dissabte, 28 d’octubre del 2023

Israel se atreve con el secretario general de la ONU - Israel s’atreveix amb el secretari general de l’ONU

 

               Israel s’atreveix amb el secretari general de l’ONU 

Quina prepotència, la d’Israel. António Guterres diu una veritat com un temple, el proppassat dia 24, i l’ambaixador israelià demana la seva dimissió, ni més ni menys que la del secretari general de l’ONU. “Els palestins han estat sotmesos a 56 anys d’ocupació asfixiant”, van ser les paraules de Guterres, i això els va fer mal a les orelles. No era que l’home recolzés la recent barbàrie comesa per Hamàs, sinó que posava sobre la taula una dita ancestral, “tal faràs, tal trobaràs”.

Ja és massa temps, des de 1948, de guerres, colonització i discriminació. Massa temps de donar l’esquena als Acords d’Oslo de 1993, signats entre Arafat, per Palestina, Rabin per Israel, i Clinton pels EUA. Arafat va morir el 2004, Rabin va ser assassinat el 1995, i Clinton ha estat l’únic president nord-americà que ha tingut en compte els drets dels palestins.

L’horror actual, de matances i ostatges per part de Hamàs, d’aniquilació total del territori de Gaza i els seus habitants per part d’Israel, de l’alt preu que també paga la societat israeliana, humanament i econòmicament, aquest horror hauria de desembocar en la implantació i el reconeixent de dos Estats. Arribats al cim de la crueltat i la bogeria, des de d’alt i des de baix, des dels mandataris enfollits i des dels subordinats tractats com a titelles, s’ha de veure clar. O la sensatesa i la bondat, o la maldat perenne i sense fre. Pitjor sembla que ja no pot ser, per tant, salvar-se o la desesperació per sempre més.

              Israel se atreve con el secretario general de la ONU 

Qué prepotencia, la de Israel. António Guterres dice una verdad como un templo, el pasado día 24, y el embajador israelí pide su dimisión, ni más ni menos que la del secretario general de la ONU. "Los palestinos han sido sometidos a 56 años de ocupación asfixiante", fueron las palabras de Guterres, y esto les dolió sobremanera. No era que el hombre apoyara la reciente barbarie cometida por Hamás, sino que ponía sobre la mesa un dicho ancestral, "quien siembra vientos, recoge tempestades".

Ya es demasiado tiempo, desde 1948, de guerras, colonización y discriminación. Demasiado tiempo dando la espalda a los Acuerdos de Oslo de 1993, firmados entre Arafat, por Palestina, Rabin por Israel, y Clinton por los EE. UU. Arafat murió en 2004, Rabin fue asesinado en 1995, y Clinton ha sido el único presidente norteamericano que ha tenido en cuenta los derechos de los palestinos.

El horror actual, de matanzas y rehenes por parte de Hamás, de aniquilación total del territorio de Gaza y sus habitantes por parte de Israel, del alto precio que también paga la sociedad israelí, humana y económicamente, este horror debería desembocar en la implantación y el reconocimiento de dos Estados. Llegados al culmen de la crueldad y la locura, desde arriba y desde abajo, desde los mandatarios enloquecidos y desde los subordinados tratados como títeres, hay que verlo claro. O la sensatez y la bondad, o la maldad perenne y sin freno. Peor parece que ya no puede ser, por lo tanto, salvarse o la desesperación por siempre jamás.

divendres, 20 d’octubre del 2023

En esto pienso cuando... - En això penso quan...

 

                                      En això penso quan... 

Quan un helicòpter vola sobre la meva ciutat penso en la sort que tinc de que no sigui un avió de guerra, i penso en la desafortunada gent bombardejada a Gaza, o a Ucraïna, o a qualsevol de les guerres presents al món, on el soroll de l’aviació sempre és terrorífic.

Quan sento o veig una ambulància, que deu transportar algú a un hospital, penso en els malalts i malaltes sotmesos a la guerra que mai no seran atesos. Els pendents de diàlisi que moriran abans d’hora, els que ho faran per una crisi asmàtica no tractada, les dones que pariran sota les bombes si arriben a fer-ho.

Quan prenc el cafè amb llet tranquil·lament asseguda, he de deixar de pensar-hi, i així, com moltes altres persones, m’enganyo insolidàriament. Insolidària i enganyada, perquè qualsevol dia, quan els malvats i embogits capitosts ho vulguin, cauran bombes sobre mi tal com ara estant caient sobre d’altres persones. Infortunades elles, xais tots nosaltres.

                                 En esto pienso cuando... 

 

Cuando un helicóptero vuela sobre mi ciudad pienso en la suerte que tengo de que no sea un avión de guerra, y pienso en la desafortunada gente bombardeada en Gaza, o en Ucrania, o en cualquiera de las guerras presentes en el mundo, donde el ruido de la aviación siempre es terrorífico.

 Cuando oigo o veo una ambulancia, que debe de transportar a alguien a un hospital, pienso en los enfermos y enfermas sometidos a la guerra que nunca serán atendidos. Los pendientes de diálisis que morirán antes de tiempo, los que lo harán por una crisis asmática no tratada, las mujeres que parirán bajo las bombas si llegan a hacerlo.

