dissabte, 4 de juny del 2016

Fútbol y control social - Futbol i control social

                                                               Futbol i control social

                La primera vegada que un telenotícies va engegar amb una informació sobre futbol, crec que molta gent ho va reprovar, tot sentint que la innovació li grinyolava a l’enteniment. Quina rellevància mereixia l’esport entre el que era important de veritat? A partir de llavors, el fet s’ha reproduït amb força freqüència, fins el punt que ja no causa estranyesa, ni en veu baixa ni en veu alta. S’ha normalitzat. El futbol forma part dels temes transcendents, per tant, està bé que ocupi la portada dels informatius.
                Quelcom semblant succeeix amb això dels talls de veu dels protagonistes del futbol que s’ofereixen a la radio. Jugadors i entrenadors comentant, opinant sobre això i allò, reflexionant. Abans n’hi havia prou amb cantar els resultats, la classificació i els pròxims encontres. Cada cosa al seu lloc, i al futbol no li pertocava assimilar-lo a les consideracions de polítics, empresaris, activistes socials, intel·lectuals.
                Ambdós fenòmens condueixen a constatar com el sistema -aquest ens que sona abstracte però que engloba quelcom tan real com el poder en majúscules-, utilitza l’esport rei per controlar els interessos i les emocions dels seus súbdits, desviant-los d’altres perilloses preocupacions. Per altra banda, es constata  el mètode utilitzat. Aquest clàssic de les pautes socials, introduïdes amb paciència i persistència fins a fer del costum quelcom natural, desitjable, imprescindible.  

Fútbol y control social

                La primera vez que un telediario se inició con una información sobre fútbol, creo que  mucha la gente lo reprobó, sintiendo que la innovación le chirriaba en el entendimiento. ¿Qué relevancia merecía el deporte entre lo que de verdad era importante? A partir de entonces, el caso se ha reproducido con bastante frecuencia, hasta el punto que ya no causa extrañeza, ni en voz baja ni en voz alta. Está bien que ocupe la portada de los informativos.
Algo parecido sucede con eso de los cortes de voz de los protagonistas del fútbol que se ofrecen en la radio. Jugadores y entrenadores comentando, opinando sobre esto y aquello, reflexionando. Antes bastaba con cantar los resultados, la clasificación y los próximos encuentros. Cada cosa en su lugar, y al fútbol no le correspondía asimilarlo a las consideraciones de políticos, empresarios, activistas sociales, intelectuales.

                Ambos fenómenos conducen a constatar cómo el sistema -ese ente que suena abstracto pero que engloba algo tan real como el poder en mayúsculas-, utiliza el deporte rey para controlar los intereses y las emociones de sus súbditos, desviándolos de otras peligrosas preocupaciones. Y por otra parte, se constata el método utilizado. Este clásico de las pautas sociales, introducidas con paciencia y persistencia hasta hacer de la costumbre algo natural, deseable, imprescindible.