divendres, 29 de gener del 2021

                 Un 11% d’espanyols estan a favor de les armes nuclears 

Al diaris, el titular ha estat, un 89% d’espanyols vol la prohibició de les armes nuclears. Sona millor, però la realitat és que un 11% no hi veu cap perill, vol que existeixin, que se’n fabriquin, que siguin un risc latent. Tal vegada son accionistes de les empreses armamentistes nuclears, tal vegada estan tocats del bolet?

Pitjar un botó intencionadament o per error portaria a la fi de la humanitat. Un boig ho fa, un altre boig s’hi torna, i adéu. Els que creuen que aquest món és un desastre i que el millor seria eliminar-lo deuen ser el partidaris de continuar amb les armes atòmiques, molt al contrari dels que lluiten, des de fa temps, per eliminar-les.

Aquests just han obtingut un èxit dies enrere, el 22 de gener d’enguany, al entrar en vigor el Tractat per a la Prohibició d’Armes Nuclears. No tots els Estats l’han signat, malauradament, però els 51 que ho han fet s’han compromès a mai, sota cap circumstància, desenvolupar, assajar, fabricar, adquirir o emmagatzemar armes nuclears. Els nou Estats que en posseeixen no ho han ratificat, encara, però no deixa de ser reconfortant que la resta s’obliguin a no tenir-ne.

Un pas endavant que obre camí al desarmament nuclear, a la total supressió de l’amenaça atòmica, aquesta que un petit percentatge d’espanyols avala. Petit però excessiu, incomprensible. 

                Un 11% de españoles están a favor de las armas nucleares 

En los diarios, el titular ha sido, un 89% de españoles quiere la prohibición de las armas nucleares. Suena mejor, pero la realidad es que un 11% no ve en ellas ningún peligro, quiere que existan, que se fabriquen, que sean un riesgo latente. ¿Tal vez son accionistas de las empresas armamentistas nucleares, tal vez están majaretas?

Pulsar un botón intencionadamente o por error llevaría al fin de la humanidad. Un loco lo hace, otro loco responde, y adiós. Los que creen que este mundo es un desastre y que lo mejor sería eliminarlo, deben de ser los partidarios de continuar con las armas atómicas, muy al contrario de los que luchan, desde hace tiempo, por eliminarlas.

Estos precisamente han obtenido un éxito días atrás, el 22 de enero de este año, al entrar en vigor el Tratado para la Prohibición de Armas Nucleares. No todos los Estados lo han firmado, desgraciadamente, pero los 51 que lo han hecho se han comprometido a nunca, bajo ninguna circunstancia, desarrollar, ensayar, fabricar, adquirir o almacenar armas nucleares. Los nueve Estados que las poseen no lo han ratificado, todavía, pero no deja de ser reconfortante que el resto se obliguen a no tenerlas.

Un paso adelante que abre camino al desarme nuclear, a la total supresión de la amenaza atómica, esta que un pequeño porcentaje de españoles avala. Pequeño pero excesivo, incomprensible.

 

 

 

divendres, 22 de gener del 2021

                Joe Biden i la seva dona, Kamala Harris i el seu marit 

De costum, em fa mal a les orelles sentir, quan es parla d’una parella, ell i la “seva dona”. Vulgar, mentre que molt poques vegades se sent, ella i el “seu home”. Si quan s’aplica a gent corrent això de la seva dona pot sonar malament per a algunes persones, entre les quals m’hi compto, no diguem quan concerneix a càrrecs considerats de rang. Sigui com sigui, es constata la diferent denominació a què es recórrer en referència al cònjuge d’un home o d’una dona.

Un exemple a mà el trobem a la presa de possessió del nou president dels Estats Units. Als  informatius, tant orals com escrits, Joe Biden tenia dona, mentre que la vicepresidenta Kamala Harris, tenia marit, no home. Un major mirament, doncs, vers el cònjuge masculí que no pas el femení. És evident que no reflecteix igual respecte dir dona que esposa o muller, i en l’altre cas, dir home que marit o espòs.

Es tendeix al llenguatge planer, com si això fos un símbol de modernitat. Fos més “cool”, per dir-ho a la moda. Un llenguatge que, per altra banda i tal com hem vist, fa distinció entre sexes. Per acabar, una última observació. La llengua es va empobrint, els mots desapareixen, s’obliden, i això que s’ha fet popular foragita tant el respecte com el bon gust.

                 Joe Biden y su mujer, Kamala Harris y su marido 

De costumbre, cuando se habla de una pareja me molesta oír, él y “su mujer”. Vulgar, y por lo demás, muy pocas veces se oye, ella y “su hombre”. Si cuando se aplica a gente corriente eso de “su mujer” puede desagradar a algunas personas, entre las cuales me cuento, no digamos cuándo concierne a cargos considerados de rango. Sea como sea, se constata además la diferente denominación a que se recurre en referencia al cónyuge de un hombre o de una mujer.

