divendres, 14 de juliol del 2017

Los LGTBI y las residencias para mayores - Els LGTBI i les residències d’avis

                                Els LGTBI i les residències d’avis


Recent celebrat l’anomenat Dia de l’Orgull Gai, sorgeixen més que mai opinions de tots colors, talment com la bandera que simbolitza les persones que s’agrupen sota la sigla LGTBI . És a dir, lesbianes, gais,​ bisexuals, transsexuals i intersexuals, que això de les sigles sovint equival a un enigma.  Admetre la diversitat sexual esdevé cada vegada més comú, i no obstant això, hi ha un col·lectiu no heterosexual que ho té més difícil que els altres. És el de la gent gran, i en concret, la que està reclosa en una residència. Procedeixen d’una època en què van haver de viure en la clandestinitat, i envelleixen entre companys i companyes de la seva edat que és possible que no hagin evolucionat mentalment. Si entre els adults joves o madurs n’hi ha de refractaris a acceptar la llibertat sexual, què esperar dels més grans?
En el cas de les residències d’avis, pot haver-hi persones LGTBI que no hagin sortit de l’armari, emprant l’expressió tan comuna, essent improbable que ho facin just a la seva vellesa, seguint d’aquesta manera constrets a guardar silenci, a fingir. I n’hi pot haver que sí, que siguin dels que han declarat la seva naturalesa, exposant-se així a problemes per causa de la intransigència d’altres residents. El rebuig social fa mal a qualsevol etapa de l’existència, però en la feblesa que comporten els anys pot fer-ne encara més.
En mig de tot plegat, algunes veus advoquen per la creació de residències per a gais, lesbianes, etc., idea peregrina i molt lluny d’ésser recomanable. La segregació mai no condueix a bon port. Són el respecte i l’admissió de la diferència els que porten per bon camí, els que confereixen la pau interior.


                                Los LGTBI y las residencias para mayores


Recién celebrado el llamado Día del Orgullo Gay, surgen más que nunca opiniones de todos los colores, talmente como la bandera que simboliza a las personas que se agrupan bajo la sigla LGTBI. Es decir, lesbianas, gais, bisexuales, transexuales e intersexuales, que eso de las siglas a menudo equivale a un enigma.  Admitir la diversidad sexual resulta cada vez más común, y no obstante, hay un colectivo no heterosexual que lo tiene más difícil que otros. Es el de las personas mayores, y en concreto, las que están recluidas en una residencia. Proceden de una época en que debieron vivir en la clandestinidad, y envejecen entre compañeros y compañeras de su misma edad que posiblemente no han evolucionado mentalmente. Si entre los adultos jóvenes o maduros los hay refractarios a aceptar la libertad sexual, ¿qué esperar de los mayores?
En el caso de las residencias de ancianos, puede haber personas LGTBI que no hayan salido del armario, utilizando esa expresión tan común, siendo improbable que lo hagan justo en su vejez, siguiendo así constreñidos a guardar silencio, a fingir. Y puede haberlos que sí, que sean de los que han declarado su naturaleza, exponiéndose entonces a problemas por causa de la intransigencia de otros residentes. El rechazo social hace daño a cualquier etapa de la existencia, pero en la debilidad que comportan los años puede herir todavía más.

En este contexto, algunas voces abogan por la creación de residencias para gais, lesbianas, etc., idea peregrina y muy lejos de ser recomendable. La segregación nunca conduce a buen puerto. Son el respeto y la admisión de la diferencia los que llevan por el buen camino, los que confieren la paz interior.