divendres, 29 de novembre del 2019

"Jerusalem" en el teatro y lumpen - "Jerusalem" al teatre i lumpen


Jerusalem al teatre i lumpen

                Al teatre Romea de Barcelona es representa amb èxit el drama de Jez Butterworth Jerusalem, escrit l’any 2008. El protagonista, Johnny Byron “el Gall”, al programa és descrit pel director de l’obra, Julio Manrique, amb profusió d’adjectius. No podia ser menys per un personatge tan desmesurat. El qualifica d’antiheroi romàntic, camell detestable, insubmís, geni, penjat, rebel, malalt, pària, i encara més. Tot plegat se li pot atribuir justament al caràcter interpretat amb excel·lència per Pere Arquillué. Un “Gall” envoltat d’una cort de penjats vells i joves, nois i noies adolescents. Un grup nombrós movent-se a l’entorn d’una caravana al mig del bosc.
                Hi manca, amb tot, un qualificatiu, el qual de seguida conduiria a una reflexió. Al conjunt de personatges se’ls podria dir lumpen, segons el terme marxista, i alhora deixar constància que són producte de la societat capitalista. Només en el sí del capitalisme resulten possibles. No els agrada el sistema, però no fan res per canviar-lo. Aquest és el lumpen descrit per Karl Marx.
                Classe social baixa que es troba en la misèria perquè no pot, o no vol, vendre la seva força de treball. Un subproletariat incapaç de fer una revolució, ni tan sols una transformació, ancorat com està en una estructura social en la qual sobreviu mitjançant picaresques o caritats. Per a Marx, es tracta de contrarevolucionaris.  
                La gent de Jerusalem no podria existir en una societat socialista on tothom tindria drets i deures en forma de llocs de treball, habitatge, educació. Necessitats bàsiques cobertes que no podrien justificar ni penjats, ni camells, ni antiherois romàntics, ni adolescents atordits. De fet, l’obra esdevé un mirall fidedigne dels fruïts de l’establishment. Amb una mica menys de tres hores en té prou.

                Jerusalem en el teatro y lumpen

 En el teatro Romea de Barcelona se representa con éxito el drama de Jez Butterworth Jerusalem, escrito en 2008. El protagonista, Johnny Byron “el Gallo”, en el programa es descrito por el director de la obra, Julio Manrique, con profusión de adjetivos. No podía ser menos para un personaje tan desmesurado. Le califica de antihéroe romántico, camello detestable, insumiso, genio, colgado, rebelde, enfermo, paria, y todavía más. Todo se le puede atribuir justamente al carácter interpretado con excelencia por Pere Arquillué. Un “Gallo” rodeado de una corte de colgados viejos y jóvenes, chicos y chicas adolescentes. Un grupo numeroso moviéndose en torno a una caravana en medio del bosque.
 Falta, no obstante, un calificativo, el cual enseguida conduciría a una reflexión. Al conjunto de personajes se les podría nombrar lumpen, según el término marxista, y al mismo tiempo dejar constancia de que son producto de la sociedad capitalista. Tan solo en el seno del capitalismo resultan posibles. No les gusta el sistema, pero no hacen nada para cambiarlo. Este es el lumpen descrito por Karl Marx.
 Clase social baja que se halla en la miseria porque no puede, o no quiere, vender su fuerza de trabajo. Un subproletariado incapaz de hacer una revolución, ni siquiera una transformación, anclado como está en una estructura social en la cual sobrevive mediante picarescas o caridades. Para Marx, se trata de contrarrevolucionarios. 
 La gente de Jerusalem no podría existir en una sociedad socialista donde todo el mundo tendría derechos y deberes en forma de puestos de trabajo, vivienda, educación. Necesidades básicas cubiertas que no podrían justificar ni colgados, ni camellos, ni antihéroes románticos, ni adolescentes torcidos. De hecho, la obra se convierte en un espejo fidedigno de los frutos del establishment. Con algo menos de tres horas tiene suficiente.            


divendres, 22 de novembre del 2019

La moda desvergonzada de copiar títulos - La moda desvergonyida de copiar títols


La moda desvergonyida de copiar títols

D’un temps ençà, es copien sense vergonya títols de pel·lícules anteriors. Absència d’imaginació, simplement manca de respecte? Succeeix que sempre s’usurpen títols de films excel·lents. Alfonso Cuarón s’ha apropiat el nom de la Roma de Fellini, rodada el 1972, inoblidable.  A la cartellera hi trobem la producció espanyola Ojos Negros, indiferent a la dirigida el 1987 per l’aclamat Nikita Mikhalkov. I també tenim Los miserables de Ladj Ly, menyspreant l’homònima de Tom Hooper filmada l’any 2012. Es tracta de pel·lícules abundantment aclamades i premiades.
És obvi que els usurpadors es consideren tant o més valuosos que els seus precedents. Per a ells, llur pel·lícules estan no sols a l’altura d’aquelles a les quals calquen el títol, sinó que les superen. ¡Quina absència de modèstia, de capacitat de valoració objectiva, de consideració al talent aliè, de respecte envers les seves obres!...

