divendres, 24 de juny del 2022

La gran mentira de la globalización - La gran mentida de la globalització

 

                                       La gran mentida de la globalització 

L'apel·latiu i el concepte van créixer arran de la caiguda de la Unió Soviètica, donant a entendre que el món ja s’havia convertit en un tot homogeni i beneficiós per a tots els habitants de la Terra. Si l’economia anava bé, hi anava per a tothom; si la democràcia es consolidava, ho feia a tots els indrets; si la medicina avançava, afavoria totes les persones.

Res més lluny de la realitat. Les desigualtats en renda no deixen d’augmentar; la democràcia retrocedeix amb dictadures implícites com les de la Xina i Rússia entre d’altres; l’accés als avenços i serveis mèdics són dispars segons els països. Així doncs, la globalització anunciada ha estat i és un engany més de les elits econòmiques i polítiques vers la immensa majoria de la població, la subordinada. I un dels fruits més visibles és la persistència de l’individualisme.

Ni rastre de globalització quan, mentre que a Ucraïna cauen les bombes, aquí, a la revetlla de Sant Joan, es fan fogueres i es llencen petards. Mentre allí moren i es queden sense casa, en altres països es realitzen festivals. Mentre els polítics debaten si Ucraïna pot entrar a la UE, els soldats d’un i altre bàndol maten i moren.

I significativa es la imatge d’una platja d’Ucraïna amb gent prenent el sol tot aprofitant que estan lluny del front. Quina misèria, quina impotència, quina rendició! Uns súbdits agraint el parèntesi concedit pels capitosts, fent patent que no poden oposar-se a llur poder, que la única globalització és la disparitat en tots els àmbits.

                     La gran mentira de la globalización 

El apelativo y el concepto crecieron a raíz de la caída de la Unión Soviética, dando a entender que el mundo ya se había convertido en un todo homogéneo y beneficioso para todos los habitantes de la Tierra. Si la economía iba bien, así iba para todo el mundo; si la democracia se consolidaba, lo hacía en todos los lugares; si la medicina avanzaba, favorecía a todas las personas.

Nada más lejos de la realidad. Las desigualdades en renta no dejan de aumentar; la democracia retrocede con dictaduras implícitas como las de China y Rusia entre otras; el acceso en los avances y servicios médicos son dispares según los países. Así pues, la globalización anunciada ha sido y es un engaño más de las élites económicas y políticas hacia la inmensa mayoría de la población, la subordinada. Y uno de los frutos más visibles es la persistencia del individualismo.

Ni rastro de globalización cuando, mientras que en Ucrania caen las bombas, aquí, en la verbena de San Joan, se hacen hogueras y se tiran petardos. Mientras que allí mueren y se quedan sin casa, en otros países se realizan festivales. Mientras que los políticos debaten si Ucrania puede entrar en la UE, los soldados de uno y otro bando matan y mueren.

Y significativa se la imagen de una playa de Ucrania con gente tomando el sol aprovechando que están lejos del frente. ¡Qué miseria, qué impotencia, qué rendición! Unos súbditos agradeciendo el paréntesis concedido por los cabecillas, haciendo patente que no pueden oponerse a su poder, que la única globalización es la disparidad en todos los ámbitos.

 

divendres, 17 de juny del 2022

El bombardeo de los recuerdos - El bombardeig dels records

 

                                              El bombardeig dels records

                A mesura que anem sumant anys, les persones acumulem més i més records. Des de la infantesa a la maduresa i a la vellesa hi ha tantes coses a recordar, enyorant-les o  foragitant-les del cap perquè fan mal, tantes que ja no hi caben.

                Cada coneixença vista a distància obre tot un ventall de remembrances. Cada botiga allunyada davant la qual es passa, oberta o amb la persiana baixada per fallida, fa reviure una altra època, uns altres costums, unes altres idees. Contemplar l’entrada de l’edifici on vivia una antiga amistat, perduda en haver-se traslladat a un altre país, o pitjor, en ser arrabassada per la mort, provoca una punxada al cor.

