dissabte, 29 d’octubre del 2016

La sociedad no es global - La societat no és global

                        La societat no és global
               
Què se n’ha fet d’aquella bonica nena afganesa d’ulls verds que va fotografiar Steve McCurry l’any 1985 i va ocupar la portada del National Geographic? Ens ho havíem preguntat alguna vegada? No, segurament mai. Flor d’un dia, i només perquè tenia una mirada preciosa.
Però ara ja ho sabem, passats 36 anys, perquè ho han publicat els diaris. És una dona madura que sembla més gran de l’edat que té, vestida amb xador, la cara trista i els ulls apagats. Viu en un camp de refugiats al Pakistan, és mare de tres filles y ha estat detinguda per les autoritats acusada d’haver subornat uns funcionaris per tal d’obtenir documents d’identitat per a ella i la seva família. Dècades vivint com a refugiada y sense papers, pendent d’un judici que li pot comportar l’expulsió del país o fins a catorze anys de presó, el mateix a que s’exposaria el seu marit si no hagués aconseguit fugir.
Després d’engrandir la fama del fotògraf i de la revista anys enrere, a qui li ha interessat la seva història? Ni al retratista, ni als editors, i encara menys als lectors ens ha amoïnat el seu destí. No va ser fins a l’any 2002 que McCurry la va cercar, la va trobar entre d’altres refugiats i va fer un documental explicant la seva situació. Que no va canviar, com acabem de constatar. McCurry demana ara des del diari La Repubblica el seu alliberament. ¿El seu? ¿I la família? Entre tant de drama, la comprovació de que la globalització és mentida. Quan el fotògraf la va retrobar, l’any 2002, ella no sabia que la seva cara havia sortit en una portada i havia sigut admirada per mig món.

La sociedad no es global

¿Por dónde anda aquella linda niña afgana de ojos verdes que fotografió Steve McCurry en 1985 y ocupó la portada del National Geographic? ¿Nos lo hemos preguntado alguna vez? No, seguramente nunca. Flor de un día, y sólo porque tenía una mirada preciosa.
Pero ahora ya lo sabemos, pasados 36 años, porque lo han publicado los diarios. Es una mujer madura que parece mayor de la edad que tiene, vestida con chador, la cara triste y los ojos apagados. Vive en un campo de refugiados en Pakistán, es madre de tres hijas y ha sido detenida por las autoridades acusada de haber sobornado a unos funcionarios a fin de obtener documentos de identidad para ella y su familia. Décadas viviendo como refugiada y sin papeles, pendiente de un juicio que le puede comportar la expulsión del país o hasta catorce años de cárcel, lo mismo a que se expondría su marido si no hubiera conseguido huir.

¿Después de acrecentar la fama del fotógrafo y de la revista años atrás, a quien le ha interesado su historia? Ni al retratista, ni a los editores, y todavía menos a los lectores nos ha preocupado su destino. No fue hasta el año 2002 que McCurry la buscó, la encontró entre otros refugiados y realizó un documental contando su situación. Que no cambió, como acabamos de constatar. McCurry pide ahora desde el diario La Repubblica su liberación. ¿La suya? ¿Y la familia? Entre tanto drama, la comprobación de que la globalización es mentira. Cuando el fotógrafo la reencontró, en el año 2002, ella no sabía que su cara había salido en una portada y había sido admirada por medio mundo.

dissabte, 22 d’octubre del 2016

Proyecto para desesperados - Projecte per a desesperats

                               Projecte per a desesperats

Si estàs desesperat, ets ric i vols morir en un altre planeta, doncs ho tens al teu abast. En primer lloc la desesperació, després el diners, y sobretot las ganes de palmar-la. El multimilionari i emprenedor Elon Musk proposa un viatge en coet cap a Mart a partir del 2024, només cal esperar 8 anys. Es tracta d’estar disposat a finar en l’ intent, o millor desitjar-ho, i a més  a més disposar de 500.000 dòlars. Llavors, a partir de l’esmentada data pots embarcar-te junt amb d’altres desesperats, passar-te entre 80 i 150 dies viatjant, segons la distància a què es trobin Mart i la Terra, per després “amartar”, i a veure què succeeix. Si un anhela desaparèixer, què millor que una aventura com aquesta? Adéu als brètols que ens han amargat la vida al nostre planeta, i res d’un suïcidi i posterior enterrament vulgars, cal ser valents i no preguntar-nos com seria possible sobreviure a Mart, què menjaríem si de sobte ens penedíssim d’haver buscat la mort d’una forma tan recargolada. Ningú no ho sap, això de l’alimentació, ni tan sols Elon Musk, per suposat. Malgrat tot, està projectant una nau amb capacitat per a fins a 100 passatgers. Colonitzar Mart per introduir-hi totes les bogeries, maldats i estupideses de la Terra és un enorme i atractiu repte. Per això no s’entén que el promotor, en Musk, no s’apunti al viatge. Massa risc, s’ha d’estar preparat per morir, al·lega. Sí, s’ha d’estar totalment desesperançat.
                                                                                                                                           
