediran al Liceu, no podran comprovar si l’òpera els agrada o no. I no hem d’oblidar que, tal com es diu des de sempre, no sols de pa viu l’home. Així doncs, quina estimable activitat social s’ha menyspreat!... Tal com s’ha menyspreat la possibilitat de convidar visitants forans als quals fos convenient dedicar certes atencions.
 Al capdavall, es tracta d’una visió xata, molt xata. Ni la ciutat ni els ciutadans no guanyen res amb això d’empetitir-se tant.               

Un palco en el Liceo

                El actual consistorio barcelonés ha decidido renunciar al palco que desde el año 1850 tenía en el Liceo. Sin duda, la alcaldesa y su equipo consideran que con ese gesto reafirman su voluntad de aparecer como adalides del pueblo llano, muy alejados de la elite. No obstante, a menudo ocurre que se toma un camino equivocado.
                Ya casi nadie ve a los teatros de ópera como guaridas elitistas, sobre todo porque los precios de sus localidades son nimios comparados con los de determinados conciertos o con los vigentes en los campos de fútbol de los grandes equipos. Si el nuevo ayuntamiento no se ha percatado de esto debe de ser porque alimenta ciertos prejuicios. Sea como sea, resulta lamentable que no haya tenido en cuenta el saludable uso que podría haber hecho de su palco.
                Podría haber puesto las representaciones de ópera a disposición sucesivamente de muchas personas que por escaso poder adquisitivo, por vivir en barrios distantes, por falta de costumbre nunca accederán al Liceo, no podrán comprobar si la ópera les gusta o no. Y no hay que olvidar que, tal como se dice desde siempre, no solo de pan vive el hombre. Así pues, ¡qué estimable actividad social se ha despreciado!... Tal como se ha despreciado la posibilidad de invitar a visitantes foráneos a los que fuera conveniente dedicar ciertas atenciones.

                A fin de cuentas, se trata de una visión chata, muy chata. Ni la ciudad ni los ciudadanos ganan nada con empequeñecerse tanto. 

dijous, 10 de setembre del 2015

                                    Caps d’ase a West Point

A l’acreditada acadèmia militar de West Point, a Nova York, els cadets van celebrar la finalització del seu entrenament amb una batalla de coixins molt particular. Van substituir les plomes per armes i altres objectes metàl·lics, amb el resultat final de 30 ferits, entre ells, 24 amb traumatisme cranial i la resta amb fractures òssies diverses. No cal alarmar-se, tot i això, atès que, són tan mascles, que molts d’ells han publicat amb orgull a Internet les fotografies de les seves ferides, caps trencats inclosos. Caps d’ase, al capdavall, el masegament dels quals no ha conduït a que hi hagi hagut el més mínim càstig. Ans al contrari, a l’acadèmia es considera que aitals actes equivalen a un entrenament de cara a la duresa de la guerra per a la qual se’ls prepara.
Si durant la pau exhibeixen amb jactància una brutalitat com l’esmentada, com podria sorprendre’ns que en plena guerra es cometin atrocitats a l’estil de les ja sabudes d’Abu Ghraib, a l’Iraq? És obvi que a West Point no se’ls entrena per a la curació de malalts o per canviar bolquers, posem per cas. Es tracta de ser durs com una roca i de fer mal sense aflicció. Una única esperança rau en que els caps partits, en recuperar-se, reneixin diferents després de la contusió, amb més cervell i menys forats, més afecte i menys crueltat.


Cabezas de alcornoque en West Point

En la acreditada academia militar de West Point, en Nueva York, los cadetes celebraron la finalización de su entrenamiento con una batalla de cojines muy particular. Sustituyeron las plumas por armas y otros objetos metálicos, con el resultado final de 30 heridos, entre ellos, 24 con traumatismo craneal y el resto con fracturas óseas varias. No hay que alarmarse, sin embargo, puesto que, son tan machos, que muchos de ellos han publicado con orgullo en internet las fotografías de sus heridas, cabezas rotas incluidas. Unas cabezas de alcornoque, a fin de cuentas, cuyo magullamiento no ha conducido a que haya habido castigo alguno. Por el contrario, en la academia se considera que tales actos equivalen a un entrenamiento en vistas a la dureza de la guerra para la que se les prepara.

