divendres, 29 d’octubre del 2021

La historia de Julian Assange. Matar al mensajero - La història de Julian Assange. Matar el missatger

 

               La història de Julian Assange. Matar el missatger 

Els tirans clàssics ordenaven matar el missatger que els portava males notícies. Una comuna interpretació d’aital brutalitat és que el tirà descarregava la seva ira sobre ell; una altra interpretació factible seria que el dèspota volia tancar la boca del que havia conegut secrets abominables i comprometedors.

L’espasa de Damocles que penja sobre Julian Assange forma part de la segona visió. Wikileaks va descobrir i va revelar atrocitats considerades secrets d’Estat, i el fundador d’aquest mitjà de comunicació sense ànim de lucre ha de ser castigat, no pas els responsables de les atrocitats. És sens dubte injust, una tirania clàssica al segle XXI.

Una de les revelacions més intolerables per part dels capitostos va ser la de l’any 2010, la qual mostrava tirotejos mortals, indiscriminats i massius comesos per les tropes dels Estats Units a l’Iraq, i altres crims semblants a l’Afganistan.

La veritat a l’abast del món sencer era tan perillosa, el missatger havia estat tan agosarat, que l’any 2017 va ser acusat d’espionatge i de terrorisme per part de la CIA. Persecució, asil a l’ambaixada de l’Equador a Londres, detenció, pendent d’extradició als Estats Units, un corol·lari de riscos i amenaces que, des de fa quatre anys, tenallen la vida del missatger. Res no se sap dels protagonistes dels missatges, dels que autènticament mereixerien ser investigats.                                                                                                                                                                                           La historia de Julian Assange. Matar al mensajero 

Los tiranos clásicos ordenaban matar al mensajero que les traía malas noticias. Una común interpretación de tal brutalidad es que el tirano descargaba su ira sobre él; otra interpretación factible sería que el déspota quería cerrar la boca del que había conocido secretos abominables y comprometedores.

La espada de Damocles que pende sobre Julian Assange forma parte de la segunda visión. Wikileaks descubrió y reveló atrocidades consideradas secretos de Estado, y el fundador de este medio de comunicación sin ánimo de lucro debe ser castigado, no así los responsables de las atrocidades. Es a todas luces injusto, una tiranía clásica en el siglo XXI.

Una de las revelaciones más intolerables por parte de los mandamases fue la del año 2010, la cual mostraba tiroteos mortales, indiscriminados y masivos cometidos por las tropas estadounidenses en Irak, y otros crímenes semejantes en Afganistán.

La verdad al alcance del mundo entero era tan peligrosa, el mensajero había sido tan osado, que en 2017 fue acusado de espionaje y de terrorismo por parte de la CIA. Persecución, asilo en la embajada de Ecuador en Londres, detención, pendiente de extradición a los Estados Unidos, un corolario de riesgos y amenazas que atenazan la vida del mensajero desde hace cuatro años. Nada se sabe de los protagonistas de los mensajes, de los que auténticamente merecerían ser investigados.

divendres, 22 d’octubre del 2021

Otra explicación para un pseudónimo con nombre de mujer - Una altra explicació per a un pseudònim amb nom de dona

 

       Una altra explicació per a un pseudònim amb nom de dona 

Moltes raons s’han volgut trobar perquè tres homes novel·listes s’hagin presentat (i guanyat) al Premi Planeta sota un nom de dona. Crec que falta una altra explicació, i força versemblant.

Per fi les dones en general estan obtenint reconeixement públic. La seva lluita d’anys està aconseguint fruïts en tots els sectors: polític, empresarial, artístic, periodístic i, per suposat, literari. Mentre que segles enrere les escriptores es veien obligades a signar amb un nom masculí per ser tingudes en consideració i veure editada la seva obra, resulta que ara un pseudònim femení cerca assegurar-se una major atenció editorial i una millor perspectiva de vendes.

Així com les tres germanes Brontë van haver de publicar, respectivament, amb noms de pila masculins, seguits en tots tres casos pel cognom Bell, un segle i mig més tard tres homes novel·listes, Mercero, Martínez y Díaz, s’amaguen sota un nom de dona, el de Carmen Mola. Vet aquí l’empoderament de les dones il·lustrat a través d’un premi literari y el pseudònim adoptat per tres escriptors.

             Otra explicación para un pseudónimo con nombre de mujer 

Muchas razones se han querido encontrar al hecho de que tres hombres novelistas se hayan presentado (y ganado) al Premio Planeta bajo un nombre de mujer. Creo que falta otra explicación, y bastante verosímil.