         La moda desvergonzada de copiar títulos

Desde hace un tiempo, se copian sin vergüenza títulos de películas anteriores. ¿Ausencia de imaginación, simplemente falta de respeto? Sucede que siempre se usurpan títulos de filmes excelentes. Alfonso Cuarón se ha apropiado el nombre de la Roma de Fellini, rodada en 1972, inolvidable.  En cartel está la producción española Ojos Negros, indiferente a la dirigida en 1987 por el aclamado Nikita Mikhalkov. Y ahí tenemos a Los miserables de Ladj Ly, menospreciando la homónima de Tom Hooper filmada el año 2012. Se trata de películas abundantemente aclamadas y premiadas.
Es obvio que los usurpadores se consideran tanto o más valiosos que sus precedentes. Para ellos, sus películas están no solo a la altura de aquellas a las cuales calcan el título, sino que las superan. ¡Que ausencia de modestia, de capacidad de valoración objetiva, de consideración al talento ajeno, de respeto hacia sus obras!...



divendres, 15 de novembre del 2019

Disparos lucrativos para unos cuantos - Trets lucratius per a uns quants


          Trets lucratius per a uns quants

Trets dels quals es lucren els fabricants d’armes mentre trunquen vides. Si no fos pel negoci, els Estats, entre ells l’espanyol, no vendrien armament a l’engròs per alimentar guerres. Així és des de temps immemorial, imatge superlativa de la indignitat humana. I del mercat bèl·lic a l’engròs, a un mercat menor que no deixa d’ésser sagnant en països on les armes de foc es mercadegen sense control, com és el cas dels Estats Units.
Els informes d’Amnistia Internacional solen ésser, desafortunadament, demolidors. En el publicat aquesta tardor, hi trobem xifres esgarrifoses referides als efectes assolits pel lobby armamentístic dels Estats Units. Essent que hi ha trenta Estats on qualsevol persona pot obtenir una pistola sense permís ni llicència, el resultat és que cada dia es produeixen prop de 320 agressions amb armes de foc, a les quals uns ferits sobreviuen i d’altres, no.
Els morts els enterren, amb dolor per als seus parents i amics; pel que fa als supervivents, les seqüeles no són només físiques sinó psicològiques, i a més a més, econòmiques. En un país on la sanitat pública no és universal, la majoria de les víctimes tenen molts problemes per fer front a les despeses per a la seva curació, o rehabilitació, o encara pitjor, per a la seva manutenció en cas de quedar impedits.
Mentre que el Govern no protegeix el dret a la vida i a la seguretat de la ciutadania, els fabricants d’armes es lucren indiferents a les conseqüències de la seva pressió per al lliure comerç. Tan ambiciosos com estúpids, ja que també ells i els seus familiars constitueixen víctimes potencials.                            

                 Disparos lucrativos para unos cuantos

Disparos de los que se lucran los fabricantes de armas mientras truncan vidas. Si no fuera por el negocio, los Estados, entre ellos el español, no venderían armamento a lo grande para alimentar guerras. Así es desde tiempo inmemorial, imagen superlativa de la indignidad humana. Y del mercado bélico a lo grande, a un mercado menor que no deja de ser sangriento en países donde las armas de fuego se mercadean sin control, como es el caso de los Estados Unidos.
Los informes de Amnistía Internacional suelen ser, desafortunadamente, demoledores. En el publicado este otoño, hallamos cifras espeluznantes referidas a los efectos alcanzados por el lobby armamentístico estadounidense. Siendo que en treinta Estados cualquier persona puede obtener una pistola sin permiso ni licencia, el resultado es que cada día se producen cerca de 320 agresiones con armas de fuego, a las cuales unos heridos sobreviven y otros, no.
A los muertos los entierran, con dolor para sus parientes y amigos; en cuanto a los supervivientes, las secuelas no son solo físicas sino psicológicas, y además, económicas. En un país donde la sanidad pública no es universal, la mayoría de las víctimas tienen muchos problemas para hacer frente a los gastos para su curación, o rehabilitación, o aún peor, para su manutención en caso de quedar impedidos.
Mientras que el Gobierno no protege el derecho a la vida y a la seguridad de la ciudadanía, los fabricantes de armas se lucran indiferentes a las consecuencias de su presión para el libre comercio. Tan ambiciosos como estúpidos, ya que también ellos y sus allegados constituyen víctimas potenciales.