                Quant a mi, mirar cap el pis on residia una estimada amiga, em provoca una profunda nostàlgia. Fa més d’una dècada que va finar, i tinc molt present  que era una ferma creient en la reencarnació. Tan segura n’estava que no considerava necessari polemitzar sobre el tema. Per a ella era quelcom tan evident com que cada  matí surt el Sol. Sovint hi penso, i sovint li pregunto mentalment: si de veritat t’has reencarnat, on ets? I en què t’has convertit, si per cas no ets persona? Aneu a saber, perquè segons aquesta creença un esser humà tan pot renéixer en un altre cos humà com en un animal.

Jo m’inclino a pensar que si s’hagués reencarnat seria com una ànima no visible, poderosa, capaç d’alleujar els meus problemes, d’ajudar-me, perquè ens estimàvem molt.  Si no ho fa és una mostra de que no s’ha reencarnat. Ja només pot ser un record vívid i tendre instal·lat al meu cervell.

El bombardeo de los recuerdos

                A medida que vamos sumando años, las personas acumulamos más y más recuerdos. Desde la infancia a la madurez y a la vejez hay tantas cosas que recordar, añorándolas o desterrándolas de la cabeza porque hacen daño, tantas que ya no caben.

                Cada conocido o conocida vistos a distancia abren todo un abanico de remembranzas. Cada tienda alejada delante de la cual se pasa, abierta o con la persiana bajada por quiebra, hace revivir otra época, otras costumbres, otras ideas. Contemplar la entrada del edificio donde vivía una antigua amistad, perdida al haberse trasladado a otro país, o peor, al ser arrebatada por la muerte, provoca una punzada en el corazón.

                En cuanto a mí, mirar hacia el piso donde residía una querida amiga, me causa una profunda nostalgia. Hace más de una década que murió, y tengo muy presente que era una firme creyente en la reencarnación. Tan segura estaba que no consideraba necesario polemizar sobre el tema. Para ella era algo tan evidente como que cada mañana sale el Sol. A menudo pienso en ella, y a menudo le pregunto mentalmente: si de verdad te has reencarnado, ¿dónde estás? ¿Y en qué te has convertido, si acaso no eres persona? Vete a saber, porque según esta creencia un ser humano tanto puede renacer en otro cuerpo humano como en un animal.

Yo me inclino a pensar que si se hubiera reencarnado sería como un alma no visible, poderosa, capaz de aliviar mis problemas, de ayudarme, puesto que nos queríamos mucho.  Si no lo hace es una muestra de que no se ha reencarnado. Ya solo puede ser un recuerdo vívido y tierno instalado en mi cerebro.

divendres, 10 de juny del 2022

El escalofriante arsenal nuclear - L’esgarrifós arsenal nuclear

 

                         L’esgarrifós arsenal nuclear 

El còmput de l’armament nuclear existent indigna i esgarrifa alhora. Enormes quantitats de diners enterrats i temible amenaça per tots cantons. L’amenaça d’un possible ús per part d’un dirigent embogit i la d’un possible error. I sempre, la infàmia d’invertir colossalment en armes en comptes de fer-ho en millorar la vida de la gent.

Les xifres de bombes nuclears per països són contundents. Rússia 5.977, EUA 5.428, Xina, 350, França 290, Regne Unit 225, Pakistan 165, Índia 160, Israel 90 i Corea del Nord 20. Hi trobem països rics i països pobres, i milers de bombes en poder de Rússia i els EUA. Quin sentit té tot plegat? Per què els parlaments callen i la ciutadania acata? Els súbdits de les dictadures ho fan per temor, però, i a les democràcies?

S’està consentint una barbaritat com si fos una banalitat. Ara mateix, admetent que s’inverteixin en armes cabals necessaris per al benestar social. Quant a l’avenir, tolerant l’espasa de Damocles nuclear sobre els nostres caps. No hi ha partits capaços de denunciar la cursa nuclear, no hi hauria electors que els recolzessin? Ja és hora de posar punt i final a la sinistra bogeria.


