divendres, 24 d’abril del 2020

Descomunales residuos del coronavirus - Descomunals residus del coronavirus


               

   Descomunals residus del coronavirus

No he llegit ni sentit que es parli del cúmul de residus que està generant la pandèmia del coronavirus. Als morts i malalts que està causant cal sumar-hi el rastre que deixarà en forma de residus.
Mascaretes d’un sol ús que dia a dia s’amunteguen a partir d’hospitals, centres públics i privats, llars. Augment de material hospitalari divers a causa de l’increment de pacients. I encara un segment quotidià que amb prou feines es té en compte. Es tracta de l’increment en la compra de comestibles envasats. Persones que tendien a adquirir els aliments lliures d’embolcalls, la necessitat de recórrer gairebé en exclusiva al supermercat els porta a amuntegar un recipient de plàstic darrera un altre.
El panorama després de la batalla que ens deixarà la Covid-19 serà desolador, no sols per les xifres acumulades de víctimes sinó també per la quantitat de plàstics que envairan el planeta. Després del coratjós  combat pre pandèmia contra el consum de plàstics, després de la llum que es veia a l’horitzó al conscienciar-nos cada vegada més respecte d’això, amb la maleïda pandèmia s’està anant en orri tot l’aconseguit.
 Ja ningú no pot posar en dubte que ens trobem immersos en una gegantina catàstrofe que els creients bé poden qualificar de bíblica.

           Descomunales residuos del coronavirus

No he leído ni oído que se hable del cúmulo de residuos que está generando la pandemia del coronavirus. A los muertos y enfermos que está causando hay que sumar el rastro que dejará en forma de residuos.
Mascarillas de un solo uso que día a día se amontonan a partir de hospitales, centros públicos y privados, hogares. Aumento de material hospitalario diverso debido al incremento de pacientes. Y aún un segmento cotidiano que apenas se tiene en cuenta. Se trata del incremento en la compra de comestibles envasados. Personas que tendían a adquirir los alimentos libres de envoltorios, la necesidad de recurrir casi en exclusiva al supermercado les lleva a apilar un   recipiente de plástico tras otro.
El panorama tras la batalla que nos dejará la Covid-19 será desolador, no solo por las cifras acumuladas de víctimas sino también por la cuantía de plásticos que invadirán el planeta.
Tras el denodado combate pre pandemia contra el consumo de plásticos, tras la luz que se veía en el horizonte al concienciarnos cada vez más al respecto, la maldita pandemia está echando al traste todo lo conseguido.
                Ya nadie puede poner en duda que nos hallamos inmersos en una gigantesca catástrofe que los creyentes bien pueden calificar de bíblica.

divendres, 17 d’abril del 2020

Los presupuestos en Defensa y en Salud - Els pressupostos en Defensa i en Salut


         Els pressupostos en Defensa i en Salut

La crisi sanitària ocasionada pel coronavirus ha evidenciat encara més el que ja sabíem, que el sistema de salut a Espanya és per plorar. Comparin vostès: any 2019, inversió en el Ministeri de Defensa, 8.500 milions d’euros; en el Ministeri de Sanitat, 4.292 milions d’euros. Ho han llegit bé, la meitat per salvaguardar les persones, i el doble per a armes i militars.
Ments assenyades exigeixen al Govern espanyol que la pandèmia serveixi perquè, d’ara endavant, la defensa de la salut pública es converteixi en una prioritat inqüestionable. L’historiador Borja de Riquer ens ha relatat, en un article publicat a La Vanguardia dijous passat 16 d’abril, com els governants que van viure l’epidèmia de còlera de l’any 1885, causant de 150.000 víctimes, van encobrir el desastre amb altres temes. Una cosa semblant va esdevenir amb la grip anomenada espanyola del 1918, aquesta vegada amb un nombre de morts encara major, 260.000 persones. Censura a la premsa i cap control parlamentari. El sistema sanitari era en aquell temps molt deficient, de manera que, segons dades del 1910, en els pressupostos estatals la salut rebia una desena part del Ministeri de la Guerra.
Ara no podem permetre’ns en absolut que els morts i els malalts provocats pel coronavirus no obliguin l’Estat a invertir de forma exponencial en el sistema sanitari. Sense salut i sense vida no valen ni els militars ni l’economia. De tan obvi, resultaria intolerable que no s’actués en conseqüència. Tota la ciutadania hem d’exigir-ho sense pal·liatius i aconseguir-ho d'immediat.   

