divendres, 31 de gener del 2020

La prensa escrita se reanimará en Barcelona - La premsa escrita revifarà a Barcelona


    La premsa escrita revifarà a Barcelona

Dos quioscos s’han reobert a la ciutat, i al llarg d’aquest any ho faran uns altres cinc. Estaran administrats per persones amb alguna discapacitat, amb la qual cosa s’assoliran dos  objectius alhora. Donar feina a l’esmentat col·lectiu i facilitar la compra de diaris.
El descens de la venda de periòdics i el descens dels punts de venda han caminat a l’uníson. Com un peix que es mossega la cua, quanta menys proximitat per adquirir el diari,  menys vendes; quantes menys vendes, més tancament de quioscos.
Per afegiment, els nous quioscos oferiran més serveis que els anteriors. Per exemple, podran portar la premsa al domicili de les persones grans o de les malaltes, podran convertir-se   en oficines de recollida de petites mercaderies. Així doncs, cal dir que la reobertura de quioscos no sols revifarà la premsa, sinó que fomentarà les relacions veïnals. D’una banda, l’accessibilitat dels diaris elevarà el nivell cultural dels compradors, lliurant-los per un espai de temps de la subjugació de les xarxes socials i capacitant-los, a més, per opinar i escriure amb més coneixements. Per una altra, les compres al mateix barri retornaran a l’entorn la vitalitat en part perduda.
Lluny de l’habitud de criticar els consistoris, aquesta vegada cap la satisfacció d’aplaudir una disposició del barceloní.

La prensa escrita se reanimará en Barcelona

Dos quioscos se han reabierto en la ciudad, y a lo largo de este año lo harán otros cinco. Estarán administrados por personas con alguna discapacidad, con lo cual se alcanzarán dos objetivos a la vez. Dar trabajo a dicho colectivo y facilitar la compra de diarios.
El descenso de la venta de periódicos y el descenso de los puntos de venta han andado al unísono. Como un pez que se muerde la cola, cuanta menos cercanía para adquirir el diario, menos ventas; cuantas menos ventas, más cierre de quioscos.
Por añadidura, los nuevos quioscos ofrecerán más servicios que los anteriores. Por ejemplo, podrán llevar la prensa al domicilio de las personas mayores o de las enfermas, podrán convertirse en oficinas de recogida de pequeñas mercancías. Así pues, cabe decir que la reapertura de quioscos no solo reanimará la prensa, sino que fomentará las relaciones vecinales. Por un lado, la accesibilidad de los diarios elevará el nivel cultural de los compradores, librándoles por un espacio de tiempo de la subyugación de las redes sociales y capacitándoles, además, para opinar y escribir con mayores conocimientos. Por otro, las compras en el propio barrio devolverán al entorno la vitalidad en parte perdida.
Lejos de la habitud de criticar a los consistorios, esta vez cabe la satisfacción de aplaudir una disposición del barcelonés.

divendres, 24 de gener del 2020

Ni más ni menos que 20 millones de chinos en cuarentena - Ni més ni menys que 20 milions de xinesos en quarantena


