divendres, 13 de setembre del 2019

Dominar la naturaleza en todos los campos - Dominar la naturalesa en tots els camps


               

Dominar la naturalesa en tots els camps

Cal considerar el segle XVII com l’avantguardista en el camí cap al domini de la naturalesa al servei de l’ésser humà. Científics com Newton, Pascal, Halley i d’altres van posar els seus descobriments a disposició de la tecnologia, convertint la ciència en matèria útil. Navegació, transport terrestre, indústria, mineria, tècnica militar..., i així recorrent els segles fins arribar al XXI i al paroxisme de les anomenades noves tecnologies.
Aplicacions materials de la ciència com els drons, els automòbils sense conductor, les comunicacions globals, la intel·ligència artificial. Espectaculars, sens dubte, però no suficients per acreditar encara més el domini humà sobre les lleis naturals. No n’hi ha prou amb doblegar a gust minerals, gasos, ones electromagnètiques, també cal doblegar el curs ordinari del cos humà. La primera fecundació in vitro amb èxit data de l’any 1978, i des d’aleshores els embarassos generats en un laboratori s’han anat succeint, alliberant l’organisme dels obstacles naturals.
El cim de la manipulació científic/tecnològica en medicina acaba de produir-se a l’Índia, on una dona ha estat mare de bessones als 74 anys d’edat. Tant ella com el seu marit, octogenari, es declaren molt feliços. Per assolir aital estat de goig només han necessitat prou diners perquè una clínica privada utilitzés els avenços mèdics. Les bessones, que van néixer per cesària, es troben bé, i els ancians han estat esmentats al món sencer.
Per desgràcia, fenòmens naturals com huracans, tornados, diluvis ens recorden dolorosament la nostra nimietat.

Dominar la naturaleza en todos los campos

Cabe considerar el siglo XVII como el vanguardista en el camino hacia el dominio de la naturaleza al servicio del ser humano. Científicos como Newton, Pascal, Halley y otros pusieron sus descubrimientos a disposición de la tecnología, convirtiendo la ciencia en materia útil. Navegación, transporte terrestre, industria, minería, técnica militar…, y así atravesando los siglos hasta llegar al XXI y al paroxismo de las llamadas nuevas tecnologías.
Aplicaciones materiales de la ciencia como los drones, los automóviles sin conductor, las comunicaciones globales, la inteligencia artificial. Espectaculares, sin duda, pero no lo suficiente para acreditar aún más el dominio humano sobre las leyes naturales. No basta con doblegar a gusto minerales, gases, ondas electromagnéticas, también hay que doblegar el curso ordinario del cuerpo humano. La primera fecundación in vitro con éxito data del año 1978, y desde entonces los embarazos generados en un laboratorio se han ido sucediendo, liberando el organismo de los obstáculos naturales.
El culmen de la manipulación científico/tecnológica en medicina acaba de producirse en India, donde una mujer ha sido madre de mellizas a los 74 años de edad. Tanto ella como su marido, octogenario, se declaran muy dichosos. Para alcanzar tal estado de felicidad solo han necesitado el dinero suficiente para que una clínica privada utilizara los avances médicos. Las gemelas, que nacieron por cesárea, están bien, y los ancianos han sido mencionados en el mundo entero.
Por desgracia, fenómenos naturales como huracanes, tornados, diluvios nos recuerdan dolorosamente nuestra nimiedad.