Un ejemplo a mano lo encontramos en la toma de posesión del nuevo presidente de los Estados Unidos. En los informativos, tanto orales como escritos, Joe Biden tenía mujer, mientras que la vicepresidenta, Kamala Harris, tenía marido, no hombre. Mayor miramiento, pues, hacia el cónyuge masculino que el femenino. Es evidente que no refleja igual respeto decir mujer o decir esposa, y en el otro caso, decir hombre o marido, esposo.

Se tiende al lenguaje llano, como si eso fuera un símbolo de modernidad. Fuera más “cool”, para decirlo a la moda. Un lenguaje que, por otra parte, y tal como hemos visto, hace distinción entre sexos. Para acabar, una última observación. La lengua se va empobreciendo, las palabras desaparecen, se olvidan, y eso que se ha hecho popular expulsa tanto el respeto como el buen gusto.


divendres, 15 de gener del 2021

 

       La medieval Almodis de la Marca, llibertina o alliberada 

Extrec del llibre Vides catalanes que han fet història la d’Almodis de la Marca per tal de comentar-la. Nascuda el 1020, als quinze anys es va casar per voluntat del seu pare, com era consuetudinari, amb Hug V, senyor de Lusignan. Li va donar dos fills, dels quals va ser-ne apartada ben aviat. Cap el 1040, el matrimoni va ser anul·lat pel bisbat adduint consanguinitat entre els cònjuges, i al cap de poc temps Almodis va tornar a pertànyer a un altre marit. Va ser Ponç II, comte de Tolosa i just per designi del propi Hug V. Quatre fills més i un nou trencament conjugal, l’any 1053. La comtessa tornava a ser lliure, circumstància que va propicià el seu enamorament amb Ramon Berenguer I de Barcelona.

Casada amb el comte l’any 1056, l’anterior i repudiada esposa, Blanca d’Empúries, va obtenir del Papa que excomuniqués Ramon Berenguer, condemna eclesial que va durar fins l’any 1057. Uns altres quatre fills, i una maniobra d’Almodis que va acabar en tragèdia. Prompta a arranjar que els seus bessons Ramon Berenguer i Berenguer Ramon heretessin els comtats de Barcelona, Girona i Osona, el seu fillastre Pere Ramon la va fer assassinar l’any 1071.

Ja difunta, la comtessa dels tres marits va se titllada de llibertina per boca de molts. Un monjo anglès, William de Malmesbury, va gosar escriure que, “la desgraciada passió de la dona sense vergonya s’apoderà d’ella, i quan el llarg ús d’un sol home la cansava, emigrava cap a altres llars”.

Sabem que Almodis va exercir la llibertat en una sola ocasió, quan es va unir per amor amb Ramon Berenguer I. Un gaudi compartit del que poques dones del seu temps van poder disposar.

                           La medieval Almodis de la Marca, libertina o liberada 

Extraigo del libro Vides catalanes que han fet història la de Almodis de la Marca a fin de comentarla. Nacida en 1020, a los quince años se casó por voluntad de su padre, como era consuetudinario, con Hug V, señor de Lusignan. Le dio dos hijos, de los cuales fue apartada muy pronto. Hacia 1040, el matrimonio fue anulado por el obispado aduciendo consanguinidad entre los cónyuges, y al cabo de poco tiempo Almodis volvió a pertenecer a otro marido. Fue Ponç II, conde de Toulouse y justo por designio del propio Hug V. Cuatro hijos más y una nueva ruptura conyugal, el año 1053. La condesa volvía a ser libre, circunstancia que propició el enamoramiento con Ramon Berenguer I de Barcelona.

Casada con el conde en el año 1056, la anterior y repudiada esposa, Blanca de Empúries, obtuvo del Papa que excomulgara a Ramon Berenguer, condena eclesial que duró hasta el año 1057. Otros cuatro hijos, y una maniobra de Almodis que acabó en tragedia. Presta a concertar que sus gemelos Ramon Berenguer y Berenguer Ramon heredaran los condados de Barcelona, Girona y Osona, su hijastro Pere Ramon la hizo asesinar en el año 1071.

Ya difunta, la condesa de los tres maridos fue tachada de libertina por boca de muchos. Un monje inglés, William de Malmesbury, osó escribir que, “la desgraciada pasión de la mujer sin vergüenza se apoderó de ella, y cuando el largo uso de un solo hombre la cansaba, emigraba hacia otros hogares”.

Sabemos que Almodis ejerció la libertad en una sola ocasión, cuando se unió por amor con Ramon Berenguer I. Un goce compartido del que pocas mujeres de su tiempo pudieron disponer.

 

divendres, 8 de gener del 2021

 

               Canvi climàtic, huracans i incendis 2020, més enllà de la Covid-19

Si algú encara dubte que el canvi climàtic ens porta per mal camí, només cal que posi atenció al càlculs d’experts com els de l’Organització Meteorològica Mundial (OMM). Entre les moltes dades, en trobarà de referides als huracans, i descobrirà que, en relació als anys vuitanta, han anat augmentant significativament. Si en aquella època se’n produïen per terme mig 14 d’anuals, aquest 2020 han estat 30 els que han afectat diversos països. D’entre aquests, els més perjudicats han estat els Estats Units.

