divendres, 1 de febrer del 2019

El triunfo del on line - El triomf de l’on line


El triomf de l’on line

Sense treva, com un corc, internet va transformant tots els àmbits humans. L’economia, les relacions personals, l’ensenyament. En aquest últim camp, la pròxima desaparició d’una prestigiosa escola d’idiomes esdevé altament simptomàtica. L’Institut d’Estudis Nord-Americans (IEN), present a Barcelona des del 1961, tancarà les seves portes el proper mes de juny. L’actual serà l’últim curs, i amb això es perdrà una referència en l’aprenentatge de l’anglès.
Durant cinquanta-vuit anys, l’escola ha rebut alumnes de totes les edats mentre que anava transformant els seus mètodes d’ensenyament adaptant-los als instruments que anaven sorgint. Al factor humà se li van anar addicionant successivament enregistraments en forma de cassets, CDs, audiovisuals, fins que l’ensenyament virtual ha vingut a vèncer per complet.
Al·lega la direcció de l’IEN que la competència de les ofertes en línia ha estat decisiva. A la més clàssica per ràdio s’han afegit les assequibles per mòbil o per tauleta. Professors i professores des de l’aire, veus amb o sense rostre, a qualsevol hora, en qualsevol lloc. Sense paper i sense bolígraf, triomfant sense pal·liatius. Les eines intel·ligents, la intel·ligència artificial substituint impunement les relacions humanes tangibles, sense que sigui previsible una marxa enrere.  

El triunfo del on line

Sin tregua, como una carcoma, internet va transformando todos los ámbitos humanos. La economía, las relaciones personales, la enseñanza. En este último terreno, la próxima desaparición de una afamada escuela de idiomas resulta altamente sintomática. El Instituto de Estudios Norteamericanos (IEN), presente en Barcelona desde 1961, cerrará sus puertas el próximo mes de junio. El actual será el último curso, y con ello se perderá una referencia en el aprendizaje del inglés.
Durante cincuenta y ocho años, la escuela ha recibido alumnos de todas las edades en tanto iba transformando sus métodos de enseñanza adaptándolos a los instrumentos que iban surgiendo. Al factor humano se le fueron adicionando sucesivamente grabaciones en forma de cassettes, CDs, audiovisuales, hasta que la enseñanza virtual ha venido a vencer por completo.
Alega la dirección del IEN que la competencia de las ofertas en línea ha sido decisiva. A la más clásica por radio se han sumado las asequibles por móvil o por tableta. Profesores y profesoras desde el aire, voces con o sin rostro, a cualquier hora, en cualquier lugar. Sin papel y sin bolígrafo, triunfando sin paliativos. Las herramientas inteligentes, la inteligencia artificial sustituyendo impunemente las relaciones humanas palpables, sin que sea previsible una marcha atrás.