divendres, 29 de maig del 2020

Menos militares y más científicos - Menys militars i més científics


Menys militars i més científics

Vet aquí una màxima que s’ha introduït en moltes consciències. Menys inversió en armes i més en ciència. Tot i això, al nord d’Europa, tan admirat en general, una princesa de 18 anys rebrà formació militar durant un any.
Per a què l’hereva del tron de Bèlgica necessita ingressar en una acadèmia militar? Tan rossa, delicada i somrient com apareix a les fotografies oficials, quant millor seria que repudiés qualsevol tracte amb les armes. Cert que, com a sobirana es convertirà en cap dels exèrcits -si abans no s’aboleix la monarquia-, però també és cert que podria promoure un canvi i renunciar al nomenament.
El cas és que, en plena pandèmia, amb el món sencer pendent dels avenços científics per doblegar la Covid-19, es clama a favor d’un sistema sanitari més ben dotat, i es retreu als governs que destinin més diners a l’estament militar que a hospitals, facultatius i centres mèdics.
Diu la notícia de premsa, sobre el pròxim ingrés de la princesa a l’Escola Militar del seu país, que es pretén dotar-la dels valors castrenses. Però, quins valors estimables pot aportar el sector de la guerra? Més bona elecció hauria estat, posem per cas, inscriure-la en una Escola d’Infermeria, o en una ONG de les que salven emigrants a la Mediterrània.    

                    Menos militares y más científicos

He aquí una máxima que se ha introducido en muchas conciencias. Menos inversión en armas y más en ciencia. Sin embargo, en el norte de Europa, tan admirado por lo general, una princesa de 18 años recibirá formación militar durante un año.
¿Para qué la heredera del trono de Bélgica necesita ingresar en una academia militar? Tan rubia, delicada y sonriente como aparece en las fotografías oficiales, cuánto mejor sería que repudiara cualquier trato con las armas. Cierto que, como soberana se convertirá en cabeza de los ejércitos -si antes no se abole la monarquía-, pero también es cierto que podría promover un cambio y renunciar al nombramiento.
El caso es que, en plena pandemia, con el mundo entero pendiente de los avances científicos para doblegar la Covid-19, se clama en favor de un sistema sanitario mejor dotado, y se reprocha a los gobiernos que destinen más dinero al estamento militar que a hospitales, facultativos y centros médicos.
Dice la noticia de prensa, sobre el próximo ingreso de la princesa en la Escuela Militar de su país, que se pretende dotarla de los valores castrenses. Pero, ¿qué valores estimables puede aportar el sector de la guerra? Mejor elección habría sido, pongamos por caso, inscribirla en una Escuela de Enfermería, o en una ONG de las que salvan emigrantes en el Mediterráneo.


divendres, 22 de maig del 2020

La jactancia del adolescente ignorante - La jactància de l’adolescent ignorant


             La jactància de l’adolescent ignorant

No diré el nom de l’emissora de ràdio, ni el títol del programa, em limitaré a assenyalar que es tractava d’un espai dedicat als adolescents. El presentador conversava per telèfon amb una noia i dos nois confinats als seus domicilis. Es tractava de parlar sobre el que des de la seva clausura els havia interessat, els havia cridat l’atenció. La primera en participar va ser la noia, la qual va comentar el reportatge que havia llegit en un diari relatiu a una qüestió que va compartir amb els radiooients.
El que em va desconcertar va ser la segona intervenció, per part d’un dels nois. Gairebé textualment va dir, “bé, a mi, llegir no em va, ni tampoc no escolto notícies, el que puc dir és que aprofito per dormir molt”. I va riure plenament satisfet de si mateix. L’aquiescència del conductor del programa es va fer patent per mitjà de les ones hertzianes. La meva contrarietat no va advertir-la ningú fins al moment en què la faig pública en aquest bloc.
Donar veu a l’estupidesa pot formar part de la voluntat de propiciar la llibertat d’expressió, però assentir amb complaença a la niciesa no fa sinó fomentar-la. “I a mi què m’importa si aprofites el confinament per dormir!”, vaig replicar al noi en el meu interior. Alhora que desaprovava que el periodista radiofònic no li advertís, educadament i instructivament, “perdona, però això no interessa als nostres oients, en realitat, no li interessa a ningú”.