El lloc on hi ha més negacionistes, amb Donald Trump al cap davant, ha concentrat gairebé la meitat de les tempestes huracanades, a les quals s’hi sumen incendis devastadors  com els redundants de Califòrnia.

La justificada preocupació per la pandèmia no ha de fer oblidar l’espasa de Dèmocles que ens amenaça en forma de pertorbacions atmosfèriques i el seu divers corol·lari. Inundacions, sequera, fam i malalties. En aquets sentit, l’OMM es mostra contundent, advertint que el canvi climàtic provoca cada anys més morts que la Covid-19.   

Cambio climático, huracanes e incendios 2020, más allá de la Covid-19 

Si alguien duda todavía de que el cambio climático nos lleva por mal camino, solo es necesario que preste atención a los cálculos de expertos como los de la Organización Meteorológica Mundial (OMM). Entre los muchos datos, encontrará los referidos a huracanes, y descubrirá que, en relación a los años ochenta, han ido aumentando significativamente. Si en aquella época se producían un promedio de 14 anuales, este 2020 han sido 30 los que han afectado a varios países. De entre estos, los más perjudicados han sido Estados Unidos.

El lugar donde existen más negacionistas, con Donald Trump en cabeza, ha concentrado casi la mitad de las tormentas huracanadas, a las cuales se suman incendios devastadores como los redundantes de California.

La justificada preocupación por la pandemia no debe hacer olvidar la espada de Damocles que nos amenaza en forma de perturbaciones atmosféricas y su diverso corolario. Inundaciones, sequía, hambre y enfermedades. En este sentido, el OMM se muestra contundente, advirtiendo que el cambio climático provoca cada año más muertes que la Covid-19.

 

divendres, 1 de gener del 2021

 

                  Tres dones han presentat les campanades a TV3 

Abillades a l’estil més exuberant de Pierre Cardin, tres presentadores de TV3 van donar la benvinguda al 2021 des del Tibidabo. És la primera vegada que això succeeix, ja que pel comú ho feia una parella, home i dona. Un pas endavant per al feminisme que alhora desperta certes consideracions.

¿Podem afigurar-nos que fossin tres homes els presentadors? Quina imatge més rara, a que sí!... O que fossin dues dones i un home; o viceversa, dos homes i una dona. Ments pertorbades ho identificarien com una mena d’harem en el primer cas, o un trio en el segon. Sigui com sigui, val a pronosticar que passarà temps abans que s’opti per tres homes com a introductors televisius d’un Any Nou.

Que les dones avancen en la igualtat de drets és fa palès. Pel que sembla, al cim del Tibidabo se les va protegir del fred amb estufes gairebé invisibles però existents, molt al contrari del que era habitual altres anys, quan ell anava ben protegit amb els seus americana i pantaló mentre ella tremolava sota un lleuger vestit.

Molt s’ha guanyat, és evident, però encara queda camí en l’assoliment de la igualtat entre sexes. Aquesta serà efectiva quan tant se valgui que ara presentin unes o ara uns altres, de dos en dos o de tres en tres. Pel que fa a les campanades de Cap d’Any o en qualsevol sector social. De moment, que l’any 2021 vagi fent bon rumb.

                     Tres mujeres han presentado las campanadas en TV3 

Ataviadas al estilo más exuberante de Pierre Cardin, tres presentadoras de TV3 dieron la bienvenida al 2021 desde el Tibidabo. Es la primera vez que esto sucede, ya que por lo común lo hacía una pareja, hombre y mujer. Un paso hacia adelante para el feminismo que a la vez despierta ciertas consideraciones.

¿Podemos figurarnos que fueran tres hombres los presentadores? ¡Qué imagen más rara, a que sí!... O que fueran dos mujeres y un hombre; o viceversa, dos hombres y una mujer. Mentes perturbadas lo identificarían como una especie de harén en el primer caso, o un trío en el segundo. Sea como sea, valga pronosticar que pasará tiempo antes de que se opte por tres hombres como introductores televisivos de un Año Nuevo.

Que las mujeres avanzan en la igualdad de derechos se hace patente. Al parecer, en la cima del Tibidabo se las protegió del frío con estufas casi invisibles pero existentes, muy al contrario de lo que era habitual otros años, cuando él estaba bien protegido con sus americana y pantalón mientras ella temblaba bajo un ligero vestido.

Mucho se ha ganado, es evidente, pero todavía queda camino por recorrer en la consecución de la igualdad entre sexos. Esta será efectiva cuando lo mismo dé que ahora presenten unes o ahora otros, de dos en dos o de tres en tres. En cuanto a las campanadas de Fin de Año o en cualquier sector social. Por el momento, que el año 2021 vaya siguiendo por el buen rumbo.