divendres, 26 d’octubre del 2018

Orejeras para los humanos - Orelleres per als humans


                            Orelleres per als humans

Fins ara, les orelleres estaven reservades a les cavalleries, però aviat els éssers humans es podran equiparar als equins. Sabut és que les orelleres són unes peces de cuir que se’ls hi col·loquen als animals de tir per impedir que mirin pels costats. És perquè no s’espantin davant qualsevol incident lateral, perquè no es distreguin, perquè no vegin cap altra cosa que el camí recte pel qual han de marxar. Un adminicle que es preveu també sigui aplicat als oficinistes.
L’estudi de disseny de Panasonic anomenat Future Life Factory està ultimant unes àmplies orelleres amb destinació als caps humans. Les oficines en les quals moltes persones comparteixen espai faciliten la comunicació, les relacions personals, efectes que si bé en sentit ampli poden considerar-se positius en hores de feina entorpeixen la productivitat. En conseqüència, a fi d’evitar distraccions i tertúlies, les previstes orelleres seran grans, contundents. Res de visió perifèrica, tan sols un ordinador enfront en el qual fixar els ulls i la ment. Un ramat de cavalls, bous i d’altres en l’ample camp proveïts d’orelleres; anàlogament, un ramat d’empleats entre les quatre parets de l’oficina. Es tracta de rendir a la feina, encara que sigui a costa d’equiparar bèsties i persones.

 Orejeras para los humanos

Hasta ahora, las orejeras estaban reservadas a las caballerías, pero pronto los seres humanos podrán ser equiparados a los equinos. Sabido es que las orejeras son unas piezas de cuero que se les colocan a los animales de tiro para impedir que vean por los lados. Para que no se asusten ante cualquier incidente lateral, para que no se distraigan, para que no vean otra cosa que el camino recto por el que deben marchar. Un adminículo que se prevé también sea aplicado a los oficinistas.
El estudio de diseño de Panasonic llamado Future Life Factory está ultimando unas amplias orejeras con destino a las cabezas humanas. Las oficinas en las cuales muchas personas comparten espacio facilitan la comunicación, las relaciones personales, efectos que si bien en sentido lato pueden considerarse positivos en horas de trabajo entorpecen la productividad. En consecuencia, a fin de evitar distracciones y tertulias, las previstas orejeras serán grandes, contundentes. Nada de visión periférica, tan solo un ordenador enfrente en el que fijar los ojos y la mente. Una manada de caballos, bueyes y demás en el ancho campo provistos de orejeras; análogamente, una manada de empleados entre las cuatro paredes de la oficina. Se trata de rendir en el trabajo, aunque sea a costa de equiparar bestias y personas.




divendres, 19 d’octubre del 2018

Sembrar la mala semilla - Sembrar la mala llavor


Sembrar la mala llavor

Què s’ensenya als alumnes italians quan s’impedeix que els seus companys immigrants comparteixin amb ells el menjador escolar? Alguns assumiran la xenofòbia durant tota la vida; a d’altres, quan creixin, els resultarà difícil perdonar la conducta dels seus mestres, i la dels seus pares com a consentidors. Mentrestant, al dia d’avui, a Lodi, municipi italià de 45.000 habitants, a l’hora del dinar els escolars autòctons s’asseuen en un menjador i els de fora ho fan en un altre lloc. Els exclosos són principalment africans, i a les seves famílies se’ls exigeix una aportació extra de cinc euros per accedir al menjador escolar. A més pobres, més exigència. La mala llavor presenta, doncs, dues cares. La de la injustícia social i la del racisme, i els fruits a recollir seran sempre malignes.
La imatge dels petits conformant-se amb ingerir un entrepà apartats dels seus condeixebles més afortunats ha provocat, d’altra banda, la reacció de moltes persones de bon cor. Fins a 80.000 euros s’han recollit a fi de sufragar la quota extra tan arbitràriament establerta, de manera que els 180 alumnes afectats podran dinar al costat dels seus condeixebles italians. Una col·lecta que posa de manifest l’existència d’una gran quantitat de persones bondadoses i, com a tals, allunyades de la xenofòbia. Per desgràcia, no sempre són elles les que porten les regnes del poder. Els vots de cert tipus d’electors doten d’autoritat polítics perniciosos, mentre que una altra mena de persones intenten esmenar el mal, sense defallir.
        
