diumenge, 27 de desembre del 2015

El valor implícit de les paraules

Vet aquí que en una festa escolar nadalenca, a l’escenari una classe de cinquè de primària obsequia mares, pares, avis, àvies i d’altres amb dolces nadales. Hi ha cantaires més disciplinats i altres menys, movent-se alguns al seu aire. Una espectadora asseguda al meu costat comenta, “aquella rossa no para”. Dues fileres més enrere, una nena de color destaca entre els seus condeixebles. Se m’acut que si aquesta mateixa dona hagués dit, “aquella negra no para”, la frase hagués sonat força malament. De ben segur que mai no l’hauria pronunciada, per tal de no caure en el racisme. També hauria pogut referir-se sense recança a un  “esprimatxat” inquiet, però no pas a un “toixó” inquiet, evitant ésser desconsiderada.
Però ve a succeir que també les omissions vigents contenen càrregues discriminatòries. Abstenir-se d’emprar els qualificatius negre o gras ja implica l’assumpció de conceptes despectius. Només quan a una persona negra se la pugui nomenar com a tal, igual que a una altra se li diu rossa o pèl-roja, i a una de grassa se la designi amb la mateixa naturalitat que a una de prima, només llavors es demostrarà que l’acceptació de l’heterogeneïtat és respectuosa i sincera.
                                                                                                                                                             
El valor implícito de las palabras

Hete aquí que en una fiesta escolar navideña, en el escenario una clase de quinto de primaria obsequia a madres, padres, abuelos, abuelas y demás con tiernos villancicos. Hay cantores más disciplinados y otros menos, moviéndose algunos a su aire. Una espectadora sentada a mi lado comenta, “aquella rubia no para quieta”. Dos hileras más atrás, una niña de color destaca entre sus condiscípulos. Se me ocurre que si esta misma mujer hubiera dicho, “aquella negra no para quieta”, la frase hubiera sonado fatal. Seguramente nunca la hubiera pronunciado, para no caer en el racismo. También hubiera podido referirse sin reparo a un “flacucho” inquieto,  no así a un “gordo” inquieto, evitando ser desconsiderada.

Pero viene a suceder que también las omisiones vigentes contienen cargas discriminatorias. Abstenerse de utilizar los calificativos negro o gordo ya implica la asunción de conceptos despectivos. Solo cuando a una persona negra se la pueda nombrar como a tal, igual que a otra se la llama rubia o pelirroja, y a una gruesa se la designe con la misma naturalidad que a una de delgada, solo entonces se demostrará que la aceptación de lo heterogéneo es respetuosa y sincera. 

divendres, 18 de desembre del 2015

                  Les generacions convergeixen

Tant parlar de la separació entre generacions i tot i això hi ha un punt en què nens, joves i adults convergeixen cada vegada més. És en el joc. Anys enrere, l’edat de jugar era la infantesa, les altres edats ja es dedicaven a les coses formals, tret d’alguns espais d’esbarjo que es concedien els dies festius. En general, assolida l’adolescència, les activitats consistien en treballar o estudiar. Laborar durant moltes hores o instruir-se durant moltes altres. Ja adults, la majoria s’avergonyia de caure en frivolitats, de fer com les criatures. “Cada cosa a la seva edat”, es deia. Els menestrals utilitzaven principalment les mans; els professionals, el cap; però tots ocupaven el seu cervell en coses serioses la major part del temps de la seva existència, en la feina o en el lleure. Res de convergència amb la mainada.
Passa que ha esdevingut un canvi. Els infants, com els correspon, continuen jugant, malgrat que ara ho facin en part amb un altre tipus de jocs, els electrònics, però ja no són els únics. Els joves i els adults ho fan tant com ells, sense recança, sense torbació front la puerilitat. Teclegen obsessos a casa, al metro, a l’autobús, al tren. A la pantalla corren les figures, els requadres, les coloraines… Val a suposar que hi hagi quelcom més interessant?

      Las generaciones convergen

Tanto hablar de la separación entre generaciones y sin embargo hay un punto en el que niños, jóvenes y adultos convergen cada vez más. Es en el juego. Años atrás, la edad de jugar era la infancia, las otras edades ya se dedicaban a las cosas formales, salvo algunos espacios de asueto que se permitían los días festivos. En general, alcanzada la adolescencia, las actividades eran trabajar o estudiar. Laborar durante muchas horas o instruirse durante otras tantas. Ya adultos, la mayoría se avergonzaba de caer en frivolidades, de hacer como los chiquillos. “Cada cosa a su edad”, se decía. Los menestrales usaban principalmente las manos; los profesionales, la cabeza; pero todos ocupaban su cerebro en cosas serias el mayor tiempo de su existencia, en el trabajo o en el ocio. Nada de convergencia con los críos.

Sucede que ha acaecido un cambio. Los chiquillos, como les corresponde, continúan jugando, aunque lo hagan en parte con otro tipo de juegos, los electrónicos, pero ya no son los únicos. Los jóvenes y los adultos lo hacen tanto como ellos, sin reparo, sin rubor ante la puerilidad. Teclean obsesos en casa, en el metro, en el autobús, en el tren. En la pantalla corretean las figuras, los recuadros, los colorines… ¿Cabe suponer que haya algo más interesante? 