Por fin las mujeres en general están obteniendo reconocimiento público. Su lucha de años está consiguiendo frutos en todos los sectores: político, empresarial, artístico, periodístico y, por supuesto, literario. Mientras que siglos atrás las escritoras se veían obligadas a firmar con un nombre masculino para ser tenidas en consideración y ver editada su obra, resulta que ahora un pseudónimo femenino busca asegurarse una mayor atención editorial y una mejor perspectiva de ventas.

Así como las tres hermanas Brontë tuvieron que publicar, respectivamente, con nombres de pila masculinos, seguidos en los tres casos por el apellido Bell, un siglo y medio más tarde tres hombres novelistas, Mercero, Martínez y Díaz, se esconden bajo un nombre de mujer, el de Carmen Mola. He aquí el empoderamiento de las mujeres ilustrado a través de un premio literario y el pseudónimo adoptado por tres escritores.

divendres, 15 d’octubre del 2021

Sudáfrica versus Valencia - Sud-àfrica versus València

 

                                          Sud-àfrica versus València 

Compreu productes de proximitat, exhorta l’eslògan, però quan la clientela cerca fruita es queda estorada en veure que n’hi ha més que procedeix de Nova Zelanda, Perú, Sud-àfrica que no pas del país. La propaganda per un costat i els interessos comercials per un altre.

Un dels sectors locals més perjudicats és el cítric, les taronges valencianes en primer terme front un gran competidor, el sud-africà. Fa cinc anys que la Unió Europea va signar un acord comercial amb Sud-àfrica, i a partir d’aquest els cultivadors de cítrics valencians estant patint una gran competència amb preus a la baixa. Res d’estrany, atès que al país africà els drets laborals són pràcticament inexistents, i la sindicació està perseguida. A l’empara d’aquesta manca de regulació, fins i tot empreses estrangeres hi han fet cap, comprant terrenys i desorbitant el negoci.

Mal favor ens ha fet l’esmentat acord comercial, no sols pel que pertoca als cultivadors sinó per a tots nosaltres en conjunt. Per una banda, els vaixells procedents de Sud-àfrica emeten a l’atmosfera centenars de milers de tones de CO2; per altra, els cítrics se sotmeten a tractaments fitosanitaris prohibits a la UE.

Queda clar, doncs, que sempre que ens sigui possible hem de comprar productes de proximitat, tot i que la UE estigui falsejant aquest ideari.

                                          Sudáfrica versus Valencia 

Compre productos de proximidad, exhorta el eslogan, pero cuando la clientela busca fruta se asombra al comprobar que la mayoría procede de Nueva Zelanda, Perú, Sudáfrica y no del país. La propaganda por un lado y los intereses comerciales por otro.

Uno de los sectores locales más perjudicados es el cítrico, las naranjas valencianas en primer término frente un gran competidor, el sudafricano. Hace cinco años que la Unión Europea firmó un acuerdo comercial con Sudáfrica, y a partir de aquí los cultivadores de cítricos valencianos estando sufriendo una gran competencia con precios a la baja. Nada de extraño, dado que en el país africano los derechos laborales son prácticamente inexistentes, y la sindicación está perseguida. Al amparo de esta falta de regulación, incluso empresas extranjeras se han instalado allí, comprando terrenos y desorbitando el negocio.

Flaco favor nos ha hecho el mencionado acuerdo comercial, no solamente por lo que atañe a los cultivadores sino para todos nosotros en conjunto. Por una parte, los barcos procedentes de Sudáfrica emiten a la atmósfera centenares de miles de toneladas de CO2; por otra, los cítricos se someten a tratamientos fitosanitarios prohibidos en la UE.

Queda claro, pues, que siempre que nos sea posible tenemos que comprar productos de proximidad, aunque la UE esté falseando este ideario.

divendres, 8 d’octubre del 2021

La hipocresía de los Papeles de Pandora - La hipocresia dels Papers de Pandora

 

                                    La hipocresia dels Papers de Pandora 

Un proverbi castellà diu que “la ocasión hace al ladrón”. Si no hi haguessin paradisos fiscals no hi hauria estafadors que hi poguessin invertir. No podrien eludir impostos els rics que mai en tenen prou i roben als pobrets. Ens roben benestar social.

Si els governs no fessin els ulls grossos respecte de les societats off shore, dit així, en anglès, per denotar la seva internacionalització, no existiria l’ocasió de ser un evasor fiscal. Quants anys fa que persones de bé -polítics, economistes, ...- i ONG clamen per la desaparició dels paradisos fiscals? Molts i molts, però aquí segueixen estant.