Si durante la paz exhiben con jactancia una brutalidad como la mencionada, ¿cómo podría sorprendernos que en plena guerra se cometan atrocidades al estilo de las ya sabidas de Abu Ghraib, en Irak? Es obvio que en West Point no se les entrena para la curación de enfermos o para cambiar pañales, pongamos por caso. Se trata de ser duros como el pedernal y de hacer daño sin pesadumbre. Una única esperanza radica en que las cabezas partidas, al recuperarse, renazcan distintas tras la contusión, con más seso y menos huecos, más afecto y menos crueldad.

divendres, 4 de setembre del 2015

                                                      Masclisme d’alt nivell

                El candidat a liderar el partit laborista britànic, Jeremy Corbyn, un esquerrà emblemàtic que es mostra contrari a les polítiques l’austeritat, que es declara a favor de més impostos per als rics i en contra de les armes nuclears, de cop i volta ha sortit amb un estirabec que el col·loca en una gran incoherència. Se sol donar per suposat que la gent d’esquerra es progressista en tots els sentits, però no és exactament així, com ho demostra Corbyn al proposar que al metro i al tren s’estableixin vagons només per a dones. Resulta que hi ha homes que assetgen les dones als mitjans de transport,  i el que se li ha acudit és que siguin elles les que canviïn els seus hàbits, no pas ells.
                Hi ha solucions molt més raonables, com per exemple, incrementar la presència d’empleats, de policies i de càmeres de vigilància. Aquestes serien mesures in situ; més enllà, i encara més important, hi ha la d’educar a fons nens i homes. Que aprenguin que les dones no són objectes a la seva disposició, que mereixen respecte. Si no ho entenen i no són capaços de controlar-se, llavors ja no són persones sinó bestioles, i en conseqüència requereixen sancions i la intervenció de la llei. No són les dones les que s’han d’apartar esporuguides, no són les disposicions retrògrades les que cal aplaudir, no és aquest el camí, Jeremy Corbyn.
               

Machismo de alto nivel 

El candidato a liderar el partido laborista británico, Jeremy Corbyn, un izquierdista de pro que se muestra contrario a las políticas la austeridad, que se declara a favor de más impuestos para los ricos y en contra de las armas nucleares, de sopetón ha salido con un dislate que lo coloca en una gran incoherencia. Se suele dar por supuesto que la gente de izquierdas es progresista en todos los sentidos, pero no es exactamente así, como lo demuestra Corbyn al proponer que en el metro y en el tren se establezcan vagones sólo para mujeres. Resulta que hay hombres que asedian a las mujeres en los medios de transporte, y lo que se le ha ocurrido es que sean ellas las que cambien sus hábitos, no ellos.

                Hay soluciones mucho más razonables, como por ejemplo, incrementar la presencia de empleados, policías y cámaras de vigilancia. Estas serían medidas in situ; más allá, y todavía más importante, hay la de educar a fondo a niños y hombres. Que aprendan que las mujeres no son objetos a su disposición, que merecen respeto. Si no lo entienden y no son capaces de controlarse, entonces ya no son personas sino bestezuelas, y en coneqüencia requieren sanciones y la intervención de la ley. No son las mujeres las que  tienen que apartarse amedrentadas, no son las disposiciones retrógradas las que hay que aplaudir, no es ese el camino, Jeremy Corbyn.  

divendres, 28 d’agost del 2015

      Les enganyifes de la borsa

 Han publicat els diaris que amb la devaluació xinesa del iuan s’han perdut ni més ni menys que cinc bilions de dòlars en dues setmanes. Són molts diners, una quantitat descomunal!... Les preguntes a fer-se són: On s’han perdut, on han anat a parar? Eren bitllets o monedes? Han caigut de butxaques foradades, s’han extraviat carteres? Res d’això. Es tracta d’una xifra volàtil. Avui hi és, demà no; ahir hi era, demà tampoc. Els diners són un valor per a l’intercanvi de productes, res més. Ara els prestidigitadors de les finances i els multimilionaris ens fan creure que són valuosos per si mateixos.
 No els hi hauríem de fer cas, en cap sentit. El valor l’adquireix el producte i la feina que requereix. El que es fabrica, es crea, s’executa. Es palpa, es veu, se sent, es llegeix. Es menja, es beu. Les altres coses són enganyifes que ens mal governen.
 Sabem que els acabalats compren pintures caríssimes de Picasso, Dalí, Van Gogh. Si s’esberlen o es cremen, el que es perdrà realment seran un bastidor, un marc i una tela el preu de la qual el mercat va taxant a caprici. Els especuladors i els vanitosos juguen amb un valor mudable. Si desaparegués el quadre més car (quin és?), al món no li passaria res de res. Si la gent es queda sense menjar, sense feina, sense salut o sense escola, el món pateix greument. Pateix una pèrdua real. De més de cinc bilions de dòlars.   