dissabte, 12 de desembre del 2015

                Abengoa i les energies renovables

Just quan a París la cimera sobre el canvi climàtic decideix sobre el futur del planeta, o sigui sobre la pervivència de l’espècie humana pel que respecta al cosmos -que no respecte d’un possible extermini atòmic-, ve a succeir que la companyia Abengoa, considerada un gegant de les renovables, entra en crisi. La notícia va caure com una bomba, econòmica s’entén, quan no hauria d’haver estat així.
Fa pocs dies, el diari digital Vozpopuli  publicava un article sobre el treball d’Economia d’un alumne de batxillerat, Pepe Baltá, realitzat fa un any. En ell ja deia que “el passiu corrent era molt superior a l’actiu corrent i que si en un moment donat havia de saldar deutes tindria problemes", i que els comptes del 2012 “ja reflectien aquesta situació". Quelcom que a Deloitte, que va cobrar 8 milions d’euros el 2014 per auditar la companyia energètica, li va passar desapercebut.
Dues consideracions com a mínim. 1) Descoratjador que els experts no alertessin de la situació, per ineficàcia o per avenir-se a tancar els ulls. 2) Un desastre per a tots nosaltres, soferta ciutadania.
Experts creïbles adverteixen que el govern actual s’ha embarcat en una reforma elèctrica que posa en perill el compliment de l’objectiu del 20 % de fonts d’energia renovable el 2020, al qual Espanya està obligada pel dret europeu. La caiguda d’Abengoa se suma al retrocés en la substitució de les energies fòssils per les netes. Greenpeace ha dibuixat un sol al voltant de l’Arc de Triomf parisenc. Si alguna cosa cal exigir els governants espanyols és que en això no hi vegin sols un símbol sinó una urgència ineludible.

Abengoa y las energías renovables

Justo cuando en París la cumbre sobre el cambio climático decide sobre el futuro del planeta, o sea sobre la pervivencia de la especie humana por lo que respecta al cosmos -que no respecto de un posible extermino atómico-, viene a suceder que la compañía Abengoa, considerada un gigante de las renovables, entra en crisis. La noticia cayó como una bomba, económica se entiende, cuando no debería haber sido así.
Hace pocos días, el diario digital Vozpopuli publicaba un artículo sobre el trabajo de Economía de un alumno de bachillerato, Pepe Baltá, realizado hace un año. En él ya decía que “el pasivo corriente era muy superior al activo corriente y que si en un momento dado tenía que saldar deudas tendría problemas", y que las cuentas de 2012 "ya reflejaban esa situación". Algo que a Deloitte, que cobró 8 millones de euros en 2014 por auditar a la compañía energética, le pasó desapercibido.
Dos consideraciones como mínimo. 1) Desalentador que los expertos no alertaran de la situación, por ineficacia o por avenirse  a cerrar los ojos. 2) Un desastre para todos nosotros, sufrida ciudadanía.

Expertos creíbles advierten de que el gobierno actual se ha embarcado en una reforma eléctrica  que pone en peligro el cumplimiento del objetivo del 20 % de fuentes de energía renovable en 2020, al que España está obligada por el derecho europeo. La caída de Abengoa se suma al retroceso en la sustitución de las energías fósiles por las limpias. Greenpeace ha dibujado un sol alrededor del Arco de Triunfo parisino. Si algo hay que exigir a los gobernantes españoles es que en esto no vean solo un símbolo sino un apremio ineludible.

divendres, 4 de desembre del 2015

Dones “marines”

Vagi un avenç!... A partir d’ara, les dones dels Estats Units ja poden servir a l’exèrcit en totes les destinacions, per perilloses que siguin. Ho tenien vedat fins al moment, però acaben de pujar-les de categoria. Ja conduiran carros de combat, dispararan artilleria, dirigiran unitats d’infanteria en missions de combat. Són 220.000 llocs de treball a la seva disposició. Sens dubte, el número ha crescut amb això d’involucrar-se en aquesta tercera guerra mundial encoberta en què ens trobem. El pacifisme fa aigües no perquè deixi de tenir la raó sinó perquè aquesta raó no és assumida per tot el món. No és assumida pels que fan negoci amb les armes, no ho és pels que manegen peons en forma de soldats per defensar els seus interessos, no ho és per als qui són tan pobres que escullen una feina a la milícia perquè no troben cap altre medi de vida.
És ben sabut que l’exèrcit dels Estats Units recluta principalment als barris pobres de les ciutats. Salari, uniforme i vanaglòria per als exclosos socials. Està essent així des de fa dècades. Al principi, els enrolats eren homes. A poc a poc es van anar sumant algunes dones, encara que només per a tasques específiques. Quina discriminació!... Fins que per fi ja poden aixafar amb els tancs, manejar canons i matar amb obusos, combatre amb la infanteria. Posades a guanyar-se la vida com sigui, millor prostitutes.                    

Mujeres “marines”

¡Vaya un avance!... A partir de ahora, las mujeres estadounidenses ya pueden servir en el ejército en todos los destinos, por peligrosos que sean. Lo tenían vedado hasta el momento, pero acaban de subirlas de categoría. Ya conducirán carros de combate, dispararán artillería, dirigirán unidades de infantería en misiones de combate. Son 220.000 puestos de trabajo a su disposición. Sin duda, el número ha crecido con esto de involucrarse en esta tercera guerra mundial encubierta en que nos hallamos. El pacifismo hace aguas no porque deje de asistirle la razón sino porque esta razón no es asumida por todo el mundo. No es asumida por los que hacen negocio con las armas, no lo es por los que manejan peones en forma de soldados para defender sus intereses, no lo es para quienes son tan pobres que eligen un trabajo en la milicia porque no encuentran otro medio de vida.

Sabido es que el ejército de los Estados Unidos recluta mayormente en los barrios pobres de las ciudades. Salario, uniforme y vanagloria para los excluidos sociales. Está siendo así desde hace décadas. En un principio, los enrolados eran hombres. Poco a poco se fueron sumando algunas mujeres, aunque solo para unas tareas específicas. ¡Qué discriminación!... Hasta que por fin ya pueden aplastar con los tanques, manejar cañones y matar con obuses, combatir con la infantería. Puestas a ganarse la vida cómo sea, mejor prostitutas.