          La jactancia del adolescente ignorante

No diré el nombre de la emisora de radio, ni el título del programa, me limitaré a señalar que se trataba de un espacio dedicado a los adolescentes. El presentador conversaba por teléfono con una chica y dos chicos confinados en sus domicilios. Se trataba de hablar sobre lo que desde su encierro les había interesado, les había llamado la atención. La primera en participar fue la chica, la cual comentó el reportaje que había leído en un periódico relativo a una cuestión que compartió con los radioyentes.
Lo que me desconcertó fue la segunda intervención, por parte de uno de los chicos. Casi textualmente dijo, “bueno, a mí, leer no me va, ni tampoco escucho noticias, lo que puedo decir es que aprovecho para dormir mucho”. Y se rio plenamente satisfecho de sí mismo. La aquiescencia del conductor del programa se hizo patente a través de las ondas hertzianas. Mi contrariedad no la advirtió nadie hasta el momento en que la hago pública en este bloc.
Dar voz a la estupidez puede formar parte de la voluntad de propiciar la libertad de expresión, pero asentir con complacencia a la necedad no hace sino fomentarla. “¡Y a mí qué me importa si aprovechas el confinamiento para dormir!”, repliqué al chico en mi interior. A la vez que desaprobaba que el periodista radiofónico no le advirtiera, educada e instructivamente, “perdona, pero eso no interesa a nuestros oyentes, en realidad, no le interesa a nadie”.

divendres, 15 de maig del 2020

Revoltijo de mascarillas y guantes - Poti-poti de mascaretes i guants


                                Poti-poti de mascaretes i guants

Hem recaigut en això d’utilitzar i llançar. Després d’anys i anys lluitant per mentalitzar polítics, empresaris i consumidors en contra de la generació incontrolada de residus, el maleït coronavirus està tirant per la borda tots els esforços. Quan teníem clar que havíem de reutilitzar i havíem de rebutjar al màxim els plàstics, estem inundant la terra de mascaretes i de guants. Llançats al terra, que és el pitjor, o amuntegats en recipients per anar a parar no se sap ben bé on. Plantes de reciclatge, incineradores? Ja no es parla de reutilització, sinó d’un sol ús.
Per què ha de ser així, per què mascaretes i guants no poden reutilitzar-se? És obvi que, si hi ha indústries que no pateixen de l’actual crisi econòmica, ans al contrari, són les que fabriquen l’esmentat material. Però també resulta obvi que les mascaretes de cadascú són susceptibles de conservar-se bé i desinfectar-se adequadament per mitjà de, com a mínim, dos sistemes. El de deixar-les al sol durant una hora després del seu ús. O bé, si és un dia de pluja o ennuvolat, si no es disposa d’un espai assolellat, polvoritzar-les amb aquest líquid desinfectant tan en voga. Aquells eslògans abans tan reputats de no llançar, reutilitzar, respectar el medi ambient, s’han vist sobtadament arraconats.
I per acabar, un altre detall pertoca als guants. Després d’omplir cubells i cubells amb el seu malbaratament, la nova consigna és que no són necessaris sinó més aviat contraproduents. Molt bé pel que fa a disminuir residus, però malament pel que fa a crear constant confusió. Si abans semblava que protegien, ara no ho sembla. Quant poti-poti pràctic, quant poti-poti mental!...