      Las patrañas de la bolsa

                Han publicado los periódicos que con la devaluación china del yuan se han perdido ni más ni menos que cinco billones de dólares en dos semanas. ¡Es mucho dinero, una cantidad descomunal!... Las preguntas a hacerse son: ¿Dónde se han perdido, adónde han ido a parar? ¿Eran billetes o monedas? ¿Han caído de bolsillos rotos, se han extraviado carteras? Nada  de esto. Se trata de una cifra volátil. Hoy está, mañana no; ayer estaba, mañana tampoco. El dinero es un valor para el intercambio de productos, nada más. Ahora los prestidigitadores de las finanzas y los archimillonarios nos hacen creer que es valioso por sí mismo.
                No deberíamos hacerles caso, en ningún sentido. El valor lo adquiere el producto y el trabajo que requiere. Lo que se fabrica, se crea, se ejecuta. Se palpa, se ve, se oye, se lee. Se come, se bebe. Lo demás son patrañas que nos mal gobiernan.
                Sabemos que los acaudalados compran pinturas carísimas de Picasso, Dalí, Van Gogh. Si se rajan o se queman, lo que se perderá realmente serán un bastidor, un marco y una tela cuyo precio el mercado va tasando a capricho. Los especuladores y los vanidosos juegan con un valor mudable. Si desapareciera el cuadro más caro (¿cuál es?), al mundo no le ocurriría nada en absoluto. Si la gente se queda sin comida, sin trabajo, sin salud o sin escuela, el mundo padece gravemente. Sufre una pérdida real. De más de cinco billones de dólares.

                

diumenge, 26 de juliol del 2015

                                                        No el voldria per amic

            Algú, amb els seus còmplices, va matar un lleó a Zimbàbue. Ell i els altres van actuar amb traïdoria traient-lo amb enganys del Parc Nacional on vivia; ferm, amb 13 anys de vida i sense fer mal a ningú. Aquest algú va  pagar a un dels còmplices 40.000 euros per poder ferir-lo de nit usant un arc i una fletxa per no fer soroll, per deixar-lo dessagnar fins a rematar-lo, ja sense perill, amb un rifle. Després li van tallar el cap i arrancar la pell, uns trofeus fruïts de la covardia.
                Se’ls endurà cap a casa, probablement ja se’ls ha endut, sense la més mínima vergonya. Jo no voldria tenir per amic un individu que plantarà al saló una catifa de la pell del lleó i penjarà a la paret el seu cap degudament tractat pel taxidermista. A part de provocar-me repugnància, no me’n fiaria gens. Qui demostra maldat en un aspecte, actua igual en qualsevol altre.
               
No lo querría como amigo

                Alguien, con sus cómplices, mató un león en Zimbabue. Él y los otros actuaron con alevosía sacándolo con engaños del Parque Nacional donde vivía; firme, con 13 años de vida y sin hacer daño a nadie. Este alguien pagó a uno de los cómplices 40.000 euros para poder herirlo de noche usando un arco y una flecha para no hacer ruido, para dejarlo desangrar hasta rematarlo, ya sin peligro, con un rifle. Después le cortaron la cabeza y arrancaron la piel, unos trofeos fruto de la cobardía.