És difícil que aquells que fan les lleis vagin contra els seus propis interessos. Perquè just legislen els poderosos, alguns dels quals practiquen l’elusió fiscal. En aquests papers de Pandora, papers mullats, hi figuren més de 330 polítics de 90 països. Amb això està dit tot. Ells s’aprofiten de les lleis que dicten, i al seu aixopluc ho fan altres acabalats. Tant les denúncies dels papers de Pandora com els anteriors de Panamà són inútils. Malaguanyada feina. Tan sols serveixen per entretenir els pobrets tot fent safareig sobre els famosos que ens estafen.

                                   La hipocresía de los Papeles de Pandora 

Un proverbio castellano dice que “la ocasión hace al ladrón". Si no hubiera paraísos fiscales no habría estafadores que pudieran invertir en ellos. No podrían eludir impuestos los ricos que nunca tienen suficiente y roban a los humildes. Nos roban bienestar social.

Si los gobiernos no hicieran la vista gorda respecto de las sociedades off shore, dicho así, en inglés, para denotar su internacionalización, no existiría la ocasión de ser un evasor fiscal. ¿Cuántos años hace que personas de bien -políticos, economistas... - y ONG claman por la desaparición de los paraísos fiscales? Muchos, muchísimos, pero aquí siguen estando.

Es difícil que aquellos que hacen las leyes vayan contra sus propios intereses. Porque justo legislan los poderosos, algunos de los cuales practican la elusión fiscal. En estos papeles de Pandora, papeles mojados, figuran más de 330 políticos de 90 países. Con esto está dicho todo. Ellos se aprovechan de las leyes que dictan, y a su cobijo lo hacen otros acaudalados. Tanto las denuncias de los papeles de Pandora como los anteriores de Panamá son inútiles. Lástima de trabajo. Tan solo sirven para entretener a los pobrecitos cotilleando sobre los famosos que nos estafan.

 

divendres, 1 d’octubre del 2021

Nueva España se independizó hace dos siglos - Nova Espanya es va independitzar fa dos segles

 

                               Nova Espanya es va independitzar fa dos segles

El proppassat 27 de setembre es van complir 200 anys de la pèrdua per part de l’Imperi Espanyol d’un territori que comprenia Mèxic, part de l’Amèrica Central, Califòrnia, Nevada Colorado, Arizona, Texas i part de Wyoming i d’Oklahoma. Immens territori, primera pedra de l’emancipació, incubació de futurs Estats nord-americans. El temps transforma països de la mà d’invasors, insurgents o oportunistes, a través de guerres i de cadàvers.

Un símbol d’ambició i oportunisme va ser el comandant general de l’exèrcit espanyol Agustín de Iturbe, el qual va canviar de bàndol el 1820. El seu paper al capdavant dels insurrectes va ser decisiu en la consecució de la independència. Un retrat seu ens mostra un home jove i ben plantat a peu dret en un saló. Res d’espases ni taques de sang. Tot i això, Iturbe va acabar malament.

Nova Espanya s’havia deslliurat de l’imperi, però a començaments del segle XIX moltes ments encara eren incapaces de viure sense un rei. Així doncs, Agustín de Iturbe va aconseguir ser nomenat emperador amb el títol d’Agustín I de Mèxic. Poc li va durar l’imperi, atès que constitucionalistes republicans el van obligar a abdicar. Més tard, el 1824, després dels seus intents de restaurar la monarquia va ser declarat traïdor i afusellat.  Comptava només 40 anys, i va morir després que la seva esposa infantés deu fills.

Nueva España se independizó hace dos siglos

El pasado 27 de septiembre se cumplieron 200 años de la pérdida por parte del Imperio Español de un territorio que comprendía México, parte de la América Central, California, Nevada Colorado, Arizona, Texas y parte de Wyoming y de Oklahoma. Inmenso territorio, primera piedra de la emancipación, incubación de futuros Estados norteamericanos. El tiempo transforma países de la mano de invasores, insurgentes u oportunistas, a través de guerras y de cadáveres.

Un símbolo de ambición y ventajismo fue el comandante general del ejército español Agustín de Iturbe, el cual cambió de bando en 1820. Su papel al frente de los insurrectos fue decisivo en la consecución de la independencia. Un retrato suyo nos muestra un hombre joven y apuesto de pie en un salón. Nada de espadas ni manchas de sangre. Sin embargo, Iturbe acabó mal.

Nueva España se había librado del imperio, pero a principios del siglo XIX muchas mentes aún eran incapaces de vivir sin un rey. Así pues, Agustín de Iturbe logró ser nombrado emperador con el título de Agustín I de México. Poco le duró el imperio, puesto que constitucionalistas republicanos le obligaron a abdicar. Más tarde, en 1824, tras sus intentos de restaurar la monarquía fue declarado traidor y fusilado.  Contaba solo 40 años, y murió después de que su esposa pariese diez hijos.