divendres, 2 de juny del 2017

Trabajadores sin alma y sin carne - Treballadors sense ànima i sense carn

                Treballadors sense ànima i sense carn

Així són els robots, eficaços i insensibles ajudants, i el que és encara més important, poden ésser uns excel·lents treballadors. Instruments que obeeixen, no repliquen, no es queixen, no mengen, no dormen, no fan vacances, no saben que hi ha caps de setmana. Les empreses en contracten cada dia en major mesura, de manera que la mecanització substitueix l’habilitat humana, el pensament, la blanor de la carn. Aboleix els convenis salarials, las vagues, les baixes per malaltia. Si un robot s’espatlla, té més fàcil arranjament que un cos humà, i alhora és intercanviable. Es tracta de la tècnica elevant al cub la productivitat, els beneficis, el goig empresarial de fabricar, d’elaborar, d’oferir serveis de tota mena, privats o públics. ¡Quina cara més maca, la d’aquesta tecnologia!... Llàstima que no sigui l’única, que en tingui una altra.
Esmento la carta d’un lector de La Vanguardia, publicada el 01-06-17 sota el títol de “Robots i treballadors”, en què l’autor expressa el seu escepticisme vers la propaganda de que els robots han arribat para alliberar les persones de les tasques més enutjoses tot permetent que treballin en altres ocupacions més agradables. Ell no s’ho creu, davant l’evidència de la taxa d’atur existent, i reflexiona: assumint que l’evolució tecnològica és imparable, s’haurien de fer canvis a fi de que tots aquests avenços beneficiïn la majoria i no tan sols uns quants.
Potser sense adonar-se, suggereix una gran revolució. Perquè només fent que els robots i la seva productivitat pertanyin a la immensa majoria, els beneficis serien per tothom. I això ja ho va dir algú al segle XIX.


Trabajadores sin alma y sin carne

Así son los robots, eficaces e insensibles ayudantes, y lo que es aún más importante, pueden ser unos excelentes trabajadores. Instrumentos que obedecen, no replican, no se quejan, no comen, no duermen, no hacen vacaciones, no saben que hay fines de semana. Las empresas los contratan cada día en mayor medida, de forma que la mecanización sustituye la habilidad humana, el pensamiento, la blandura de la carne. Extingue los convenios salariales, las huelgas, las bajas por enfermedad. Si un robot se estropea, tiene más fácil arreglo que un cuerpo humano, y a la vez es intercambiable. Se trata de la técnica elevando al cubo la productividad, los beneficios, el gozo empresarial de fabricar, de elaborar, de ofrecer servicios de todo tipo, privados o públicos. ¡Qué cara más bonita, la de esta tecnología!... Lástima que no sea la única, que tenga otra.
Menciono la carta de un lector de La Vanguardia, publicada el 01-06-17 bajo el título de “Robots y trabajadores”, en la que el autor expresa su escepticismo ante la propaganda de que los robots han llegado para liberar a las personas de las tareas fastidiosas permitiendo que trabajen en otros empleos más agradables. Él no se lo cree, frente a la evidencia de la tasa de paro existente, y reflexiona: asumiendo que la evolución tecnológica es imparable, se tendrían que hacer cambios con el fin de que todos estos avances beneficien a la mayoría y no tan sólo a unos cuantos.

Quizás sin darse cuenta, sugiere una gran revolución. Porque tan solo haciendo que los robots y su productividad pertenezcan a la inmensa mayoría, los beneficios serían para todo el mundo. Y eso ya lo dijo alguien en el siglo XIX.