Cuando tomo el café con leche tranquilamente sentada, tengo que dejar de pensar en todo ello, y así, como muchas otras personas, me engaño insolidariamente. Insolidaria y engañada, porque cualquier día, cuando los malvados y enloquecidos capitostes lo quieran, caerán bombas sobre mí tal como ahora están cayendo sobre otras personas. Infortunadas ellas, borregos todos nosotros.

divendres, 13 d’octubre del 2023

Fútbol. Césped natural, césped artificial y campos de tierra - Futbol. Gespa natural, gespa artificial i camps de terra

              Futbol. Gespa natural, gespa artificial i camps de terra 

                Els camps de terra són els que recordo d’anys enrere, quan amb el meu pare anava a veure els encontres entre partits locals. Els jugadors corrien, aixecaven pols, queien però no es feien mal. Els d’ara són com figaflors, lesionats a cada moment. Abans, després d’una caiguda apareixia el practicant amb el seu maletí, un massatge i a seguir jugant. Així era exactament.

                Ara necessiten gespa per suposadament no fer-se tant mal, i per evitar la polseguera. Fer servir la gespa natural és car i requereix molt de reg. Una alternativa és l’artificial, però vet aquí que ara s’ha descobert que esdevé molt contaminant. Quan plou, bocins de plàstic s’escolen cap els rius i fins al mar.

Els camps de terra s’han d’anar ruixant,  però menys que la gespa natural, i no escampen plàstic com l’altra, no amenacen peixos i persones. Ja en tenim prou de tant verí. Potser que es prengui una decisió assenyada.

            Fútbol. Césped natural, césped artificial y campos de tierra

 Los campos de tierra son los que recuerdo de años atrás, cuando con mi padre iba a ver los encuentros entre partidos locales. Los jugadores corrían, levantaban polvo, caían pero no se hacían daño. Los de ahora son blandengues, lesionados a cada momento. Antes, después de una caída aparecía el practicante con su maletín, un masaje y a seguir jugando. Así era exactamente. 

Ahora necesitan césped para supuestamente no hacerse tanto daño, y para evitar la polvareda. Usar el césped natural es caro y requiere mucho riego, así que, una alternativa es el artificial, pero he aquí que ahora se ha descubierto que resulta muy contaminante. Cuando llueve, fracciones de plástico fluyen hacia los ríos y hasta el mar. 

Los campos de tierra hay que rociarlos, pero menos que el césped natural, y no esparcen plástico como el otro, no amenazan peces y personas. Ya basta de tanto veneno. Quizá deba tomarse una decisión sensata.


divendres, 6 d’octubre del 2023

Dos tipos de incongruencias - Dos tipus d’incongruències

 

                                                Dos tipus d’incongruències 

-La definició mèdica de salut és: Estat en què l’organisme, lliure de malalties, exerceix normalment totes les seves funcions. Doncs, perquè se sent dir constantment, “bona salut” o “mala salut”? La salut sempre és bona, per se, i en conseqüència, mai no pot ser dolenta. Se’n pot tenir més o menys, pot ser excel·lent o minsa, però sempre serà bona. Tant costa no tergiversar els significats i parlar amb propietat?

-Sovint es diu amb disgust, “aquesta casa fa olor de menjar”. Cal ventilar bé perquè la visita que s’espera no rebi aquesta mala impressió. De fet, l’olor hauria de constituir un goig, la demostració de que es gaudeix d’aliments per posar a taula. A la casa dels famolencs, si és que en tenen, no hi fa mai “pudor” de menjar. Heus ací una neta incongruència. En comptes d’estar contents pel menjar de que es gaudeix, d’apreciar l’aroma que desprèn, se’n renega.

Detalls sense importància, si es vol; tan sols dues mostres de l’estultícia humana, innòcua en aquests casos. Amb tot, esdevindria agradable defugir-ne en pro de la coherència. 

               Dos tipos de incongruencias 

-La definición médica de salud es: Estado en que el organismo, libre de enfermedades, ejerce normalmente todas sus funciones. Entonces, ¿por qué se oye decir constantemente, "buena salud" o "mala salud"? La salud siempre es buena, per se, y, en consecuencia, nunca puede ser mala. Se puede tener más o menos salud, puede ser excelente o deficiente, pero siempre será buena. ¿Tanto cuesta no tergiversar los significados y hablar con propiedad?

-A menudo se dice con disgusto, "esta casa huele a comida". Hay que ventilar bien para que la visita que se espera no reciba esta mala impresión. De hecho, el olor debería constituir un gozo, la demostración de que se disfruta de alimentos para poner en la mesa. En la casa de los hambrientos, si es que la tienen, nunca existe “mal olor” de comida. He aquí una neta incongruencia. En lugar de estar contentos por la comida de que se disfruta, de apreciar el aroma que desprende, se reniega de él.  

Detalles sin importancia, si se desea; tan solo dos muestras de la estulticia humana, inocua en estos casos. No obstante, resultaría agradable rehuirlas en pro de la coherencia.