dissabte, 29 de juny del 2019

Filántropos bocazas - Filantrops bocamolls


Filantrops bocamolls

L’incendi i destrucció d’una part de la catedral de Notre-Dame va conduir a un remolí de promeses de donatius milionaris. Empreses d’articles de luxe i titulars de llinatges acabalats es van precipitar a proclamar donacions de fins a 200 i 300 milions d’euros. Ímpetus de bon cor o potser simple instrument de propaganda? El cert és que, transcorreguts més de dos mesos des de la catàstrofe, només un 10 per cent de les promeses s’han fet efectives.
Que fàcil és baladrejar i quant que costa desprendre’s d’un mínim de la fortuna acumulada!... Val a dir que costa tant com proporcionar sous dignes als treballadors, circumstància que és precisament la que permet l’acumulació. Amb un repartiment just dels beneficis, la filantropia ni existiria ni seria necessària.
No ens endinsem, emperò, en anàlisis socioeconòmiques. Centrem-nos tan sols a comentar què malament estan quedant els que es van omplir la boca de bones intencions per després restar muts i amb els punys tancats. Comentari el colofó del qual no pot ser cap altre que la constatació de que, al capdavall, serà l’erari públic el que acabarà refent Notre-Dame. És a dir, serà la butxaca dels francesos en general, desitgin fer-ho o no, siguin o no filantrops bocamolls.   
                              
Filántropos bocazas

El incendio y destrucción de una parte de la catedral de Notre-Dame condujo a un torbellino de promesas de donativos millonarios. Empresas de artículos de lujo y titulares de linajes acaudalados se precipitaron a proclamar donaciones de hasta 200 y 300 millones de euros. ¿Impulsos de buen corazón o quizás mero instrumento de propaganda? Lo cierto es que, transcurridos más de dos meses desde la catástrofe, tan solo un 10 por ciento de las promesas se han hecho efectivas.
¡Qué fácil es cacarear y cuánto cuesta desprenderse de un mínimo de la fortuna acumulada!... Cabría decir que cuesta tanto como proporcionar sueldos dignos a los trabajadores, circunstancia que es precisamente la que permite la acumulación. Con un reparto justo de los beneficios, la filantropía ni existiría ni sería necesaria.
No nos adentremos, empero, en análisis socio-económicos. Centrémonos tan solo en comentar cuán mal están quedando los que se llenaron la boca de buenas intenciones para luego permanecer mudos y con los puños cerrados. Comentario cuyo colofón no puede ser otro que la constatación de que, a fin de cuentas, será el erario público el que acabará rehaciendo Notre-Dame. Es decir, será el bolsillo de los franceses en general, deseen hacerlo o no, sean o no filántropos bocazas.





divendres, 21 de juny del 2019

La aquiescencia también es culpable - L’aquiescència també és culpable


                    

L’aquiescència també és culpable

L’expresident Muhammad Mursi ha mort en ple judici després de passar sis anys a la presó. Va ser el primer polític elegit democràticament a Egipte, però enderrocat el 3 de juliol del 2013 per un Cop d’Estat perpetrat pel seu ministre de defensa, el general Al-Sissi. Un militar, avalat per l’Aràbia Saudita i la Unió d’Emirats Àrabs, amb l’aquiescència de nombrosos països occidentals, que es manté al poder.
Més d’un lustre va viure Mursi tancat i incomunicat, sense assistència mèdica i obligat a dormir al terra. En el meu anterior Blog denunciava com Corea del Nord exerceix la pena de mort com a l’Edat Mitjana, amb execucions públiques fins i tot davant familiars, nens i nenes inclosos. Tampoc Egipte no ha traspassat l’Edat Mitjana, sinó que resta ancorat en el sistema de tortures per als que cauen en desgràcia. Tot i això, no val pas excusar als que sí que sembla que han fet un pas endavant, llegeixi’s governs occidentals, però que miren cap a una altra banda al conèixer crueltats com la practicada per Al-Sissi.
Als 67 anys d’edat, el cor de Muhammad Mursi ha dit prou i ha posat fi a la infausta existència de l’únic civil egipci elegit lliurement com a president. Serà enterrat sense recança, comptant Al-Sissi amb el suport de governs com els de l’Aràbia Saudita, els Estats Units, Israel o Rússia. Pel que fa a la Unió Europea, una vegada més es mostra incapaç de defensar els drets humans quan es tracta d’enfrontar-se a l’status quo sistemàtic. Trist paper, decebedora opció.