 Los presupuestos en Defensa y en Salud

La crisis sanitaria ocasionada por el coronavirus ha evidenciado aún más lo que ya sabíamos, que el sistema de salud en España es para llorar. Comparen ustedes: año 2019, inversión en el Ministerio de Defensa, 8.500 millones de euros; en el Ministerio de Sanidad, 4.292 millones de euros. Lo han leído bien, la mitad para salvaguardar a las personas, y el doble para armas y militares.
Mentes sensatas exigen al Gobierno español que la pandemia sirva para que, en adelante, la defensa de la salud pública se convierta en una prioridad incuestionable. El historiador Borja de Riquer nos ha relatado, en un artículo publicado en La Vanguardia el pasado jueves 16 de abril, cómo los gobernantes que vivieron la epidemia de cólera del año 1885, causante de 150.000 víctimas, encubrieron el desastre con otros temas.  Algo semejante acaeció con la gripe llamada española de 1918, esta vez con un número de muertes aún mayor, 260.000 personas. Censura en la prensa y ningún control parlamentario. El sistema sanitario era por aquel entonces muy deficiente, de manera que, según datos de 1910, en los presupuestos estatales la salud recibía una décima parte del Ministerio de la Guerra.
Ahora no podemos permitirnos en absoluto que los muertos y los enfermos provocados por el coronavirus no obliguen al Estado a invertir de forma exponencial en el sistema sanitario. Sin salud y sin vida no valen ni los militares ni la economía. De tan obvio, resultaría intolerable que no se actuara en consecuencia. Toda la ciudadanía debemos exigirlo sin paliativos y lograrlo de inmediato.


divendres, 10 d’abril del 2020

El mundo que está viniendo - El món que està venint


                                El món que està venint

La Xina ja supera els Estats Units en la sol·licitud de patents. Si el 2009 la distància a favor dels nord-americans era enorme, el 2019 els asiàtics han pres avantatge. Segons un informe de la World Intellectual Property Organization, les patents per part dels EUA van ser 57.840, mentre que les de la Xina van arribar a 58.990. 
És possible que l’imperi americà hagi emprès el camí cap a l’ocàs, impel·lit a més a més per un altre tipus de diferències. En plena crisi pandèmica, s’observa que, mentre que als EUA el nombre de morts degudes a la Covid-19 corresponia, en data 7 d’abril, al 3,6% dels seus habitants, a la Xina equivalia al 0,2%. La sanitat apareixent no sols com a baròmetre de civilització sinó amb decisives derivacions econòmiques. El cert és que l’atur al país de Donald Trump està assolint cotes que ja amenacen amb la recessió.
No hi ha dubte que el futur després del pas del coronavirus serà diferent. Millor? Si el canvi es limités a passar d’un imperi a un altre, res a celebrar. Tot dependrà de les forces socials i intel·lectuals, de si són capaces d’agafar les regnes cap a un món més lúcid i menys cobdiciós.

  El mundo que está viniendo

China ya supera a los Estados Unidos en la solicitud de patentes. Si en 2009 la distancia en favor de los norteamericanos era enorme, en 2019 los asiáticos han tomado ventaja. Según un informe de la World Intellectual Property Organization, las patentes por parte de los EE.UU. fueron 57.840, mientras que las de China llegaron a 58.990. 
Quizás el imperio americano ha emprendido el camino hacia el ocaso, impelido además por otro tipo de diferencias. En plena crisis pandémica, se observa que, mientras que en EE.UU. el número de muertes debidas la Covid-19 correspondía, en fecha 7 de abril, al 3,6% de sus habitantes, en China equivalía al 0,2%. La sanidad apareciendo no solo como barómetro de civilización sino con decisivas derivaciones económicas. Lo cierto es que el desempleo en el país de Donald Trump está alcanzando cotas que ya amenazan con la recesión.
No cabe duda de que el futuro tras el paso del coronavirus será distinto. ¿Mejor? Si el cambio se limitara a pasar de un imperio a otro, nada a celebrar. Todo dependerá de las fuerzas sociales e intelectuales, de si son capaces de tomar las riendas hacia un mundo más lúcido y menos codicioso.