                Se los llevará a casa, probablemente ya se los ha llevado, sin la más mínima vergüenza. Yo no querría tener como amigo a un individuo que plantará en el salón una alfombra de la piel del león y en la pared colgará su cabeza debidamente tratada por el taxidermista. Aparte de provocarme repugnancia, no me fiaría en absoluto. Quien muestra maldad en un aspecto, actúa igual en cualquier otro.

divendres, 26 de juny del 2015

Incultes genials

 S’acaba de publicar un llibre dirigit als qui estimin la llengua i el ben parlar. El seu autor és Miguel Sosa i es titula “El petit llibre de les 500 paraules per semblar culte”. Partint de la base que el lèxic popular no utilitza més enllà d’uns 5.000 vocables quan el diccionari de la Real Academia Española conté al voltant de 100.000 veus, l’autor proporciona la possibilitat d’enriquir el repertori quotidià recuperant paraules oblidades.
                Locutors de ràdio i presentadors de televisió serien uns bons candidats a millorar el seu vocabulari, si potser estiguessin interessats en fer-ho. Quelcom poc probable vist que no tenen inconvenient en repetir paraules sense preocupar-se de cercar un sinònim. Verbigràcia, “el discurs va acabar quan l’acte va acabar”. Per a què utilitzar “va concloure”, posem per cas, si la bona qualitat del llenguatge ja no és un valor que es cotitzi?
En aquest panorama, que la gent corrent se sumi a conèixer noves paraules i definicions que enriquirien les seves idees i embellirien les seves expressions no deixa de ser incert. ¿A quantes persones els importaria saber que un palimpsest és un manuscrit antic que conserva empremtes d’una escriptura anterior esborrada artificialment?
                El llibre de Sosa és insòlit i excel·lent, però també il·lusori. Avui dia, gairebé ningú no vol semblar culte. El que tothom vol és ser un inculte genial.       

                                    Incultos geniales

                Acaba de publicarse un libro dirigido a quienes amen la lengua y el bien hablar. Su autor es Miguel Sosa y se titula “El pequeño libro de las 500 palabras para parecer culto”. Partiendo de la base de que el léxico popular no utiliza más allá de unos 5.000 vocablos cuando el diccionario de la Real Academia Española contiene alrededor de 100.000 voces, el autor proporciona la posibilidad de enriquecer el repertorio cotidiano recuperando palabras olvidadas.
                Locutores de radio y presentadores de televisión serían unos buenos candidatos a mejorar su vocabulario, si acaso estuvieran interesados en ello. Algo poco probable visto que no tienen empacho en repetir palabras sin preocuparse de hallar un sinónimo. Verbigracia, “el discurso terminó cuando el acto terminó”. ¿Para qué usar “concluyó”, pongamos por caso, si la buena calidad del lenguaje ya no es un valor que se cotice?
                En este panorama, que la gente corriente se sume a conocer nuevas palabras y definiciones que enriquecerían sus ideas y embellecerían sus expresiones no deja de ser incierto. ¿A cuántas personas les importaría saber que un palimpsesto es un manuscrito antiguo que conserva huellas de una escritura anterior borrada artificialmente?

                El libro de Sosa es insólito y excelente, pero también ilusorio. Hoy en día, casi nadie quiere parecer culto. Lo que todo el mundo quiere es ser un inculto genial. 

divendres, 12 de juny del 2015

La Banca ens furta milions d’euros

Segons la majoria dels càlculs, el rescat de la banca espanyola s’ha elevat a més de 100.000 milions d’euros, dels quals només se’n recuperaran una quarta part. Aquest any, però, els guanys dels bancs s’han disparat, convertint la banca espanyola en la més rentable d’Europa. En opinió d’Expansión, aquest 2015 els beneficis augmentaran fins a un 42%. Una pregunta a fer-se és: per què no paguen el que deuen?
La més recent vergonya la protagonitza el BBVA amb la seva compra de Catalunya Banc. La gran entitat financera ha tingut sort. El rescat de la petita li va costar a l’erari públic, als contribuents, 12.000 milions d’euros, i la gran l’ha comprada per només 600 milions. Negoci rodó. Amb tot, el negoci encara ha de ser més voluminós. Cal desprendre’s de personal i de locals. Tancament de 400 oficines i pèrdua de 2.000 llocs de  treball. El més “graciós” és que aquests 2.000 despatxats van contribuir, com tota la gent corrent, al salvament financer.
Per a qui governa el govern? Qui mana en aquest país?