          La aquiescencia también es culpable

El expresidente Muhammad Mursi ha muerto en pleno juicio tras pasar seis años en prisión. Fue el primer político elegido democráticamente en Egipto, pero derrocado el 3 de julio de 2013 por un Golpe de Estado perpetrado por su ministro de defensa, el general Al-Sissi. Un militar, avalado por Arabia Saudí y la Unión de Emiratos Árabes, con la aquiescencia de numerosos países occidentales, que se mantiene en el poder.
Más de un lustro vivió Mursi encerrado e incomunicado, sin asistencia médica y obligado a dormir en el suelo. En mi anterior Blog denunciaba cómo Corea del Norte ejerce la pena de muerte como en la Edad Media, con ejecuciones públicas incluso ante familiares, niños y niñas incluidos. Tampoco Egipto ha traspasado el medioevo, sino que permanece anclado en el sistema de torturas para los que caen en desgracia. Sin embargo, no cabe excusar a los que sí parece que han dado un paso hacia adelante, léase gobiernos occidentales, pero que miran hacia otro lado al conocer crueldades como la practicada por Al-Sissi.
A los 67 años de edad, el corazón de Muhammad Mursi ha dicho basta y ha puesto fin a la aciaga existencia del único civil egipcio elegido libremente como presidente. Será enterrado sin cuita, contando Al-Sissi con el soporte de gobiernos como los de Arabia Saudí, Estados Unidos, Israel o Rusia. En cuanto a la Unión Europea, una vez más se muestra incapaz de defender los derechos humanos cuando se trata de enfrentarse al statu quo sistemático. Triste papel, decepcionante opción.


divendres, 14 de juny del 2019

Corea del Norte ejecuta como en la Edad Media - Corea del Nord executa com a l’Edat Mitjana


    Corea del Nord executa com a l’Edat Mitjana

A Corea del Nord s’exerceix la pena capital com al temps Medieval. Les execucions són públiques, fins i tot davant familiars, nens i nenes inclosos. S’obliga a mirar per escarmentar, per atemorir, al capdavall, per demostrar que el règim del país no pertany al segle XXI. Així ho fa públic un Informe del Grup de Treball de Justícia Transicional (GTJT), assenyalant que les principals acusacions pertoquen a activitats indesitjables per al règim.
Per fortuna, la pena de mort està retrocedint al món. Cada any són més els països que l’aboleixen i menys les execucions realitzades en els que encara la tenen vigent. Tot i això, la dictadura nord-coreana no sols la manté, sinó que l’exhibeix, sigui en forma d’afusellament o en forma de forca. Per altra banda, al país fronterer del nord, la Xina, li correspon l’etiqueta d’acumular milers d’execucions amb un secretisme que impedeix de comptabilitzar-les. Dues nacions asiàtiques dictatorials, dues pertorbacions en el camí cap a aconseguir un món millor.
En un altre continent, l’americà, es fa present un clarobscur desconcertant. En la seva totalitat, només als Estats Units persisteix la pena de mort. No en tots els seus estats, però el cert és que es continua ajusticiant. Vergonya màxima per a una gran potència occidental. Molta feina a fer per conscienciar contra un crim d’Estat.

   Corea del Norte ejecuta como en la Edad Media

En Corea del Norte se ejerce la pena capital como en el medievo. Las ejecuciones son públicas, incluso ante familiares, niños y niñas incluidos. Se obliga a mirar para escarmentar, para atemorizar, a fin de cuentas, para demostrar que el régimen del país no pertenece al siglo XXI. Así lo hace público un Informe del Grupo de Trabajo de Justicia Transicional (GTJT), señalando que las principales acusaciones atañen a actividades indeseables para el régimen.
Por fortuna, la pena de muerte está retrocediendo en el mundo. Cada año son más los países que la abolen y menos las ejecuciones realizadas en los que todavía la tienen vigente. Sin embargo, la dictadura norcoreana no solo la mantiene, sino que la exhibe, sea en forma de fusilamiento o en forma de horca. Por lo demás, al país fronterizo del norte, China, le corresponde la etiqueta de acumular miles de ejecuciones con un secretismo que impide contabilizarlas. Dos naciones asiáticas dictatoriales, dos perturbaciones en el camino hacia conseguir un mundo mejor.
En otro continente, el americano, hallamos un claroscuro desconcertante. En su totalidad, tan solo en Estados Unidos persiste la pena de muerte. No en todos sus estados, pero se continua ajusticiando. Vergüenza máxima para una gran potencia occidental. Mucho trabajo a hacer para concienciar contra un crimen de Estado.

