dijous, 25 de juliol del 2019

Un frigorífico con encanto - Un frigorífic amb encís


    Un frigorífic amb encís

Pot un simple electrodomèstic revestir cap encís? És obvi que no, en si mateix, però és possible que una circumstància li’n atorgui. És possible que, a través d’ell, el cúmul d’actes egoistes, estúpids, agressius, roïns que diàriament enterboleixen el nostre món es vegin desbancats, superats per la rectitud i l’esplendidesa.
Ahir va arribar a casa meva una nova nevera, però l’encís no es refereix a aquesta sinó a l’anterior. Després de vint anys de funcionament sense cap avaria, va començar a fabricar gel al seu interior. Mala cosa. Em van recomanar un tècnic, el vaig trucar per telèfon i va venir a reparar-la. Després de desmuntar el frontal, va suposar que es tractava del termòstat. Va sortir per adquirir-ne un, va tornar, el va canviar, va dissipar el gel amb un assecador de cabells, la nevera va quedar com a nova i li vaig abonar 75 euros entre viatge, mà d’obra i aparell.
Mala sort. Poc després, el gel va reaparèixer, gradualment, cada vegada més gruixut. Nova trucada al tècnic, nova visita. “Mal assumpte”, va diagnosticar. Probablement, es tractava del gas del motor, i la reparació era cara i poc segura. Així doncs, hauria de comprar un nou frigorífic. En el mateix instant en què jo pensava en això, el tècnic es va treure de la cartera un bitllet de 50 euros i me'l va atansar. “Ja que no he pogut reparar-lo...”, va dir. Sobtada, em vaig negar a agafar-lo. Tot i això, ell va insistir, tenaç, i vaig haver d’acceptar-lo.
Quina gran honradesa i gran generositat!... No divulgaré el seu nom, no vingués a ser que es produïssin mals entesos. Fora d’això, a part de poder recomanar els seus serveis als qui els necessitin, se m’ha acudit dedicar-li aquest bloc, modest, però una expressió de reconeixement.

                        Un frigorífico con encanto

¿Puede un simple electrodoméstico revestir encanto alguno? Es obvio que no, en sí mismo, pero sí es posible que una circunstancia se lo otorgue. Es posible que, a través de él, el cúmulo de actos egoístas, estúpidos, agresivos, ruines que diariamente enturbian nuestro mundo se vean desbancados, superados por la rectitud y la esplendidez.
Ayer llegó a mi casa una nueva nevera, pero el encanto no se refiere a esta sino a la anterior. Tras veinte años de funcionamiento sin avería alguna, comenzó a fabricar hielo en su interior. Mala cosa. Me recomendaron un técnico, le llamé por teléfono y acudió a repararla. Tras desmontar el frontal, supuso que se trataba del termostato. Salió a adquirir uno, regresó, lo cambió, disipó el hielo con un secador de cabello, la nevera quedó como nueva y le aboné 75 euros entre viaje, mano de obra y aparato.
Mala suerte. A poco, el hielo reapareció, paulatinamente, cada vez más grueso. Nueva llamada al técnico, nueva visita. “Mal asunto”, diagnosticó. Probablemente, se trataba del gas del motor, y la reparación era cara y poco segura. Tendría, pues, que comprar un nuevo frigorífico. En el mismo instante en que yo pensaba en ello, el técnico sacó de la cartera un billete de 50 euros y me lo alargó. “Ya que no he podido reparárselo…”, dijo. Pasmada, me negué a tomarlo. Sin embargo, él insistió, tenaz, y tuve que aceptarlo.
¡Qué gran honradez y gran generosidad? No divulgaré su nombre, no viniera a ser que se produjeran mal entendidos. Por lo demás, aparte de poder recomendar sus servicios a quiénes los necesiten, se me ha ocurrido dedicarle este blog, modesto, pero una expresión de reconocimiento.