                   Sembrar la mala semilla

¿Qué se enseña a los alumnos italianos cuando se impide que sus compañeros inmigrantes compartan con ellos el comedor escolar? Algunos asumirán la xenofobia de por vida; a otros, cuando crezcan, les resultará difícil perdonar la conducta de sus maestros, y la de sus padres como consentidores. Entretanto, al día de hoy, en Lodi, municipio italiano de 45.000 habitantes, a la hora del almuerzo los escolares autóctonos se sientan en un comedor y los de fuera lo hacen en otro lugar. Los excluidos son mayormente africanos, y a sus familias se les exige una aportación extra de cinco euros para acceder a la comida escolar. A más pobres, más exigencia. La mala semilla presenta, pues, dos caras. La de la injusticia social y la del racismo, y los frutos a recoger serán siempre malignos.
La imagen de los pequeños conformándose con ingerir un bocadillo apartados de sus condiscípulos más afortunados ha provocado, por otra parte, la reacción de muchas personas de buen corazón. Hasta 80.000 euros se han recolectado a fin de sufragar la cuota extra tan arbitrariamente establecida, de forma que los 180 alumnos afectados podrán comer junto a sus condiscípulos italianos. Una colecta que pone de manifiesto la existencia de una gran cantidad de personas bondadosas y, como tales, alejadas de la xenofobia. Por desgracia, no siempre son ellas las que llevan las riendas del poder. Los votos de cierto tipo de electores dotan de autoridad a políticos perniciosos, mientras que otra clase de personas intentan enmendar el mal, sin desfallecer.







dissabte, 13 d’octubre del 2018

Debería enseñarse en la escuela -S’hauria d’ensenyar a l’escola


                                    

S’hauria d’ensenyar a l’escola

Un home va patir un infart en ple carrer amb la bona fortuna que un estudiant de medicina passés pel seu costat. Va succeir fa uns dies, i el boca a boca i un massatge al tòrax li van salvar la vida. En cas de no haver concorregut tan feliç circumstància, és probable que l’interfecte hagués mort. Quantes de les persones circumdants haurien sabut practicar aquells primers auxilis? Que potser, en general, hem après a fer-ho?
A l’escola se’ns ha ensenyat a llegir i escriure, a sumar, restar, multiplicar i dividir, a utilitzar l’ordinador, a pensar sobre diverses matèries, a conèixer el passat i el present, però la cura de la salut no forma part del currículum. Portant a col·lació el mencionat episodi de l’infart, ¡que tranquil·litzador hauria estat que cadascun dels vianants hagués pogut actuar com ho va fer el futur metge!...
És qüestió de tenir en compte les prioritats. Entre elles, valgui considerar així mateix la de conèixer com funcionen els extintors d’incendis. Preguntem-nos, quantes persones sabrien com utilitzar-los en cas de necessitat? Que a molts edificis de veïns n’hi hagi penjat un a la paret de cada dos replans, ¿garanteix que serveixin per a alguna cosa quan la majoria de veïns, per no dir cap, no té ni idea de com manejar-los?
Quin desastre!... Tant de bo que a partir del pròxim curs els escolars adquirissin coneixements tan indispensables com els esmentats.

Debería enseñarse en la escuela

Un hombre sufrió un infarto en plena calle con la buena fortuna de que un estudiante de medicina pasara por allí. Sucedió hace unos días, y el boca a boca y un masaje en el tórax le salvaron la vida. De no haber concurrido tan feliz circunstancia, es probable que el interfecto hubiera fallecido. ¿Cuántas de las personas circundantes habrían sabido practicar aquellos primeros auxilios? ¿Acaso, en general, hemos aprendido a hacerlo?
En la escuela se nos ha enseñado a leer y escribir, a sumar, restar, multiplicar y dividir, a utilizar el ordenador, a pensar sobre diversas materias, a conocer el pasado y el presente, pero el cuidado de la salud no forma parte del currículo. Trayendo a colación el citado episodio del infarto, ¡cuán tranquilizador hubiera sido que cada uno de los viandantes hubiera podido actuar como lo hizo el futuro médico!...
Es cuestión de tener en cuenta las prioridades. Entre ellas, valga considerar asimismo la de conocer cómo funcionan los extintores de incendios. Preguntémonos, ¿cuántas personas sabrían cómo usarlos en caso de necesidad? Que en muchos edificios de vecinos haya colgado uno en la pared de cada dos rellanos, ¿garantiza que sirvan para algo cuando la mayoría de vecinos, por no decir ninguno, no tiene ni idea de cómo manejarlos?
¡Qué desastre!... Ojalá que a partir del próximo curso los escolares adquirieran conocimientos tan indispensables como los mencionados.