Revoltijo de mascarillas y guantes

De nuevo hemos caído en el usar y tirar. Después de años y años luchando para mentalizar a políticos, empresarios y consumidores en contra de la generación incontrolada de residuos, el maldito coronavirus está echando por la borda todos los esfuerzos. Cuando teníamos claro que habíamos de reutilizar y habíamos de rechazar al máximo los plásticos, estamos inundando la tierra de mascarillas y de guantes. Tirados al suelo, que es lo peor, o amontonados en recipientes para ir a parar no se sabe dónde. ¿Plantas de reciclaje, incineradoras? Ya no se habla de reutilización, sino de usar y tirar.
¿Por qué ha de ser así, por qué mascarillas y guantes no pueden reutilizarse? Es obvio que, si hay industrias que no sufren de la actual crisis económica, sino todo lo contrario, son las que fabrican el susodicho material. Pero también resulta obvio que las mascarillas de cada cual son susceptibles de conservarse bien y desinfectarse adecuadamente por medio de, como mínimo, dos sistemas. El de dejarlas al sol durante una hora después de su uso. Y si acaso es un día de lluvia o nuboso, si no se dispone de un espacio soleado, pulverizarlas con ese líquido desinfectante tan en boga. Aquellos eslóganes antes tan reputados de no tirar, reutilizar, respetar el medio ambiente, se han visto súbitamente arrinconados.
Y para terminar, otro entresijo atañe a los guantes. Tras llenar cubos y cubos con su desperdicio, la nueva consigna es que no son necesarios sino más bien contraproducentes. Muy bien en cuanto a disminuir residuos, pero mal en cuanto a crear constante confusión. Si antes parecía que protegían, ahora no lo parece. ¡Cuánto revoltijo práctico, cuánto revoltijo mental!...

divendres, 8 de maig del 2020

El Evangelio según José Saramago - L’Evangeli segons José Saramago


           
                

           L’Evangeli segons José Saramago

Res com un bon llibre per alleujar el confinament. Ningú com Saramago per nodrir la ment i les emocions. A la seva “novel·la” L’Evangeli segons Jesucrist, ens explica la vida de Jesús des de l’òptica del no-creient. Tot succeeix tal com testifica el Nou Testament, però descobrint-nos uns Jesús, María, Josep, María Magdalena de carn i ossos. I també un Déu que no va agradar als catòlics quan el llibre va ser publicat, l’any 1991, i que fins i tot li va reportar la repulsa del govern portuguès, induint-lo a exiliar-se a Lanzarote.
Clavat a la creu i sagnant, Jesús sap que és Fill de Déu, i quan la seva veu ressona dient, “Tu ets el meu Fill benamat, en tu poso tota la meva complaença”, el crucificat recorda quan se li va aparèixer en una barca per anunciar-li que la religió que s’estendria en nom seu provocaria rius de sang i de patiment que inundarien tota la terra. I Jesús, parafrasejant allò que els evangelistes van posar en boca de Déu, creador del món, clama, “Homes, perdoneu-lo, perquè Ell no sap el que va fer”.
En aquest mateix llibre, Saramago escriu de Jesús i María Magdalena: “Tenien com a únic sostre el firmament curull de llums, que són el reflex deixat per les mirades dels homes que han contemplat el cel, generació rere generació, interrogant el silenci i escoltant l’única resposta que el silenci dona”. Crec que paràgrafs com aquest ja justifiquen la lectura de l’escriptor portuguès.

El Evangelio según José Saramago

Nada como un buen libro para sobrellevar el confinamiento. Nadie como Saramago para nutrir la mente y las emociones. En su “novela” El Evangelio según Jesucristo, nos cuenta la vida de Jesús desde la óptica del no creyente. Todo ocurre tal como testifica el Nuevo Testamento, pero descubriéndonos a unos Jesús, María, José, María Magdalena de carne y hueso. Y también a un Dios que no gustó a los católicos cuando el libro fue publicado, en 1991, y que incluso le reportó la repulsa del gobierno portugués, induciéndole a exiliarse a Lanzarote.
Clavado en la cruz y sangrando, Jesús sabe que es Hijo de Dios, y cuando su voz resuena diciendo, “Tú eres mi Hijo bien amado, en ti pongo toda mi complacencia”, el crucificado recuerda cuando se le apareció en una barca para anunciarle que la religión que se extendería en su nombre provocaría ríos de sangre y de sufrimiento que inundarían toda la tierra. Y Jesús, parafraseando aquello que los evangelistas pusieron en boca de Dios, creador del mundo, clama, “Hombres, perdonadle, porque Él no sabe lo que hizo”.
En este mismo libro, Saramago escribe de Jesús y María Magdalena: “Tenían como único techo el firmamento cribado de luces, que son el reflejo dejado por las miradas de los hombres que contemplaron el cielo, generación tras generación, interrogando al silencio y escuchando la única respuesta que el silencio da”. Creo que párrafos como este ya justifican la lectura del escritor portugués.