divendres, 19 de juliol del 2019

La realidad y la ficción - La realitat i la ficció


                                              
La realitat i la ficció

Hi ha actituds que volent ser políticament correctes esdevenen risibles. Un director de teatre, David Selvas, ha renunciat al premi Butaca per la polèmica que va despertar al seu dia que a l’obra Àngels a Amèrica un personatge negre fos interpretat per un actor blanc. Gairebé simultàniament, al Festival Internacional de Manchester s’ha qüestionat amb força que un paper de discapacitat ho assumís algú sense minusvalidesa. La pregunta a fer-se és, estem davant de teatre o de realitat?
Es dóna per descomptat que els intèrprets teatrals han de ser bons actors i bones actrius, que han de saber fingir adequadament, han de poder emocionar, divertir, entendrir. Ho aconsegueixen per vocació, per aptituds, per estudis, per dedicació. Obtenen bons papers quan ho fan bé, sigui quin sigui el personatge, no perquè la seva morfologia es correspongui exactament amb la d’aquell. Quan es va representar Àngels a Amèrica, ¿es comptava amb un bon actor negre capaç de dur a terme la interpretació? A Manchestar, ¿hi havia un discapacitat bon comediant?
Al llarg del temps, la japonesa Cio-Cio San, protagonista de l’òpera de Puccini Madama Butterfly, ha merescut les millors veus de tots els continents. En ocasions ha estat una veu nipona, però la major part de les vegades la soprano ha hagut de maquillar-se i vestir-se a imitació d’una autèntica Cio-Cio San, tenint sempre molt clar que l’essencial era la seva veu.
El teatre pot reflectir la vida real, però és comèdia. Que no s’intenti mesclar oli i aigua, i que la lògica serveixi de guia.

La realidad y la ficción

Hay actitudes que queriendo ser políticamente correctas resultan risibles. Un director de teatro, David Selvas, ha renunciado al premio Butaca por la polémica que despertó en su día que en la obra Àngels a Amèrica un personaje negro fuera interpretado por un actor blanco. Casi simultáneamente, en el Festival Internacional de Manchester se ha cuestionado con dureza que un papel de discapacitado lo asumiera alguien sin minusvalía. La pregunta a hacerse es, ¿estamos ante teatro o ante realidad?
Se da por sentado que los intérpretes teatrales han de ser buenos actores y buenas actrices, que han de saber fingir adecuadamente, han de poder emocionar, divertir, enternecer. Lo consiguen por vocación, por aptitudes, por estudios, por dedicación. Obtienen buenos papeles cuando lo hacen bien, sea cual sea el personaje, no porque su morfología se corresponda exactamente con la de aquel. Cuando se representó Àngels a Amèrica, ¿se contaba con un buen actor negro capaz de llevar a cabo la interpretación? ¿En Manchestar, había un discapacitado buen comediante?
A lo largo del tiempo, la japonesa Cio-Cio San, protagonista de la ópera de Puccini Madama Butterfly, ha merecido las mejores voces de todos los continentes. En ocasiones ha sido una voz nipona, pero la mayor parte de las veces la soprano ha debido maquillarse y vestirse a imitación de una auténtica Cio-Cio San, teniéndose muy claro que lo esencial era su voz.
El teatro puede reflejar la vida real, pero es comedia. Que no se intente mezclar aceite y agua,  y que la lógica sirva de guía.

divendres, 12 de juliol del 2019

Digitalizar a las personas mayores - Digitalitzar les persones grans


                                   
Digitalitzar les persones grans

Es tracta d’un clam recurrent que pretén acabar amb la bretxa digital en la qual s’enfonsa molta gent gran. Les noves tecnologies han revolucionat la vida en tots els aspectes, i qui no pugi al carro nou queda despenjat. Una equació aplicable en especial al sector econòmic, i encara més concretament, a la pràctica financera, a la bancària en llenguatge planer. La creixent clausura d’oficines per part dels bancs comporta la ineludible necessitat de realitzar les operacions “on line”, novetat implantada per a tothom sense que tothom sigui capaç de fer-ho.
Nombroses persones grans fan llargues caminades a la recerca d’una oficina en la qual trobar una finestreta o un caixer automàtic en els quals accionar la seva llibreta habitual a la manera de costum. És així sempre que no tinguin la mala sort de residir en algun dels molts pobles dels quals han desaparegut totes les oficines. Si en alguna parcel·la el dret de les minories es veu menys respectat és a les zones rurals en general i en el sector bancari en particular.
Aquí i allà es parla de cursos per a les persones d’edat, d’ensenyar-los a manejar l’electrònica digital, que aprenguin a seguir la norma que els grans bancs han imposat sense comptar amb ells en absolut. Ve a ser com un recinte tancat i compartit la clau del qual la tenen els poderosos. Els altres són pobres errabunds sense eines adequades per espavilar-se. Fora d’això, els bancs mantenen sense pudor la domiciliació de les seves pensions, i competeixen per elles entre sí.

