divendres, 7 de juny del 2019

Turismo en Chernóbil - Turisme a Txernòbil


Turisme a Txernòbil 

El capitalisme té com a fita intrínseca convertir tot en benefici, àdhuc les més enormes desgràcies. L’accident de Txernòbil va ser una de les més greus catàstrofes nuclears, amb conseqüències terribles aleshores i persistents. Trenta-tres anys més tard, Ucraïna ha obert al turisme les restes visibles del desastre com a font d’ingressos. Cal preguntar-se què motiva les persones a passejar-se entre runes símbols de radioactivitat, mort, expulsió, misèria. ¿Tal vegada adquiriran més consciència contra les centrals nuclears o simplement anotaran aquesta visita entre altres vivències extraordinàries?
Del meu llibre, ¿Un mundo mejor? Balance moral desde la Guerra Fría hasta hoy, reprodueixo una descripció: “El sinistre no sols va causar morts i malalties, sinó que va redundar en una catàstrofe mediambiental. Situat al nivell 7, el més alt a l’Escala Internacional d’Accidents Nuclears, va provocar una radioactivitat que es va expandir a la llunyania d’acord amb la direcció i la força del vent. Segons les dades més fiables, 31 persones van morir en el moment, unes 135.000 van ésser evacuades d’immediat i unes altres 215.000 en dies posteriors. Els alts índexs de radioactivitat no sols van ocasionar víctimes humanes, sinó que van fer que la regió contaminada estigués deshabitada durant anys”. Ara compte amb uns quants habitants i alguns turistes, i res convida a suposar que l’experiència hagi fet retrocedir la devoció interessada per l’energia nuclear, malgrat un altre terrible accident, ocorregut el 2011. El de Fukushima, al Japó, elevat també a nivell 7.
El sistema capitalista devora tot a favor seu. També del meu llibre extrec: “Els camps de treball de Stalin a Solovki i Magadan s’han convertit en destinacions turístiques. L’anunci de l’empresa que organitza els viatges promet que a cada turista se li proporcionarà un uniforme de pres i un pic per garantir-li així una experiència plena de sensacions genuïnes. També podrà visitar els barracons reformats”. Fer negoci fins i tot amb el mal, afeblir les consciències, objectiu del sistema.                               

Turismo en Chernóbil

El capitalismo tiene como meta intrínseca convertir todo en beneficio, incluso las más enormes desgracias. El accidente de Chernóbil fue una de las mayores catástrofes nucleares, con consecuencias terribles para entonces y persistentes. Treinta y tres años más tarde, Ucrania ha abierto al turismo los restos visibles del desastre como fuente de ingresos. Cabe preguntarse qué motiva a las personas pasearse entre escombros símbolos de radioactividad, muerte, expulsión, miseria. ¿Adquirirán mayor conciencia contra las centrales nucleares o simplemente anotarán esta visita entre otras vivencias extraordinarias?
De mi libro, ¿Un mundo mejor? Balance moral desde la Guerra Fría hasta hoy, reproduzco una descripción: “El siniestro no solo causó muertes y enfermedades, sino que redundó en una catástrofe medioambiental. Situado en el nivel 7, el más alto en la Escala Internacional de Accidentes Nucleares, provocó una radiactividad que se expandió a lo lejos a tenor de la dirección y la fuerza del viento. Según los datos más fiables, 31 personas fallecieron en el momento, unas 135.000 fueron evacuadas de inmediato y otras 215.000 en días posteriores. Los altos índices de radiactividad no solo ocasionaron víctimas humanas, sino que hicieron que la región contaminada permaneciera deshabitada durante años.”  Ahora cuenta con unos pocos habitantes y algunos turistas, y nada invita a suponer que la experiencia haya hecho retroceder la devoción interesada por la energía nuclear, pese a otro terrible accidente, ocurrido en 2011. El de Fukushima, en Japón, elevado también a nivel 7.
El sistema capitalista devora todo a favor suyo. También de mi libro extraigo: “Los campos de trabajo de Stalin en Solovki y Magadán se han convertido en destinos turísticos. El anuncio de la empresa que organiza los viajes promete que a cada turista se le pro­porcionará un uniforme de preso y un pico para garantizarle así una experiencia llena de sensaciones genuinas. También podrá visitar los barracones reformados.” Hacer negocio incluso con el mal, embotar las conciencias, objetivo del sistema.