  Ni més ni menys que 20 milions de xinesos en quarantena

La xifra impacta, però en realitat només representa un 1,4% de la població. A Espanya, una quarantena equivalent assoliria 650.000 persones. Moltes, però lluny d’ésser milions.
A la Xina tot és immens, des de la Gran Muralla fins a la seva població, 1.400 milions d’habitants. I quan sorgeix una infecció fins ara desconeguda tot es desorbita, de manera que l’alarma causada pel coronavirus s’estén fins a implicar l’OMS. Set hores de reunió per decidir si era necessari declarar una emergència internacional, al final de les quals la meitat dels experts considerava que sí mentre que l’altra meitat no ho veia tan greu. De moment, el que s’ha imposat és la prudència, i la prevenció s’ha circumscrit al país asiàtic, confiant en les mesures preses pel govern xinès.
Allà tot és en quantitat, incloses les situacions angunioses. A Wuhan, epicentre del brot infecciós, 11 milions de ciutadans han quedat incomunicats. Uns altres 7,5 milions ho estan a Huanggang, havent-se unit a la quarantena unes altres tres ciutats més petites, que no obstant això sumen un total d’1,5 milions d’individus. També resulta exorbitant el nombre de desplaçaments previstos anualment per a la celebració de l’Any Nou Lunar, 3.000 milions de persones viatjant d’un costat a l’altre.
Els científics estan immersos a preu fet en descobrir l’origen d’un virus que almenys (la transparència de les autoritats xineses també es troba en quarantena), ha causat ja 17 víctimes mortals i 650 d’infectades. Malgrat que s’han detectat alguns casos de contagi a Taiwan, el Japó, Corea del Sud, Tailàndia i fins i tot els EUA, l’OMS es resisteix a alarmar-nos. Sens dubte, el món ja pateix prou angoixes constatables com per afegir-ne una d’incerta. Amb una mica de sort, els investigadors no trigaran a trobar el focus i un remei efectiu. Mentrestant, una amenaça més levitarà contra la vulnerabilitat humana.

Ni más ni menos que 20 millones de chinos en cuarentena

La cifra impacta, pero en realidad solo representa un 1,4% de la población. En España, una cuarentena equivalente alcanzaría a 650.000 personas. Muchas, pero lejos de ser millones.
En China todo es inmenso, desde la Gran Muralla hasta su población, 1.400 millones de habitantes. Y cuando surge una infección hasta ahora desconocida, todo se desorbita, de forma que la alarma causada por el coronavirus se extiende hasta implicar a la OMS. Siete horas de reunión para decidir si era necesario declarar una emergencia internacional, al final de las cuales la mitad de los expertos consideraba que sí mientras que la otra mitad no lo veía tan grave. Por el momento, lo que se ha impuesto es la prudencia, y la prevención se ha circunscrito al país asiático, confiando en las medidas tomadas por el gobierno chino.
Allí todo es en cantidad, incluidas las situaciones angustiosas. En Wuhan, epicentro del brote infeccioso, 11 millones de ciudadanos han quedado incomunicados. Otros 7,5 millones lo están en Huanggang, habiéndose unido a la cuarentana otras tres ciudades más pequeñas, que no obstante suman un total de 1,5 millones de individuos. También resulta exorbitante el número de desplazamientos previstos anualmente para la celebración del Año Nuevo Lunar, 3.000 millones de personas viajando de aquí para allá.
Los científicos están inmersos a destajo en descubrir el origen de un virus que al menos (la transparencia de las autoridades chinas también se halla en cuarentena), ha causado ya 17 víctimas mortales y 650 infectadas. Pese a que se han detectado algunos casos de contagio en Taiwán, Japón, Corea del Sur, Tailandia e incluso EE.UU., la OMS se resiste a alarmarnos. Sin duda, el mundo ya padece suficientes angustias constatables como para añadir una de incierta. Con un poco de suerte, los investigadores no tardarán en hallar el foco y un remedio efectivo. Mientras tanto, una amenaza más flotará contra la vulnerabilidad humana.