   Digitalizar a las personas mayores

Se trata de un clamor recurrente que pretende acabar con la brecha digital en la que se hunde mucha gente mayor. Las nuevas tecnologías han revolucionado la vida en todos los aspectos, y quien no se suba al nuevo carro queda descolgado. Una ecuación aplicable en especial al sector económico, y aún más concretamente, a la práctica financiera, a la bancaria en lenguaje llano. El creciente cierre de oficinas por parte de los bancos conlleva la ineludible necesidad de realizar las operaciones “on line”, novedad implantada para todo el mundo sin que todo el mundo sea capaz de hacerlo.
Numerosas personas mayores llevan a cabo largas caminatas en busca de una oficina en la que encontrar una ventanilla o un cajero automático en los que accionar su libreta habitual a la manera de costumbre. Es así siempre y cuando no tengan la mala suerte de residir en alguno de los muchos pueblos de los que han desaparecido todas las oficinas. Si en alguna parcela el derecho de las minorías se ve menos respetado es en las zonas rurales en general y en cuanto al sector bancario en particular.
Aquí y allá se habla de cursos para las personas de edad, de enseñarles a manejar la electrónica digital, de que aprendan a seguir la norma que los grandes bancos han impuesto sin contar con ellos en absoluto. Viene a ser como un recinto cerrado y compartido la llave del cual la tienen los poderosos. Los otros son pobres errabundos sin herramientas adecuadas para desenvolverse. Por lo demás, los bancos mantienen sin pudor la domiciliación de sus pensiones, y compiten por ellas entre sí.

divendres, 5 de juliol del 2019

Por fin tendremos motos silenciosas - Per fi tindrem motos silencioses


                          Per fi tindrem motos silencioses

Anys i anys suportant els brètols que tunegen les seves motocicletes per tal que facin un soroll infernal, sense aconseguir que cap Ajuntament hagi posat fi a tan incomprensible estupidesa. Era fàcil fer-ho. N’hi havia prou amb atrapar un dels beneits, descobrir a quin taller havia realitzat la proesa i multar prou bé tots dos. Gat escaldat, amb aigua tèbia en té prou. Escarment d’uns, avís per a molts. Però no, el silenci no s’imposarà gràcies a la tasca que correspon als consistoris sinó a la generalització de les motos elèctriques.
No és qüestió de fer propaganda d’una empresa que preveu inundar les ciutats de motocicletes elèctriques, model SO1, només es tracta de celebrar que la indústria vingui a deslliurar-nos de la contaminació acústica. Sense obviar que, a més, contribuirà a reduir la pol·lució atmosfèrica.
Mentre que en altres ocasions és la industrialització la causant dels danys climatològics, forçós és reconèixer que en aquest cas esdevindrà beneficiosa, tant acústicament com ambientalment. Eureka!... Que el silenci s’imposi i acabi per derrotar la ximpleria.

                    Por fin tendremos motos silenciosas

Años y años soportando a los gamberros que tunean sus motocicletas para que hagan un ruido infernal, sin conseguir que Ayuntamiento alguno haya puesto coto a tan incomprensible estupidez. Era fácil hacerlo. Bastaba con pillar a uno de los tontilocos, descubrir en qué taller había realizado la proeza y multar suficientemente a ambos. Gato escaldado, del agua fría huye. Escarmiento de unos, aviso para muchos. Pero no, el silencio no se impondrá gracias a la labor que corresponde a los consistorios sino a la generalización de las motos eléctricas.
No es cuestión de hacer propaganda de una empresa que prevé inundar las ciudades de motocicletas eléctricas, modelo SO1, solo se trata de celebrar que la industria venga a librarnos de la contaminación acústica. Sin obviar que, además, contribuirá a reducir la polución atmosférica.
Mientras que en otras ocasiones es la industrialización la causante de los daños climatológicos, forzoso es reconocer que en este caso resultará beneficiosa, tanto acústicamente como ambientalmente. ¡Albricias!... Que el silencio se imponga y acabe por derrotar a la majadería.