La Banca nos hurta millones de euros

Según la mayoría de cálculos, el rescate de la banca española se ha elevado a más de 100.000 millones de euros, de los cuales sólo se  recuperarán una cuarta parte. Este año, sin embargo, las ganancias de los bancos se han disparado, convirtiendo la banca española en la más rentable de Europa. En opinión de Expansión, este 2015 los beneficios aumentarán hasta un 42%. Una pregunta a hacerse es: ¿por qué no pagan lo que deben?
La más reciente vergüenza la protagoniza el BBVA con su compra de Catalunya Banc. La gran entidad financiera ha tenido suerte. El rescate de la pequeña costó al erario público, a los contribuyentes, 12.000 millones de euro, y la grande la ha comprado por sólo 600 millones. Negocio redondo. No obstante, el negocio todavía ha de ser más voluminoso. Hay que desprenderse de personal y de locales. Cierre de 400 oficinas y pérdida de 2.000 puestos de trabajo. Lo más chusco es que estos 2.000 despedidos contribuyeron, como toda la gente corriente, al salvamento financiero.

¿Para quién gobierna el gobierno? ¿Quién manda en este país?

divendres, 29 de maig del 2015

                                               Sense transcendència

Dues coses em criden l’atenció. Per què els homes grassonets es corden el cinturó sota la panxa en comptes de a la cintura. Fa molt lleig, oi? Volen lluir ventre, cosa que no s’entendria, o és que el cinturó no els dóna per més? M’encantaria veure un home panxut amb la corretja a la cintura. Seria tota una novetat, fins i tot potser una prova d’enteniment i bon gust.
L’altra fet que em sorprèn és aquesta “moda” de portar texans foradats, molt i molt foradats. Es pot interpretar com a tenir el cap fluix, i també com una mena de burla vers la pobra gent que ha d’anar esparracada per força, no per gust. Aquest matí, al metro, s’asseia  davant meu una noi amb tants forats al pantalon que hi havia més buits que noi pas tela. La resta d’indumentària feia palès que no era cap indigent, era, simplement, una persona ridícula, com algunes altres d’enàl·lages. M’he imaginat una escena de pel·lícula. Jo em posava dreta, m’atansava a la jove, obria el moneder i li donava diners. “Té, pobrissona, perquè et compris uns pantalons nous”. Està clar que no ho he fet. No he gosat.


Sin trascendencia

Dos cosas me llaman la atención. ¿Por qué los hombres rellenitos se atan el cinturón por debajo de la barriga en lugar de en la cintura. ¿Es muy feo, verdad? ¿Quieren lucir vientre, cosa que no se entendería, o es que el cinturón no les da para más? Me encantaría ver a un hombre panzudo con la correa en la cintura. Sería toda una novedad, incluso quizás una prueba de lucidez y buen gusto.
El otro hecho que me sorprende es esta “moda” de llevar tejanos agujereados, muy y muy agujereados. Se puede interpretar como tener la cabeza a pájaros, y también como una especie de burla hacia la pobre gente que tiene que ir con harapos a la fuerza, no por gusto. Hoy por la mañana, en el metro, se sentaba delante de mí una chica con tantos agujeros en el pantalón que había más vacíos que tela. El resto de la indumentaria hacía patente que no era una indigente, era, simplemente, una persona ridícula, como algunas otras a su semejanza. Me he imaginado una escena de película. Yo me ponía en pie, me acercaba a la joven, abría el billetero y le daba dinero. “Toma, pobrecita, para que te compres unos pantalones nuevos”. Por supuesto, no lo he hecho. No he sido lo suficiente atrevida.



