divendres, 6 de març del 2020

Truculencias inventadas - Truculències inventades


Truculències inventades

Té sentit que literats o guionistes inventin històries atroces quan les atrocitats reals ens assetgen per tots costats? Per exemple, la novel·la “Intemperie”, de Jesús Carrasco i àmpliament aplaudida, a mi em va deixar el cor oprimit sense que em proporcionés cap plaer. Dissortats noi i vell de paper!... Per descomptat que no em vaig acostar a veure la pel·lícula. Si bé és necessari no tancar els ulls a la realitat per dolorosa que resulti, no cal imaginar, proporcionar, consumir crueltats per caprici.
Quelcom semblant val a dir de “Cuerdas”, un film de José Luis Montesinos qualificat per Fotogramas de terrorífic i al qual tampoc no m’hi aproximaré. És possible que hi hagi masoquistes a qui els sedueixi que, en comptes d’idear situacions interessants, complicades, intrigants però no espantoses els satisfacin més les invencions morboses. I per a morbo, la situació de la protagonista de “Cuerdas”, una pobra noia paraplègica tancada amb un gos rabiós.
Si per fortuna no ens succeeix de manera individual, en conjunt patim tots d’un context global atapeït de calamitats. Des d’emigrants repel·lits a bastonades, gasos lacrimògens i fins i tot trets, al coronavirus amenaçant-nos com el quart genet de l’Apocalipsi, o al cúmul de dones assetjades, maltractades i fins i tot assassinades.
Totes les opinions són vàlides, i la meva en concret és que no val la pena escriure, llegir, visionar exuberants morbositats artificials.                                 

            Truculencias inventadas

¿Tiene sentido que literatos o guionistas inventen historias atroces cuando las atrocidades reales nos acosan por todos lados?        Por ejemplo, la novela “Intemperie”, de Jesús Carrasco y ampliamente aplaudida, a mí me dejó el corazón oprimido sin que me proporcionara gozo alguno. ¡Desdichados muchacho y viejo de papel!... Por supuesto que ya no me acerqué a ver la película. Si bien es necesario no cerrar los ojos a la realidad por dolorosa que resulte, no ha lugar a imaginar, proporcionar, consumir crueldades por capricho.
Algo parecido cabe decir de “Cuerdas”, un film de José Luis Montesinos calificado por Fotogramas de terrorífico y al que tampoco me aproximaré. Es posible que haya masoquistas a quienes les seduzca que, en vez de idear situaciones interesantes, complicadas, intrigantes pero no espantosas les cuajen más las invenciones morbosas. Y para morbo, la situación de la protagonista de “Cuerdas”, una pobre chica parapléjica encerrada con un perro rabioso.
Si por fortuna no nos sucede de modo individual, en conjunto sufrimos todos de un contexto global repleto de calamidades. Desde emigrantes repelidos a bastonazos, gases lacrimógenos e incluso balazos, al coronavirus amenazándonos como el cuarto jinete del Apocalipsis, o al cúmulo de mujeres acosadas, maltratadas e incluso asesinadas.
Todas las opiniones son válidas, y la mía en concreto es que no merece la pena escribir, leer, visionar exuberantes morbosidades artificiales.