divendres, 7 de juny del 2019

Turismo en Chernóbil - Turisme a Txernòbil


Turisme a Txernòbil 

El capitalisme té com a fita intrínseca convertir tot en benefici, àdhuc les més enormes desgràcies. L’accident de Txernòbil va ser una de les més greus catàstrofes nuclears, amb conseqüències terribles aleshores i persistents. Trenta-tres anys més tard, Ucraïna ha obert al turisme les restes visibles del desastre com a font d’ingressos. Cal preguntar-se què motiva les persones a passejar-se entre runes símbols de radioactivitat, mort, expulsió, misèria. ¿Tal vegada adquiriran més consciència contra les centrals nuclears o simplement anotaran aquesta visita entre altres vivències extraordinàries?
Del meu llibre, ¿Un mundo mejor? Balance moral desde la Guerra Fría hasta hoy, reprodueixo una descripció: “El sinistre no sols va causar morts i malalties, sinó que va redundar en una catàstrofe mediambiental. Situat al nivell 7, el més alt a l’Escala Internacional d’Accidents Nuclears, va provocar una radioactivitat que es va expandir a la llunyania d’acord amb la direcció i la força del vent. Segons les dades més fiables, 31 persones van morir en el moment, unes 135.000 van ésser evacuades d’immediat i unes altres 215.000 en dies posteriors. Els alts índexs de radioactivitat no sols van ocasionar víctimes humanes, sinó que van fer que la regió contaminada estigués deshabitada durant anys”. Ara compte amb uns quants habitants i alguns turistes, i res convida a suposar que l’experiència hagi fet retrocedir la devoció interessada per l’energia nuclear, malgrat un altre terrible accident, ocorregut el 2011. El de Fukushima, al Japó, elevat també a nivell 7.
El sistema capitalista devora tot a favor seu. També del meu llibre extrec: “Els camps de treball de Stalin a Solovki i Magadan s’han convertit en destinacions turístiques. L’anunci de l’empresa que organitza els viatges promet que a cada turista se li proporcionarà un uniforme de pres i un pic per garantir-li així una experiència plena de sensacions genuïnes. També podrà visitar els barracons reformats”. Fer negoci fins i tot amb el mal, afeblir les consciències, objectiu del sistema.                               

Turismo en Chernóbil

El capitalismo tiene como meta intrínseca convertir todo en beneficio, incluso las más enormes desgracias. El accidente de Chernóbil fue una de las mayores catástrofes nucleares, con consecuencias terribles para entonces y persistentes. Treinta y tres años más tarde, Ucrania ha abierto al turismo los restos visibles del desastre como fuente de ingresos. Cabe preguntarse qué motiva a las personas pasearse entre escombros símbolos de radioactividad, muerte, expulsión, miseria. ¿Adquirirán mayor conciencia contra las centrales nucleares o simplemente anotarán esta visita entre otras vivencias extraordinarias?
De mi libro, ¿Un mundo mejor? Balance moral desde la Guerra Fría hasta hoy, reproduzco una descripción: “El siniestro no solo causó muertes y enfermedades, sino que redundó en una catástrofe medioambiental. Situado en el nivel 7, el más alto en la Escala Internacional de Accidentes Nucleares, provocó una radiactividad que se expandió a lo lejos a tenor de la dirección y la fuerza del viento. Según los datos más fiables, 31 personas fallecieron en el momento, unas 135.000 fueron evacuadas de inmediato y otras 215.000 en días posteriores. Los altos índices de radiactividad no solo ocasionaron víctimas humanas, sino que hicieron que la región contaminada permaneciera deshabitada durante años.”  Ahora cuenta con unos pocos habitantes y algunos turistas, y nada invita a suponer que la experiencia haya hecho retroceder la devoción interesada por la energía nuclear, pese a otro terrible accidente, ocurrido en 2011. El de Fukushima, en Japón, elevado también a nivel 7.
El sistema capitalista devora todo a favor suyo. También de mi libro extraigo: “Los campos de trabajo de Stalin en Solovki y Magadán se han convertido en destinos turísticos. El anuncio de la empresa que organiza los viajes promete que a cada turista se le pro­porcionará un uniforme de preso y un pico para garantizarle así una experiencia llena de sensaciones genuinas. También podrá visitar los barracones reformados.” Hacer negocio incluso con el mal, embotar las conciencias, objetivo del sistema.