divendres, 3 d’abril del 2020

Ausencia de derechos humanos en Estados Unidos - Absència de drets humans als Estats Units


    Absència de drets humans als Estats Units

Que potser hi ha humanitat en confinar les persones sense sostre en un pàrquing a l’aire lliure a causa de l’impacte del coronavirus? De fet, la carència de domicili ja constitueix un crim de lesa humanitat, atribuïble a mig món, però això decretat a Las Vegas ve a ésser superlatiu. A la principal ciutat del ric estat de Nevada, s’ha instaurat que la gent sense llar ha de dormir en requadres individuals pintats sobre el ciment. Fred, pluja, vent, tant se val, ja hi estan acostumats, mal acostumats, sols que ara, a més, no poden moure’s un pam del quadrat que se’ls hi ha assignat.
Si ja era escandalós que els Estats Units s’atrevissin a denunciar la vulneració dels drets humans en països com la Xina, Veneçuela, Cuba, etc., la resposta donada a la pandèmia posa al descobert encara més el cinisme d’aitals denúncies. Ensems de la perversitat exercida sobre els sense sostre, l’habitual nul·litat de serveis socials, amb especial incidència a les actuals circumstàncies, deixa al descobert que un dels principals violadors dels drets humans és la primera potència mundial. La que ja ha perdut més de 3.500 malalts, superant amb això els morts a la Xina.
No és aquest l’estat de coses que ara prescriurien els pares de la pàtria, aquests al quals tant sovint invoquen polítics i ciutadania. De segur que ni Thomas Jefferson ni George Washington, per citar-ne un parell, no aprovarien que en una economia molt més rica del que podien imaginar, hi hagués gent abocada a morir per manca de recursos.
Tal vegada la presència i els efectes del coronavirus despertin la ment i la consciència del poble, atès que responsables ho són no només els governants sinó també els seus votants.  

Ausencia de derechos humanos en Estados Unidos

¿Acaso hay humanidad en confinar a las personas sin techo en un parquin al aire libre debido al impacto del coronavirus? De hecho, la carencia de domicilio ya constituye un crimen de lesa humanidad, atribuible a medio mundo, pero lo decretado en Las Vegas viene a ser superlativo. En la principal ciudad del rico estado de Nevada, se ha decretado que la gente sin hogar ha de dormir en recuadros individuales pintados sobre el cemento. Frío, lluvia, viento, lo mismo da, ya están acostumbrados a esto, mal acostumbrados, solo que ahora, además, no pueden moverse ni un ápice del cuadrado que se les ha asignado.
Si ya era escandaloso que Estados Unidos se atreviera a denunciar el quebrantamiento de los derechos humanos en países como China, Venezuela, Cuba, etc., la respuesta dada a la pandemia pone al descubierto aún más el cinismo de tales denuncias. Junto a la perversidad ejercida sobre los sin techo, la habitual nulidad de servicios sociales, con especial incidencia en las actuales circunstancias, deja al descubierto que uno de los principales violadores de los derechos humanos es la primera potencia mundial. La que ya ha perdido a más de 3.500 enfermos, superando con ello los fallecidos en China.
No es este el estado de cosas que ahora prescribirían los padres de la patria, estos a los que tanto gustan de invocar políticos y ciudadanía. De seguro que ni Thomas Jefferson ni George Washington, para citar un par de ellos, aprobarían que en una economía mucho  más rica de lo que podían imaginar hubiera gente abocada a morir por falta de recursos.
Quizás la presencia y los efectos del coronavirus despierten la mente y la conciencia del pueblo, dado que responsables no son solo los gobernantes sino también sus votantes.