dimecres, 27 d’agost del 2014



                                                       Palestins celebrant la treva

            Els elements de la guerra sempre són els mateixos. Conflictes per interessos econòmics/territorials. Capitosts que engeguen la guerra i la dirigeixen des de llurs despatxos (res de cabdills que moren al capdavant com en els temps antics). Fluït comerç d’armes. Tropes que maten i moren. Pobles i ciutats derruïts. Gent arruïnada. Matances de civils. Ferits. Tractat de pau. Fluït negoci de reconstrucció; només material perquè els morts no són reconstruïbles.
                Entre Israel i Gaza el model s’ha reproduït al peu de la lletra. Ordres militars des de dalt, tràfic d’armament, atacs durant el temps que calgui, milers de morts, milers de ferits, alto al foc i començament de la reconstrucció. No se sap exactament si les empreses voltor que faran negoci amb la construcció estan participades per las fàbriques d’armament que prèviament han ensorrat els edificis.
                En mig d’aquest arquetip, no deixa de ser sorprenent que centenars de palestins celebrin la treva indefinida sortint al carrer amb una alegria exultant. Que potser no tenen familiars o amics, adults o criatures morts? La fi de les hostilitats és una bona nova que hauria de ser rebuda amb un goig immens però contingut, per respecte als morts; un goig assenyat per adonar-se que res no ha canviat entre Palestina i Israel; un goig reflexiu capaç d’assenyalar els culpables de la desgracia del poble i foragitar-los. Mentre això no passi, la guerra, les traves i els voltors se succeiran indefinidament.


                                             Palestinos celebrando la tregua

            Los elementos de la guerra siempre son los mismos. Conflictos por intereses económico/territoriales. Mandamases que ponen en marcha la guerra y la dirigen desde sus despachos (nada de líderes que mueren al frente como en otros tiempos). Fluido comercio de armas. Tropas que matan y mueren. Pueblos y ciudades destruidos. Gente arruinada. Matanzas de civiles. Heridos. Tratado de paz. Fluido negocio de reconstrucción; solo material dado que los muertos no son reconstruibles.
                Entre Israel y Gaza el modelo se ha reproducido al pie de la letra. Órdenes militares desde arriba, tráfico de armas, ataques durante todo el tiempo necesario, miles de muertos, miles de heridos, alto al fuego e inicio de la reconstrucción. No se sabe exactamente si las empresas buitre que harán negocio con la construcción están participadas per las fábricas de armamento que previamente han derribado los edificios.
                En medio de este arquetipo, no deja de sorprender que centenares de palestinos celebren la tregua indefinida saliendo a la calle con una alegría exultante. ¿Acaso no tienen familiares o amigos, adultos o niños muertos? El fin de las hostilidades es una buena nueva que tendría que ser recibida con un gozo inmenso pero contenido, por respeto a los muertos; un gozo sensato para advertir que nada ha cambiado entre Palestina e Israel; un gozo reflexivo capaz de señalar a los culpables de la desgracia del pueblo y expulsarlos. En tanto esto no suceda, la guerra, las treguas y los buitres se sucederán indefinidamente.


               
                 
               
                 

diumenge, 10 d’agost del 2014



Jazz i altres músiques al natural

Vaig anar al Mas i Mas Festival, al Born Centre Cultural de Barcelona, i vaig tenir una gran decepció. Actuaven Luna Cohen i el seu quintet, jazz i música brasilera, i no es tracta de que no fossin una bona cantant i un bon grup, sinó que els amplificadors impedien valorar la música. Bé que la vocalista disposi de micròfon si considera que la seva veu no és prou potent, però distorsionar el jazz amb artificis tecnològics resulta imperdonable. Tan sols en els escassos moments en què, como un regal, el contrabaix o el saxo van tocar al natural la bona música es va fer present.
Consideracions que crec aplicables a altres tipus de música que amb tanta freqüència fan impossible sentir l’autenticitat. Quina moda és aquesta d’ensordir el públic privant-lo d’apreciar el so dels instruments i la interpretació dels artistes? Potser caldrà emprendre una campanya en pro de la música al natural a l’estil de les referides als  aliments. Vida sana per al cos, i per al esperit també, ¡si us plau!...


                                               Jazz y otras músicas al natural

Acudí al Mas i Mas Festival, en el Born Centre Cultural de Barcelona, y sufrí una gran decepción. Actuaban Luna Cohen y su quinteto, jazz y música brasilera, y no se trata de que no fueran una buena cantante y un buen grupo, sino de que los amplificadores impedían valorar la música. Bien que la vocalista disponga de micrófono si considera que su voz no es suficientemente potente, pero distorsionar el jazz con artificios tecnológicos resulta imperdonable. Solo en los escasos momentos en que, como un regalo, el contrabajo o el saxo tocaron al natural la buena música se hizo presente.
Consideraciones que creo aplicables a otros tipos de música que con tanta frecuencia es imposible oír auténticamente. ¿Qué moda es esta de ensordecer al público privándole de apreciar el sonido de los instrumentos y la interpretación de los artistas? Quizás habrá que emprender una campaña en pro de la música al natural al estilo de las referidas a los alimentos. Vida sana para el cuerpo, y para el espíritu también, ¡por favor!...