           El escalofriante arsenal nuclear 

El cómputo del armamento nuclear existente indigna y estremece al mismo tiempo. Enormes cantidades de dinero enterrado y temible amenaza por todos lados. La amenaza de un posible uso por parte de un dirigente enloquecido y la de un posible error. Y siempre, la infamia de invertir colosalmente en armas en vez de hacerlo para mejorar la vida de la gente.

Las cifras de bombas nucleares por países son contundentes. Rusia 5.977, EE.UU. 5.428, China, 350, Francia 290, Reino Unido 225, Pakistán 165, India 160, Israel 90 y Corea del Norte 20. Hallamos países ricos y países pobres, y miles de bombas en poder de Rusia y EE.UU. ¿Qué sentido tiene todo eso? ¿Por qué los parlamentos callan y la ciudadanía acata? Los súbditos de las dictaduras lo hacen por temor, sin embargo, ¿y en las democracias?

Se está consintiendo una barbaridad como si se tratara de una banalidad. Ahora mismo, admitiendo que se inviertan en armas caudales necesarios para el bienestar social. En cuanto al porvenir, tolerando la espada de Damocles nuclear sobre nuestras cabezas. ¿No hay partidos capaces de denunciar la carrera nuclear, no habría electores que los apoyaran? Ya va siendo hora de poner punto y final a la siniestra locura.

 

divendres, 3 de juny del 2022

El culmen de la generosidad - El culmen de la generositat

 

                                    El culmen de la generositat               

Què és el que més estimem de nosaltres?  El nostre cos, la nostra salut, atès que no en tenim de recanvi. Podem canviar de roba, de sabates, de pis, de parella, de ciutat, però de cos només en tenim un, i totes les seves parts ens són necessàries. A vegades se’ns espatllen, i llavors cal que la cirurgia ens extirpi l’òrgan malalt. Ens quedem sense ell o bé ens col·loquen un substitut, portem un postís. Es tracta d’entrebancs indesitjables, i normalment fem el possible perquè el nostre cos funcioni bé, perquè no haguem de perdre cap component.

Així som el comú dels mortals, però n’hi ha d’extraordinaris, d’una altra mena. Existeixen éssers capaços de donar un òrgan per a una persona desconeguda. Una notícia periodística ens diu que des de l’any 2010 hi ha hagut 18 donacions de ronyó per a malalts o malaltes desconeguts. Quedar-te sense ronyó no per a un familiar o per a  una amistat sinó per a algú amb qui no t’uneix  cap vincle comporta un altruisme fora mida.

En un món tan ple d’egoisme, de maldats i d’injustícies sorgeixen persones que demostren tot el contrari. Ve a ser com un pèndol que va del pitjor al millor. Una banda ens horroritza, l’altra ens curulla d’admiració, i de gratitud vers aquest costat bo de la humanitat.

                            El culmen de la generosidad 

¿Qué es lo que más amamos de nosotros?  Nuestro cuerpo, nuestra salud, dado que no lo tenemos de recambio. Podemos cambiar de ropa, de zapatos, de piso, de pareja, de ciudad, pero cuerpo solo tenemos uno, y todas sus partes nos son necesarias. A veces se nos estropean, y entonces requerimos que la cirugía nos extirpe el órgano enfermo. Nos quedamos sin él o bien nos colocan un sustituto, llevamos un postizo. Se trata de tropiezos indeseables, y normalmente hacemos lo posible para que nuestro cuerpo funcione bien, para que no tengamos que perder ningún componente.

Así somos el común de los mortales, pero los hay de extraordinarios, de otra clase. Existen seres capaces de donar un órgano para una persona desconocida. Una noticia periodística nos dice que desde el año 2010 ha habido 18 donaciones de riñón para enfermos o enfermas desconocidos. Quedarte sin riñón no para un familiar o para una amistad sino para alguien con quien no te une ningún vínculo comporta un altruismo extremo.

En un mundo tan lleno de egoísmo, de maldades y de injusticias surgen personas que demuestran todo lo contrario. Viene a ser como un péndulo que va de lo peor a lo mejor. Un lado nos horroriza, el otro nos colma de admiración, y de gratitud hacia este costado bueno de la humanidad.