divendres, 17 de gener del 2020

Menos inmigración ilegal en la UE - Menys immigració il·legal a la UE


Menys immigració il·legal a la UE

En el recompte d’emigrants que han arribat a la UE realitzat per L’ Agencia Europea de la Guardia de Fronteres i Costes (Frontex), consta que l’any 2019 les entrades han estat les menys des del 2013. El màxim es va assolir el 2015, amb un total de 1.800.000 persones, en comparació amb les 139.000 de l’any que tot just hem acabat. Albíxeres, ¿potser podem exclamar? En primer lloc, caldria separar les parts del tot, i en segon, caldria pregunta-ser el perquè d’aital disminució.
D’entre les dades relatives al conjunt de la UE, s’extreu que, si bé respecte d’Espanya el flux migratori s’ha reduït en un 58%, pel que fa a Grècia ha augmentat en un 46%. Així doncs, dues situacions diametralment oposades, amb el resultat de què en localitats com per exemple l’illa de Samos els insalubres campaments de refugiats estan a vessar.
El segon punt incumbeix als motius pels quals ha descendit la sortida d’emigrants cap a Europa. Que potser han millorat les condicions de vida als seus països d’origen? No sembla que sigui aquest el cas, sinó que la UE ha destinat grans sumes de diners a impedir que la gent surti de l’Àfrica. Ha firmat contractes amb un país totalitari com Turquia i amb un altre en descomposició com Líbia, deixant a la seva sort els desgraciats que es veuen empesos a abandonar la seva pàtria per raons de guerra, fam o altres violències.
Darrere de les xifres proporcionades per Frontex hi ha indiferència, insolidaritat, perversió i dolor. Molt dolor.

Menos inmigración ilegal en la UE

En el recuento de emigrantes que han llegado a la UE realizado por La Agencia Europea de la Guardia de Fronteras y Costas​ (Frontex), consta que en 2019 las entradas han sido las menos desde el año 2013. El máximo se alcanzó en 2015, con un total de 1.800.000 personas, en comparación con las 139.000 del año que recién hemos terminado. Albricias, ¿acaso cabe exclamar? En primer lugar, habría que deslindar las partes del todo, y en segundo, habría que preguntarse el porqué de tal disminución.
De entre los datos relativos al conjunto de la UE, se extrae que, si bien respeto de España el flujo migratorio se ha reducido en un 58%, en cuanto a Grecia ha aumentado en un 46%. Así pues, dos situaciones diametralmente opuestas, con el resultado de que en localidades como por ejemplo la isla de Samos los insalubres campamentos de refugiados están a rebosar.
El segundo punto atañe a los motivos por los cuales ha descendido la salida de emigrantes hacia Europa. ¿Tal vez han mejorado las condiciones de vida en sus países de origen? No parece que sea este el caso, sino que la UE ha destinado grandes sumas de dinero a impedir que la gente salga de África. Ha firmado contratos con un país totalitario como Turquía y con otro en descomposición como Libia, dejando a su suerte a los desgraciados que se ven empujados a abandonar su patria por razones de guerra, hambre u otras violencias.
Detrás de las cifras proporcionadas por Frontex hay indiferencia, insolidaridad, perversión y dolor. Mucho dolor.

dissabte, 11 de gener del 2020

Yo no veré la película “1917” - Jo no veuré la pel·lícula “1917”


                  
        Jo no veuré la pel·lícula “1917”

En un món on no hi deixa d’haver guerres, em sembla pervers que es compongui un film per homenatjar gestes bèl·liques. La història, tenyida d’heroïcitat, de dos soldats enviats a salvar 1.600 combatents més, entre ells el germà d’un d’ells, no s’hauria d’haver filmat quan a Síria pateixen gairebé 9 anys de guerra, gairebé 500.000 morts i gairebé 14 milions de desplaçats. Quan al Iemen arrosseguen prop de 5 anys de guerra amb prop de 250.000 morts, fam i malalties. Quan els conflictes armats continuen presents a l’Afganistan i l’Iraq. Què representen 1.600 vides cinematogràfiques a salvar front els centenars de milers de víctimes autèntiques?
Esdevé immoral la glorificació de les proeses bèl·liques quan els únics que la mereixen són els esforços per la pau. Quan a l’imaginari social es detesti profundament la guerra, les pel·lícules militaristes seran impossibles. I la guerra en si mateixa ho serà quan homes i dones es neguin a formar una tropa.

