divendres, 26 d’abril del 2024

Fábula de la abuela y las tres nietas - Faula de l’àvia i les tres netes

 

                                 Faula de l’àvia i les tres netes 

Vet aquí que hi havia una dona gran que tenia tres nétes i que essent jove a cadascuna d’elles els hi havia cantat cançons de bressol i llegit contes en anar-se’n al llit. Ho feia quan sovint anaven a dormir a casa seva, ara l’una, ara l’altra, des de la  més gran a la més petita. Les mateixes cançons i els mateixos relats amb que havia adormit les seves filles, és a dir, les mares de les nenes.  No havia tingut fills ni néts, no sabia què era criar un xicot, però així era com ho havia volgut el destí.

Ara que ja té molts anys i diverses xacres, ara que elles també han crescut en edat, una nit ha experimentat una deliciosa sorpresa. Tal com passava temps enrere, una de les nétes s’ha quedat a dormir, i abans d’anar-se’n a la seva habitació s’ha apropat al llit de l’àvia, que ja estava acotxada, amb un petit llibre a la mà.  S’ha assegut en una cadira i ha començat a llegir-li el Conte de Primavera de Jill Barklem, en el qual el ratolí Ulls de Son celebra el seu aniversari en companyia de tota la família i tots els veïns del poble, habitants d’un bosc esplendorós on els immensos arbres són les seves cases, tot il·lustrat amb uns dibuixos primorosos.

L’àvia, meravellada, rememora l’època en què era ella qui llegia aquest llibre a la néta, la que ara li regala aquesta lectura i aquesta tendresa. És la mitjana, però podria ser qualsevol de les altres dues, totes tan amoroses. I de sobte li ve al cap una sentència que li havia sentit a la seva pròpia mare, “a la vellesa, dues vegades criatura”. Així ho deia, a la seva manera, i així ara ho percep ella, com un continu entranyable.

                                         Fábula de la abuela y las tres nietas 

Hete aquí que había una mujer ya mayor que tenía tres nietas y que siendo joven a cada una de ellas les había cantado canciones de cuna y leído cuentos al irse a la cama. Lo hacía cuando a menudo iban a dormir a su casa, ora la una, ora la otra, desde la mayor a la más pequeña. Las mismas canciones y los mismos relatos con que había dormido a sus hijas, es decir, las madres de las niñas.  No había tenido hijos ni nietos, no sabía qué era criar un chico, pero así lo había querido el destino. 

Ahora que ya tiene muchos años y varios achaques, ahora que ellas también han crecido en edad, una noche ha experimentado una deliciosa sorpresa. Tal y como pasaba tiempo atrás, una de las nietas se ha quedado a dormir, y antes de irse a su habitación se ha acercado a la cama de la abuela, ya acostada, con un pequeño libro en la mano.  Se ha sentado en una silla y ha empezado a leerle el Cuento de Primavera de Jill Barklem, en el cual el ratón Ojos de Son celebra su cumpleaños en compañía de toda la familia y todos los vecinos del pueblo, habitantes de un bosque esplendoroso donde los inmensos árboles son sus casas, todo ilustrado con unos dibujos primorosos.

La abuela, maravillada, rememora la época en que era ella quien leía este libro a la nieta, la que ahora le regala esta lectura y este cariño. Es la mediana, pero podría ser cualquiera de las otras dos, todas tan amorosas. Y de repente le viene a la cabeza una sentencia que le había oído a su propia madre, "a la vejez, dos veces criatura". Así lo decía, a su manera, y así ahora lo percibe ella, como un continuo entrañable.