dimecres, 4 de febrer del 2015

Ull per ull

L’adveniment del segle XXI no sols no ha comportant una millora en el trajecte de la Humanitat sinó que l’ha empitjorat. Guerres a dojo i progressivament cruels, amb la societat civil esdevenint l’autèntica carn de canó. A Ucraïna, a l’Àfrica, a l’Orient Mitjà. Morts, misèria, fam, i un Estat Islàmic que exhibeix l’execució d’ostatges i fins hi tot arriba a cremar-ne un de viu en viu, un desgraciat pilot jordà. Com a l’Edat Mitjana, com si no hagués transcorregut el temps des de que a l’entorn cristià es cremaven les dites bruixes.
La resposta a la atrocitat que el govern de Jordània ha donat també ha estat atroç. Una dona i un home executats com a venjança, sense que hagués estat previst de fer-ho. I encara bo que no els han cremat per tal que “l’ull per ull” fos més exacte.
Absolut menyspreu dels capitosts de totes bandes vers la vida dels altres, la dels subordinats, manats, entabanats, moguts pels que manegen els fils. I ara una nova escalada, amb la previsió de que a més de drons i altre armament s’enviïn soldats sobre el terreny a Iraq, Síria i allà on des de dalt es cregui convenient. I a veure quina resposta es rep, quin volum assoleixen les víctimes civils.
El dia 11 de setembre de 2001 va ser una jornada tràgica als EUA, i va resultar nefasta també per a la resta del món. La resposta donada va ser tan poc intel•ligent que va obrir una capsa de pandora que potser a alguns els hi va bé però que per a la resta d’habitants de la Terra representa una espasa de Dàmocles cada vegada més amenaçadora.


Ojo por ojo

  El advenimiento del siglo XXI no solamente no ha comportando una mejora en el trayecto de la Humanidad sino que lo ha empeorado. Guerras a destajo y progresivamente crueles, con la sociedad civil convertida en la auténtica carne de cañón. En Ucrania, en África, en Oriente Medio. Muertos, miseria, hambre, y un Estado Islámico que exhibe la ejecución de rehenes e incluso llega a quemar vivo a un desgraciado piloto jordano. Como en la Edad Media, como si no hubiera transcurrido el tiempo desde que en el entorno cristiano se quemaban las llamadas brujas.
  La respuesta a la atrocidad que el gobierno de Jordania ha dado también ha sido atroz. Una mujer y un hombre ejecutados como venganza, sin que hubiera estado previsto hacerlo. Y menos mal que no los han quemado vivos a fin de que “el ojo por ojo” fuera más exacto.
 Absoluto menosprecio de los cabecillas de todos lados hacia la vida de los otros, la de los subordinados, mandados, engatusados, movidos por los que manejan los hilos. Y ahora una nueva escalada, con la previsión de que además de drones y otro armamento se envíen soldados sobre el terreno en Iraq, Siria y allí donde desde arriba se crea conveniente. Y a ver qué repuesta se recibe, qué volumen alcanzan las víctimas civiles.
  El día 11 de septiembre del 2001 fue una jornada trágica en EE.UU., y resultó nefasta también para el resto del mundo. La respuesta dada fue tan poco inteligente que abrió una caja de pandora que quizás a algunos les va bien pero que para el resto de habitantes de la Tierra representa una espada de Damocles cada vez más amenazadora.


divendres, 23 de gener del 2015

De Simone Weil a Davos

Militant d’esquerres, participant en el moviment obrer i professora de Filosofia, Simone Weil va néixer a París l’any 1909 i va morir prop de Londres a l’edat de 34 anys. Mort prematura per tuberculosi després que abandonés la docència per treballar en diverses fàbriques, baixés a la mina i es negués a menjar més que no pas els francesos que es trobaven a la zona ocupada.
L’any 1928 va escriure: Hi ha una classe de persones que tenen a les seves mans totes les riqueses que la humanitat ha creat, ja siguin objectes fabricats o coneixements. Quina és la situació del poble en tot això? La participació en les riqueses i la ciència que li deixa la classe dirigent consisteix en fer-les productives mitjançant el seu treball. L’elit forma un grup superior al qual pertany d’una manera natural el poder.
Gairebé cent anys després, quan a Davos es reuneixen els líders financers i industrials, l’1% de la població mundial és tan ric com el 99% restant. La filòsofa, pensadora, compromesa i coherent fins a morir, potser mai no va arribar a pensar que el poder d’uns pocs sobre els altres esdevingués tan aclaparador.


