divendres, 26 de març del 2021

¿Quién se fía de las cocinas fantasma? - Qui es refia de les cuines fantasma?

 

                            Qui es refia de les  cuines fantasma?

Jo no en sóc clienta, no sols perquè no ho necessito sinó perquè no me’n refiaria gens. No comprenc com hi ha persones que mengen allò que prové de no saben exactament on. A Barcelona, en concret, hi ha més d’una dotzena de cuines fantasma, però no existeix cap registre d’aquest tipus d’activitat. De fet, els clients no coneixen ni la seva ubicació, atès que tot s’encarrega per internet, i tampoc no tenen constància de que es compleixin les mesures d’higiene.

No són com els restaurants, els qual estan registrats, donen la cara, se sotmeten a controls. Si la gent encarrega menjar a aquets fantasmes deu ser perquè resulta més barat. Però, ¿val la pena exposar-se a infeccions alimentàries degut al descontrol? Penso que no. Mil vegades un pa amb tomàquet i truita.

     ¿Quién se fía de las cocinas fantasma?

 Yo no soy clienta, no solamente porque no lo necesito sino porque no me fiaría en absoluto. No comprendo cómo hay personas que comen aquello que proviene de no saben exactamente dónde. En Barcelona, en concreto, hay más de una docena de cocinas fantasma, pero no existe ningún registro de este tipo de actividad. De hecho, los clientes no conocen ni su ubicación, dado que todo se encarga por internet, y tampoco tienen constancia de que se cumplan las medidas de higiene.

No son como los restaurantes, los cuales están registrados, dan la cara, se someten a controles. Si la gente encarga comida en estos fantasmas debe de ser porque resulta más barata. Sin embargo, ¿vale la pena exponerse a infecciones alimentarias debido al descontrol? Pienso que no. Mil veces un pan con tomate y tortilla.

divendres, 19 de març del 2021

La manía de comprar por internet - La dèria de comprar per internet

 

                     La dèria de comprar per internet 

Diuen que l’ésser humà és un animal de costums, i donat que quan vam estar confinats comprar on-line era un recurs adequat, quan ja no és necessari molta gent ho continua fent. Té la botiga a quatre passes o una mica més enllà, li sobra el temps perquè moltes activitats estan limitades, perquè fins i tot potser es troba sense feina, i malgrat això, encarrega des de la pantalla allò que no veu del natural, no toca, no olora, no s’emprova, no comenta de viva veu amb el venedor o la venedora. Tal vegada es compra de lluny perquè això fa modern, dóna fe de que no s’és un analfabet digital.

Conseqüència immediata. Establiments que tanquen i empleats despatxats. Això sí, increment de  vehicles amunt i avall  per repartir les comandes. Augment del trànsit i augment de la contaminació, però total indiferència, com si el canvi climàtic no perjudiqués tothom. A fi de comptes, persones amb bones cames aclofades davant l’ordinador o el mòbil, cavant la pròpia tomba, la de l’aïllament social.

 

La manía de comprar por internet 

 Dicen que el ser humano es un animal de costumbres, y dado que cuando estuvimos confinados comprar on-line era un recurso adecuado, cuando ya no es necesario mucha gente lo sigue haciendo. Tiene la tienda a cuatro pasos o un poco más allá, le sobra el tiempo porque muchas actividades están limitadas, porque incluso quizás se encuentra sin trabajo, y a pesar de esto, encarga desde la pantalla aquello que no ve del natural, no toca, no huele, no se prueba, no comenta de viva voz con el vendedor o la vendedora. Tal vez se compra de lejos porque esto hace moderno, da fe de no ser un analfabeto digital.

 Consecuencia inmediata. Establecimientos que cierran y empleados despachados. Eso sí, incremento de vehículos arriba y abajo para repartir los pedidos. Aumento del tráfico y aumento de la contaminación, pero total indiferencia, como si el cambio climático no perjudicara a todo el mundo. A fin de cuentas, personas con buenas piernas arrellanadas ante el ordenador o el móvil, cavando la propia tumba, la del aislamiento social.

divendres, 12 de març del 2021

¿Lula da Silva enderezará Brasil? - Lula da Silva redreçarà el Brasil?

 

                                Lula da Silva redreçarà el Brasil? 

El Brasil ens queda lluny, però la seva política ens pertoca, com a mínim, quant a la gestió de l’Amazònia. Incendis descontrolats, i tala d’arbres en favor de les multinacionals per designi del president Bolsonaro, repercuteixen en un canvi climàtic que afecta tothom.

La Cort Suprema del Brasil ha anul·lat totes les sentències dictades contra l’ex president Lula da Silva, amb tot, què el rescabalarà dels 580 dies en què va estar injustament empresonat? No res. Només que ara, lliure i rehabilitat, es possible que presenti la seva candidatura a les properes eleccions, aspirant a poder revertir els desastres de Bolsonaro tal com Biden s’ha proposat de fer amb els de Trump.

Durant el mandat de Lula (2003-2011), 40 milions de brasilers van sortir de la misèria, i actualment, segons sondejos, un terç dels votants estan al seu favor. Què fa que la resta no ho estigui, que fa que no es repudiï un Bolsonaro que, endemés d’empobrir el Brasil, gestiona fatídicament la pandèmia. És la incògnita de sempre. Què passa pel cap de la gent que en realitat pensa en contra seu? O és simplement que no pensa?