divendres, 5 d’octubre del 2018

El acomodado Carlos Solchaga - El benestant Carlos Solchaga


                   El benestant Carlos Solchaga

L’ex doblement ministre, en els dos governs de Felipe González de 1982 a 1993, Carlos Solchaga considera que els pensionistes no es mereixen el que cobren cada mes. Segons ell, cap no ha pagat ni la meitat del que percep. Per tant, res de tornar a la revalorització de les pensions segons l’IPC.
Dues observacions al respecte. Primera.  El forçosament intel·ligent Solchaga, ja que no s’és ministre d’Indústria i Energia, Economia i Hisenda sense tenir un mínim talent, s’expressa com si la renda que els pensionistes ingressen cada mes quedés captiva en un cofre. Com si no consumissin, paguessin amb això l’IVA inclòs a cada producte o servei, no formessin part de l’engranatge econòmic del país. A més a més, fa cas omís que en la declaració de la renda abonen l’IRPF d’unes quantitats que procedeixen de salaris pels quals ja van pagar a Hisenda. El senyor exministre no aprova l’examen.
Segona. Si actualment Solchaga retreu als pensionistes que cobrin en excés, què passarà en el futur -en boca d’un altre ministre de la seva mateixa traça, és obvi, ja que ningú no viu eternament, - respecte als cotitzant actuals? Quan el 91% de l’ocupació és de caràcter temporal, quan aquest estiu un 21% dels contractes laborals han estat per a menys d’una setmana, quan la gran majoria dels salaris no treuen de la precarietat els treballadors resultarà que aquests pensionistes no hauran pagat ja no la meitat sinó ni la quarta part del que percebin. De ser així, seria culpa d’ells l’haver estat explotats com a treballadors fins al punt de cotitzar quantitats misèrrimes a la Seguretat Social? Caldria deixar-los morir d’inanició?
Els tan ben acomodats com Carlos Solchaga farien bé de gaudir del seu benestar sense obrir la boca.

El acomodado Carlos Solchaga

El ex doblemente ministro, en los dos gobiernos de Felipe González de 1982 a 1993, Carlos Solchaga considera que los pensionistas no se merecen lo que cobran cada mes. Según él, ninguno ha pagado ni la mitad de lo que percibe. Por lo tanto, nada de volver a la revalorización de las pensiones según el IPC.
Dos observaciones al respecto. Primera.  El forzosamente inteligente Solchaga, dado que no se es ministro de Industria y Energía, Economía y Hacienda sin poseer un mínimo talento, se expresa como si la renta que los pensionistas ingresan cada mes quedara cautiva en un cofre. Como si no consumieran, pagaran con ello el IVA incluido en cada producto o servicio, no formaran parte del engranaje económico del país. Además, hace caso omiso de que en la declaración de la renta abonan el IRPF de unas cantidades que proceden de salarios por los que ya pagaron a Hacienda. El señor ex ministro no aprueba el examen.
Segunda. Si actualmente Solchaga reprocha a los pensionistas que cobren en exceso, ¿qué ocurrirá en el futuro -en boca de otro ministro de su misma traza, es obvio, ya que nadie vive eternamente, - respecto a los cotizantes actuales? Cuando el 91% de la ocupación es de carácter temporal, cuando este verano un 21% de los contratos laborales han sido para menos de una semana, cuando la gran mayoría de los salarios no sacan de la precariedad a los trabajadores resultará que estos pensionistas no habrán pagado ya no la mitad sino ni la cuarta parte de lo que perciban. De ser así, ¿sería culpa de ellos el haber sido explotados como trabajadores hasta el punto de cotizar cantidades misérrimas a la Seguridad Social? ¿Habría que dejarlos morir de inanición?
Los tan bien acomodados como Carlos Solchaga harían bien en disfrutar de su bienestar sin abrir la boca.