divendres, 8 de novembre del 2019

La clientela trabaja gratis para el banco - La clientela treballa de franc per al banc


La clientela treballa de franc per al banc

Antigament, el caixer o caixera atenia la clientela i treballava per a ella. Ara, no. Ara, la clientela s’atén a si mateixa i treballa per al banc gratuïtament. S’han acabat les finestretes amb amables empleats rere el taulell. El primer pas en la substitució va ésser el caixer automàtic; fred per inanimat i convertit ja en un clàssic. El següent i decisiu pas ha estat l’oficina virtual. Amb ella, el client o clienta treballen rere una pantalla per comprovar ingressos i despeses, factures, càrrecs de targeta Visa, traspassos, transferències, etc.
Moltes de les entitats ja no envien resguards dels moviments. Cal consultar-los per internet, i si es desitja tenir els documents per escrit, cadascú ha d’imprimir-se’ls. És necessari disposar d’una impressora, gastar paper, cartutxos, energia i temps.
Quan les entitats fan públics els seus comptes de resultats, es comprova que sempre són quantiosos i creixents.                

La clientela trabaja gratis para el banco

Antiguamente, el cajero o cajera atendía a la clientela y trabajaba para ella. Ahora, no. Ahora, la clientela se atiende a sí misma y trabaja para el banco gratuitamente. Se acabaron las ventanillas con amables empleados tras el mostrador. El primer paso en la sustitución fue el cajero automático; frío por inánime y convertido ya en un clásico. El siguiente y decisivo paso ha sido la oficina virtual. Con ella, el cliente o clienta trabajan tras una pantalla para comprobar ingresos y gastos, facturas, cargos de tarjeta Visa, traspasos, transferencias, etc.
Muchas de las entidades ya no envían resguardos de los movimientos. Hay que consultarlos por internet, y si se desea tener los documentos por escrito, cada cual ha de imprimírselos. Es necesario disponer de una impresora, gastar papel, cartuchos, energía y tiempo.
Cuando las entidades hacen públicas sus cuentas de resultados, se comprueba que siempre son abultadas y crecientes.

divendres, 1 de novembre del 2019

Greta Thunberg es consecuente - Greta Thunberg és conseqüent


                               
        Greta Thunberg és conseqüent

Renunciar a un premi de 47.000 euros esdevindria difícil per a la major part de gent, però Greta Thunberg acaba de fer-ho. La jove lluitadora contra la crisi climàtica no vol diners, el que desitja és que internacionalment es prenguin mesures efectives per frenar la degradació planetària. No pot acceptar el guardó atorgat pel Consell Nòrdic quan els mandataris no escolten amb eficàcia les advertències dels científics.
Thunberg denuncia que, “pertanyem als països que poden fer moltes coses, però que gairebé mai no fan res”. Es refereix als que principalment conformen el Consell Nòrdic, és a dir, Dinamarca, Finlàndia, Islàndia, Noruega i Suècia.
La reflexió a fer-se concerneix al fet que, si els territoris que es mostren teòricament més conscienciats respecte dels problemes mediambientals no compleixen com cal, què hem d’esperar de la resta del món?
A Espanya, per exemple, encara estem esperant que el govern derogui el decret del 2009 que va paralitzar el desenvolupament de les energies renovables. Incomprensible insensibilitat davant les palpables conseqüències de l’escalfament global, davant l’ara per ara imparable ruïna del nostre hàbitat, l’únic de què disposem.

Greta Thunberg es consecuente

Renunciar a un premio de 47.000 euros resultaría difícil para la mayor parte de gente, pero Greta Thunberg acaba de hacerlo. La joven luchadora contra la crisis climática no quiere dinero, lo que desea es que internacionalmente se tomen medidas eficaces para frenar la degradación planetaria. No puede aceptar el galardón otorgado por el Consejo Nórdico cuando los mandatarios no escuchan con eficacia las advertencias de los científicos.
Thunberg denuncia que, “pertenecemos a los países que pueden hacer muchas cosas, pero que casi nunca hacen nada”. Se refiere a los que principalmente conforman el Consejo Nórdico, es decir, Dinamarca, Finlandia, Islandia, Noruega y Suecia.
La reflexión a hacerse atañe al hecho de que, si los territorios que se muestran teóricamente más concienciados respecto de los problemas medioambientales no cumplen como es debido, ¿qué cabe esperar del resto del orbe?
En España, por ejemplo, aún estamos esperando que el gobierno derogue el decreto del 2009 que paralizó el desarrollo de las energías renovables. Incomprensible insensibilidad ante las palpables consecuencias del calentamiento global, ante la por ahora imparable ruina de nuestro hábitat, el único de que disponemos.