    

divendres, 1 de maig del 2020

Dos efectos del confinamiento, entre otros - Dos efectes del confinament, entre d’altres


   Dos efectes del confinament, entre d’altres

Estar-se set setmanes plenament confinat no és cap minúcia. I els efectes són diversos segons les circumstàncies. Habitatge gran o petit, família nombrosa, nuclear o monoparental, edat de cada persona. No obstant això, cal assenyalar dos efectes comuns de la reclusió: l’absència d’obligacions per als que no realitzen teletreball i l’encongiment del cos.
Un dia enrere un altre igual a l’anterior. Una estona de caminar per casa, una mica de ioga o gimnàstica, lectura, molta tele, ordinador, tauleta, mòbil, xerrades per telèfon o vídeo trucades. Res a comprar donat que l’aliment arriba a casa pel medi que sigui, familiar o comercial. Res de dentista, podòleg, metge de capçalera, banc o caixa, perruqueria, cinema, teatre, concert, esports. Quina llibertat, de fet!... Quina manca d’obligacions!... La mol·lície s’ha apoderat del confinat o la confinada. Reprendre l’activitat, utilitzar l’agenda de nou, pot resultar força carregós.
I les cames, tornar a moure les cames? Per molta gimnàstica que s’hagi fet, les extremitats inferiors s’hauran encarcarat, caminar quilòmetres seria impossible, encara que estigués permès. I el carrer, enfrontar-se de nou a automòbils, autobusos, camions, motocicletes, gossos?  Un entorn sobtadament agressiu després d’haver viscut en la confortable seguretat de la llar. Més d’un bastó o fins i tot una crossa seran recuperats del quarto dels mals endreços.
Lleus efectes? Segurament, en comparació amb les greus conseqüències de la Covid-19, però amb tot,  seqüeles memorables.

   Dos efectos del confinamiento, entre otros

Estar siete semanas plenamente confinado no es moco de pavo. Y los efectos son diversos según las circunstancias. Vivienda grande o pequeña, familia numerosa, nuclear o monoparental, edad de cada persona. No obstante, cabe señalar dos efectos comunes de la reclusión: la ausencia de obligaciones para los que no realizan teletrabajo y el achicamiento del cuerpo.
Un día atrás otro igual al anterior. Un rato de andar por casa, un poco de yoga o gimnasia, lectura, mucha tele, ordenador, tableta, móvil, charlas por teléfono o video llamadas. Nada que comprar ya que el sustento llega a casa por el medio que sea, familiar o comercial. Nada de dentista, podólogo, médico de cabecera, banco o caja, peluquería, cine, teatro, concierto, deportes. ¡Qué libertad, de hecho!... ¡Qué falta de obligaciones!... La molicie se ha apoderado del confinado o la confinada. Reemprender la actividad, utilizar la agenda de nuevo, puede resultar muy gravoso.
¿Y las piernas, volver a mover las piernas? Por mucha gimnasia que se haya hecho, las extremidades inferiores se habrán entumecido, andar kilómetros sería imposible, aunque estuviera permitido. ¿Y la calle, enfrentarse de nuevo a automóviles, autobuses, camiones, motocicletas, perros?  Un entorno súbitamente agresivo tras haber vivido en la confortable seguridad del hogar. Más de un bastón o incluso muleta serán recuperados del cuarto de los trastos
¿Leves efectos? Seguramente, en comparación con las graves consecuencias de la Covid-19, pero no obstante, secuelas memorables.