Proyecto para desesperados


Si estás desesperado, eres rico y quieres morir en otro planeta, pues lo tienes a tu alcance. En primer lugar la desesperación, después el dinero, y sobre todo las ganas de palmar-la. El multimillonario y emprendedor Elon Musk propone un viaje en cohete hacia Marte a partir del 2024, únicamente hay que esperar 8 años. Se trata de estar dispuesto a fallecer en el intento, o mejor desearlo, y además disponer de 500.000 dólares. En este caso, a partir de la mencionada fecha puedes embarcarte junto con otros desesperados, pasarte entre 80 y 150 días viajando, según la distancia en que se encuentren Marte y la Tierra, para después “amartizar”, y a ver qué sucede. Si uno anhela desaparecer, ¿qué mejor que una aventura como esta? Adiós a los rufianes que nos han amargado la vida en nuestro planeta, y nada de un suicidio y posterior entierro vulgares, hay que ser valientes y no preguntarnos cómo sería posible sobrevivir en Marte, qué comeríamos si de repente nos arrepintiéramos de haber buscado la muerte de una forma tan rocambolesca. Nadie lo sabe, esto de la alimentación, ni siquiera Elon Musk, por supuesto. A pesar de todo, está proyectando una nave con capacidad para hasta 100 pasajeros. Colonizar Marte para introducir todas las locuras, maldades y estupideces de la Tierra es un enorme y atractivo reto. Por esto no se entiende que el promotor, Musk, no se apunte al viaje. Demasiado riesgo, hay que estar preparado para morir, alega. Sí, hay que estar totalmente desesperanzado.

diumenge, 16 d’octubre del 2016

                                    Colors per a ignorants

Vet aquí dos assumptes que sembla que no tinguin connexió, però si que en tenen. Fa un any va sortir al carrer el setmanari Ahora, especialitzat en política, economia i cultura, i tot just aquesta setmana ha plegat. “Hem intentat oferir una informació completa que convidés a la reflexió”, ha dit un dels impulsors, però no han tingut èxit. Reflexionar? Quina pesadesa!...
Alhora, la Unió Europea es proposa obligar a que els aliments portin una etiqueta que els distingeixi entre sans o dolents per a la salut. Verda per a uns, vermella per als altres. Aberració absoluta donat que llevat els verinosos, que se suposa no arriben al mercat, la resta són bons o dolents segons la salut de cada persona o depenent de la dosi. Amb tot, el pitjor és que es considera que les persones no són capaces de llegir als embolcalls els ingredients de cada producte i decidir si li convé comprar-lo o no.  
Es veu que sí, que la ignorància generalitzada condueix a que una publicació dedicada a la cultura y la reflexió desaparegui; i condueix a que la gent no miri l’etiquetatge d’allò que compra, i si de cas ho fa, no ho entengui. Potser la UE té raó en el seu propòsit. Quina pena!...

Colores para ignorantes

He ahí dos asuntos que al parece no tienen conexión, pero sí la tienen. Hace un año salió a la calle el semanario Ahora, especializado en política, economía y cultura, y justo esta semana ha cesado. “Hemos intentado ofrecer una información completa que invitara a la reflexión”, ha dicho uno de los impulsores, y no han tenido éxito. ¿Reflexionar? ¡Qué pesadez!...
Al mismo tiempo, la Unión Europea se propone obligar a que los alimentos lleven una etiqueta que los distinga entre sanos o perjudiciales para la salud. Verde para unos, roja para los otros. Aberración absoluta dado que salvo los venenosos, que se supone no llegan al mercado, el resto son buenos o malos según la salud de cada persona o dependiendo de la dosis. No obstante, lo peor es que se considera que las personas no son capaces de leer en los envoltorios los ingredientes de cada producto y decidir si le conviene comprarlo o no. 

Tal vez sí que la ignorancia generalizada conduce a que una publicación dedicada a la cultura y la reflexión desaparezca; y conduce a que la gente no mire el etiquetado de aquello que compra, y si acaso lo hace, no lo entienda. Quizás la UE tiene razón en su propósito. ¡Qué pena!...

dissabte, 8 d’octubre del 2016

Altruismos - Altruismes

                                               Altruismes

Fa uns dies vaig llegir l’article d’un economista que em va deixar força perplexa. Sostenia que és bo que algunes persones concentrin grans riqueses si són sensibles a les necessitats dels altres. Contradictori sí que n’era, l’escrit, atès que per una banda reconeixia que el progrés general es basa en la justa distribució de la riquesa, i per una altra aplaudia l’acumulació dels multi billonaries altruistes. Ell mateix es feia una pregunta i es donava la resposta: Què es millor, que una persona tingui 45.000 milions de dòlars o que 45.000 persones en tinguin un milió cadascuna? I reconeixia que l’Estat obtindria més ingressos amb la distribució de la riquesa que al contrari, podent d’aquella manera atendre millor las despeses socials. Amb tot, l’economista insistia en la benedicció que representa que les immenses fortunes facin donacions, engeguin fundacions, salvin de malalties uns quants milers de persones, alleugereixin la pobresa uns altres milers.
Altres preguntes i altres respostes serien: com han pogut acumular tanta riquesa? Si no ho haguessin fet, hi hauria tants pobres al món?  Si el coltan necessari per a les noves tecnologies no s’obtingués tan barat gràcies a la explotació del miners, criatures incloses, el valor afegit obtingut als negocis milionaris no seria tant alt. Si la roba que es ven tan bonica y barata no estès confeccionada a baix preu en tallers insalubres, llavors no hi hauria tants pobres a qui consolar després de l’explotació. Es reprodueix allò d’abans, quan el latifundista donava a cada família un pollastre per Nadal, perquè en tastés almenys una vegada a l’any.