De Simone Weil a Davos

Militante de izquierdas, participante en el movimiento obrero y profesora de Filosofía, Simone Weil nació en París el año 1909 y murió cerca de Londres a la edad de 34 años. Muerte prematura por tuberculosis después que abandonara la docencia parar trabajar en diversas fábricas, bajara a la mina y se negara a comer más de lo que podían hacerlo los franceses que se encontraban en la zona ocupada.
En el año 1928 escribió: Hay una clase de personas que tienen en sus manos todas las riquezas que la humanidad ha creado, ya sean objetos fabricados o conocimientos. ¿Cuál es la situación del pueblo en todo esto? La participación en las riquezas y la ciencia que le deja la clase dirigente consiste en hacerlas productivas mediante su trabajo. La elite forma un grupo superior al cual pertenece de una manera natural el poder.
Casi cien años después, cuando en Davos se reúnen los líderes financieros e industriales, el 1%  de la población mundial es tan rico como el 99% restante. La filósofa, pensadora, comprometida y coherente hasta morir, quizá nunca llegó a pensar que el poder de unos pocos sobre los demás resultaría tan colosal.


divendres, 16 de gener del 2015



                                                              El robot como a rival

Robots humanoides capaços de comunicar-se con a ésser humans seran introduïts a les oficines d’un important banc del Japó. Als actuals treballadors de l’entitat financera la primavera no sols els hi durà flors sinó competidors. Nao, que aquest és el nom atorgat a l’androide, atendrà els clients i es comunicarà amb ells utilitzant fins a 19 idiomes diferents. A la firma bancària li costarà 6.800 euros per robot un sola vegada, havent d’afegir-hi només els insignificants costos de carregar les bateries. Negoci rodó. L’humanoide substituirà, com a mínim, l’encarregat de la informació. Al  taulell instal·lat sota la lletra I ja no s’hi trobarà una persona sinó un ninot artificialment intel·ligent.
Per la seva part, Nestlé ha col·locat robots a les seves botigues del Japó, tenint  previst d’estendre el seu ús per tot el món. Quants llocs de feina s’han destruït o es destruiran? Quants se’n han creat a la companyia que fabrica els robots? Si únicament es tracta  d’aritmètica, valgui l’operació. Si furguem més, podem especular sobre quan succeirà que siguin els propis robots els que fabriquin els seus iguals. Podem preguntar-nos si els androides despertaran en els abocats a l’atur el mateix ressentiment que alguns senten vers el immigrants pobres que treballen per quatre xavos. Podem reflexionar sobre la dada de que cada robot substitueix, per terme mig, tres treballadors humans pel mateix treball i calcular com de diferent seria si els beneficis es repartissin entre l’empresa i els assalariats. Menys hores de feina, augment de sou i tot així, suficients guanys empresarials. La imatge ideal dels robots era la de millorar la vida del humans, la de tots els humans.


                                                                       El robot como rival

Robots humanoides capaces de comunicarse con seres humanos serán introducidos en las oficinas de un importante banco del Japón. A los actuales empleados de la entidad financiera la primavera no solo les traerá flores sino competidores. Nao, que tal es el nombre otorgado al androide, atenderá a los clientes y se comunicará con ellos utilizando hasta 19 idiomas distintos. A la firma bancaria le costará 6.800 euros por robot una sola vez, debiendo añadir tan solo los insignificantes gastos de cargar las baterías. Negocio redondo. El humanoide sustituirá, como mínimo, al encargado de la información. En el mostrador instalado bajo la letra I ya no se hallará una persona sino un muñeco artificialmente inteligente.
Por su parte, Nestlé ha colocado robots en sus tiendas de Japón, teniendo previsto extender su uso por todo el orbe. ¿Cuántos puestos de trabajo se han destruido o destruirán? ¿Cuántos se han creado en la compañía que fabrica los robots? Si únicamente se trata  de aritmética, valga la operación. Si hurgamos más, podemos especular sobre cuándo ocurrirá que sean los propios robots los que fabriquen a sus iguales. Podemos preguntarnos si los androides despertarán en los echados al paro el mismo resentimiento que algunos sienten contra los emigrantes pobres que trabajan por cuatro chavos. Podemos reflexionar sobre el dato de que cada robot sustituye por término medio a tres trabajadores humanos para el mismo trabajo y calcular cuán distinto sería si los beneficios se repartieran entre la empresa y los empleados. Menos horas de trabajo, aumento de sueldo y aún así, suficientes ganancias empresariales. La imagen ideal de los robots era la de mejorar la vida de los humanos, la de todos los humanos.