                   ¿Lula da Silva enderezará Brasil?   

Brasil nos queda lejos, pero su política nos atañe, como mínimo, en cuanto a la gestión de la Amazonia. Incendios descontrolados, y tala de árboles en favor de las multinacionales por designio del presidente Bolsonaro, repercuten en un cambio climático que afecta a todo el mundo.

La Corte Suprema de Brasil ha anulado todas las sentencias dictadas contra el expresidente Lula da Silva, sin embargo, ¿qué lo resarcirá de los 580 días en que estuvo injustamente encarcelado? Nada. Solo que ahora, libre y rehabilitado, es posible que presente su candidatura en las próximas elecciones, aspirando a poder revertir los desastres de Bolsonaro tal como Biden se ha propuesto hacer con los de Trump.

Durante el mandato de Lula (2003-2011), 40 millones de brasileños salieron de la miseria, y actualmente, según sondeos, un tercio de los votantes están a su favor. Qué hace que el resto no lo esté, qué hace que no se repudie un Bolsonaro que, además de empobrecer Brasil, gestiona fatídicamente la pandemia. Es la incógnita de siempre. ¿Qué pasa por la cabeza de la gente que en realidad piensa contra sí misma? ¿O es simplemente que no piensa?

 

 

divendres, 5 de març del 2021

Una sorpresa en el autobús - Una sorpresa a l’autobús

 

                                Una sorpresa a l’autobús

 Vaig pujar a l’autobús i vaig seure davant d’un senyor gran que estava llegint, Com guanyar amics i influir sobre les persones. És un best-seller del nord-americà  Dale Carnegie publicat l’any 1936 i que aquí va fer furor a mitjà segle XX. El llibre que tenia a les mans es veia desgastat, segur que era una edició antiga, i el que em va sorprendre, potser inadequadament, va ser que a la seva edat volgués aprendre com fer amics i alhora com influir en la gent. Això és cosa de joves, no? Si encara no havia fet amics, o no n’havia fet suficients, si necessitava influir al seu voltant, mala cosa, no?

Jo vaig llegir aquest llibre quan era joveneta, en ocasió que el meu pare, que era comercial, se’l comprés tot considerant que li seria útil per a la seva feina. A mi també em va servir, per ajudar a treure’m de sobre la meva gran timidesa. Passat el temps, si faig memòria resulta que només recordo tres  ensenyances de Carnegie: Si vols mel, no dones puntades de peu al rusc; repeteix sovint el nom de la persona amb qui parles, és el que més li agrada, el seu nom; dona sempre les gràcies pel que fan per a tu.

L’exemple que posava per il·lustrar aquesta darrera premissa també el recordo. Una grangera tenia cura del marit i els fills, els quals, en seure a taula cada dia al tornar del camp hi trobaven apetitoses viandes. Així un dia i un altre, fins que la dona els va servir el pinso que donava als porcs. Les exclamacions van ser escandaloses, plenes d’indignació. I la dona va dir, “com que mai m’heu dit que el menjar que us donava era bo, he pensat que tant us feia.”

Vaig baixar de l’autobús i el bon senyor continuava submergit en la lectura. Qui sóc jo per opinar sobre ell? Per altra banda, potser no feia altra cosa que rememorar el seu temps de joventut, quan es cerquen amics i, tal vegada, es desitja ser líder.

                            Una sorpresa en el autobús 

Subí al autobús y me senté frente a un señor mayor que estaba leyendo, Como ganar amigos e influir sobre las personas. Un best seller del norteamericano Dale Carnegie publicado en 1936 y que aquí hizo furor a mediados del siglo XX. El libro que tenía entre las manos se notaba desgastado, seguro que era una edición antigua, y lo que me sorprendió, quizá inadecuadamente, fue que a su edad quisiera aprender cómo hacer amigos y al mismo tiempo, cómo influir en la gente. Esto es cosa de jóvenes, ¿no? Si todavía no había hecho amigos, o no había hecho los suficientes, si necesitaba influir a su alrededor, mala cosa, ¿no?

Yo leí este libro cuando era jovencita, en ocasión de que mi padre, que era comercial, se lo comprara considerando que le sería útil para su trabajo. A mí también me sirvió, para ayudar a quitarme de encima mi gran timidez. Transcurrido el tiempo, si hago memoria sucede que solo recuerdo tres enseñanzas de Carnegie: Si quieres miel, no des patadas en la colmena; repite a menudo el nombre de la persona con quien hablas, eso es lo que más le gusta, su nombre; da siempre las gracias por lo que hacen por ti.

El ejemplo que ponía para ilustrar esta última premisa también lo recuerdo. Una granjera cuidaba del marido y los hijos, los cuales, al sentarse a la mesa cada día al volver del campo encontraban apetitosas viandas. Así un día y otro, hasta que la mujer les sirvió el pienso que daba a los cerdos. Las exclamaciones fueron escandalosas, llenas de indignación. Y la mujer dijo, “como nunca me habéis dicho que la comida que os ponía era buena, he pensado que os daba igual.”

Bajé del autobús y el buen señor continuaba sumergido en la lectura. ¿Quién soy yo para opinar sobre él? Por otra parte, quizá no hacía otra cosa que rememorar su tiempo de juventud, cuando se buscan amigos y, tal vez, se desea ser líder.