Altruismos

Hace unos días leí el artículo de un economista que me dejó bastante perpleja. Sostenía que es bueno que algunas personas concentren grandes riquezas si son sensibles a las necesidades de los demás. Contradictorio sí que era, el escrito, dado que por una parte reconocía que el progreso general se basa en la justa distribución de la riqueza, y por otra aplaudía la acumulación de los multi billonarios altruistas. Él mismo se hacía una pregunta y se daba la respuesta: ¿Qué es mejor, que una persona tenga 45.000 millones de dólares o que 45.000 personas tengan un millón cada una? Y reconocía que el Estado obtendría más ingresos con la distribución de la riqueza que al contrario, pudiendo de aquella manera atender mejor las prestaciones sociales. No obstante, el economista insistía en la bendición que representa que las inmensas fortunas hagan donaciones, pongan en marcha fundaciones, salven de enfermedades a unos cuantos miles de personas, alivien la pobreza de otros miles.

Otras preguntas y otras respuestas serían: ¿cómo han podido acumular tanta riqueza? Si no lo hubieran hecho, ¿habría tantos pobres en el mundo?  Si el coltán necesario para las nuevas tecnologías no se obtuviera tan barato gracias a la explotación de los mineros, niños incluidos, el valor añadido obtenido en los negocios millonarios no sería tan alto. Si la ropa que se vende tan bonita y barata no estuviera confeccionada a bajo precio en talleres insalubres, entonces no habría tantos pobres a quien consolar después de la explotación. Se reproduce aquello de antes, cuando el latifundista regalaba a cada familia un pollo para Navidad, para que lo probara al menos una vez al año.

diumenge, 2 d’octubre del 2016

Leer las estadísticas - Llegir las estadístiques

                                    Llegir las estadístiques

Que els mitjans de comunicació, escrits o audiovisuals, tendeixen a destacar el cantó fosc de les notícies és una realitat. Creuen que la morbositat atreu molt més l’atenció que no pas l’harmonia i la tranquil·litat. Un exemple el trobem en la lectura que s’ha fet a la premsa respecte de la conducció de vehicles per part dels majors de 65 anys. Vegeu el titular: Un 17% dels enquestats en un estudi estan en contra de que els que ja han complert aquesta edat tan singularitzada dels 65 anys continuïn conduint. Caram!... Vet aquí que un 83% més assenyat està a favor de que segueixin al volant. No obstant, no és aquesta xifra positiva la que es subratlla.
Per què val a dir els més assenyats?  Doncs perquè està comprovat que la gent que ha sobrepassat l’edat en qüestió té quatre vegades menys accidents que els menors de 25 anys i  menys de la meitat dels que tenen els que es troben entre 35 i 44 anys. Verificat això, la resposta favorable a deixar en pau els conductors veterans esdevé la més sensata. El contrari resultaria tan insensat com ho seria que es retirés el carnet a tots el menors de 25 anys pel fet de quadruplicar el nombre d’accidents que pugui protagonitzar la gent gran. Aquí pau i després glòria, i que els mass media deixin de mirar sempre en negatiu.  

Leer las estadísticas

Que los medios de comunicación, escritos o audiovisuales, tienden a destacar el lado oscuro de las noticias es una realidad. Creen que la morbosidad atrae mucho más la atención que la armonía y la tranquilidad. Un ejemplo lo encontramos en la lectura que ha hecho la prensa en cuanto a la conducción de vehículos por parte de los mayores de 65 años. Veamos el titular: Un 17% de los encuestados en un estudio están en contra de que los que ya han cumplido esta edad tan singularizada de 65 años sigan conduciendo. ¡Caray!... He aquí que un 83% más juicioso está a favor de que sigan en el volante. No obstante, no es esta cifra positiva la que se subraya.

¿Por qué cabe decir los más juiciosos?  Pues porque está comprobado que la gente que ha sobrepasado la edad en cuestión tiene cuatro veces menos accidentes que los menores de 25 años y menos de la mitad de los que tienen quienes se hallan entre los 35 y 44 años. Verificado esto, la respuesta favorable a dejar en paz a los conductores veteranos se convierte en la más sensata. Lo contrario resultaría tan desatinado como lo sería que se retirara el carnet a todos los menores de 25 años por el hecho de cuadruplicar el número de accidentes que puedan protagonizar las personas mayores. Aquí paz y después gloria, y que los mass media dejen de mirar siempre en negativo.