         Yo no veré la película “1917”

En un mundo donde no cesa de haber guerras, me parece perverso que se pergeñe un filme para homenajear hazañas bélicas. La historia, teñida de heroicidad, de dos soldados enviados a salvar a otros 1.600 combatientes, entre ellos el hermano de uno de ellos, no debería haberse filmado cuando en Siria padecen casi 9 años de guerra, casi 500.000 muertos y casi 14 millones de desplazados. Cuando en Yemen arrastran cerca de 5 años de guerra con cerca de 250.000 muertos, hambre y enfermedades. Cuando los conflictos armados continúan presentes en Afganistán e Iraq. ¿Qué representan 1.600 vidas cinematográficas a salvar frente a los centenares de miles de víctimas auténticas?
Resulta inmoral la glorificación de las hazañas bélicas cuando los únicos que la merecen son los esfuerzos por la paz. Cuando en el imaginario social se deteste profundamente la guerra, las películas militaristas serán imposibles. Y la guerra en sí misma lo será cuando hombres y mujeres se nieguen a formar una tropa.

diumenge, 5 de gener del 2020

¿Y si la carne de cañón se negase a ir a la guerra? - I si la carn de canó es negués a anar a la guerra?


       I si la carn de canó es negués a anar a la guerra? 

Una guerra més està a punt d'esclatar perquè als que manen des de les seves butaques no els farà mal. A l'Orient Mitjà acaba de petar l’espurna de la mà perniciosa de Donald Trump. És obvi que la matança del general iranià Soleimani no quedarà sense resposta per part del govern de l’Iran, però no importa, atès que las armes no arribaran al senyor de la Casablanca. Mai no arriben als despatxos, com és ben sabut, només maten i fereixen la tropa. No obstant això, malgrat ésser així durant mil·lennis, la tropa continua existint. No es rebel·la, no es queda a casa, es resigna a anar a l'escorxador sense aixecar la veu.
 Encara s'ha de veure quan i com els líders iranians executaran la seva venjança, no obstant, pel costat dels EUA ja s'ha anunciat que 3.000 soldats aviat seran enviats a la regió. S'envien paquets a través d'Amazon i s'envien persones atorgant-los el mateix valor. Menys, per la banda dels comandaments.
Què passaria si aquests 3.000 sotmesos es neguessin a anar a la guerra? A qualsevol guerra, els sotmesos ancestrals. Què passaria si es desmuntessin les fàbriques d’armament per manca de demanda i es dediquessin a una altra cosa; si s’abolissin els exèrcits; si ningú, ni homes ni dones, volgués ser militar? Pels segles del segles hi ha veus que clamen contra els conflictes armats, veus que no són escoltades perquè els que manen no en pateixen les conseqüències i els subordinats no gosen a desobeir. Ja va essent hora que la carn de canó es negui a ser-ho.

     ¿Y si la carne de cañón se negase a ir a la guerra?

Una guerra más está a punto de estallar ya que a los que mandan desde sus sillones no les va a hacer daño. En Oriente Medio acaba de prenderse la mecha de la mano perniciosa de Donald Trump. Es obvio que la matanza del general iraní Soleimani no quedará sin respuesta por parte del gobierno de Irán, pero no importa, puesto que las armas no alcanzarán al señor de la Casablanca. Nunca llegan a los despachos, como es bien sabido, tan solo matan y hieren a la tropa. No obstante, a pesar de ser así durante milenios, la tropa sigue existiendo. No se rebela, no se queda en casa, se resigna a ir al matadero sin levantar la voz.
Está por ver cuándo y cómo los dirigentes iranís ejecutarán su venganza, sin embargo, por la parte estadounidense ya se ha anunciado el pronto envío de 3.000 soldados a la región. Se envían paquetes por Amazon y se envían personas otorgándoles el mismo valor. Menos aún, por el lado de los mandos.
¿Qué pasaría si estos 3.000 sumisos se negasen a ir a la guerra? A cualquier guerra, los sumisos ancestrales. ¿Qué pasaría si se desmontaran las fábricas de armamento por falta de demanda y se dedicaran a otra cosa; si se abolieran los ejércitos; si nadie, ni hombres ni mujeres, quisiera ser militar? Por los siglos de los siglos hay voces que claman contra los conflictos armados, voces que caen en saco roto porque los que mandan no sufren las consecuencias y los subordinados no se atreven a desobedecer. Ya va siendo hora de que la carne de cañón se niegue a serlo.