divendres, 26 de maig del 2017

Los amigos árabes de Trump - Els amics àrabs de Trump

                                    Els amics àrabs de Trump

Per suposat que és un home molt subjectiu, Donald Trump. Els àrabs de l’Iran són com el diable; els de l‘Aràbia Saudita els considera una joia. Aquell país el vol proscrit; amb aquest altre hi comercia a dojo. Sobre tot hi ha venut armament, molt armament, fins a un valor de 350.000 milions de dòlars. Coi, quina xifra!... Destinada, ja ho sabem, a artefactes que serveixen per matar.
Jobs, jobs, jobs va cridar el nord-americà, embogit de goig, pensant en els llocs de treball que aquesta venda crearà als Estats Units. Igual hagués pogut cridar, crime, crime, crime , però a aquest realisme es nega a donar-li veu. Com tampoc no vol esbombar la vilesa de l’Estat saudita amb les dones o el seu suport a terroristes. Els negocis enceguen, i la pressió de la indústria armamentista estatunidenca, encara més. Trump ha complagut doblement el complex militarista, primer retallant la despesa social en favor de l’adquisició d’armament, i ara amb un acord comercial multimilionari que invalida qualsevol mirada crítica. Els saudites són els bons, malgrat la mordassa que apliquen a la població, sobre tot la femenina, i els iranians, els malvats. Tant se val que el cinema ens mostri que a l’Iran hi ha dones que treballen pel seu compte, que condueixen, que parlen amb el marit com a iguals, quelcom impensable a l’Aràbia Saudita . El discurs de Trump és interessat, demagog i bel·licista, principis amb els quals es passeja pel món, de manera que fins i tot es permet renyar als països de l’OTAN que inverteixen més en polítiques socials que no pas en arsenals.
Alguns dels seus compatriotes ja fa setmanes que pensen en un impeachment que els deslliuri d’un personatge como aquest, tan nefast alhora en el àmbit del canvi climàtic. Sembla que només és qüestió de temps.


Los amigos árabes de Trump

Por supuesto que es un hombre muy subjetivo, Donald Trump. Los árabes de Irán son como el diablo; a los de Arabia Saudí los considera una joya. A aquel país lo quiere proscrito; con este otro comercia en abundancia. Sobre todo, ha vendido armamento, mucho armamento, hasta un valor de 350.000 millones de dólares. ¡Caray, qué cifra!... Destinada, ya lo sabemos, a artefactos que sirven para matar.
Jobs, jobs, jobs exclamó el norteamericano, enloquecido de gozo, pensando en los puestos de trabajo que tamaña venta creará en los Estados Unidos. Igual hubiera podido exclamar, crime, crime, crime, pero a tal realismo se niega a darle voz. Como tampoco quiere propalar la vileza del Estado saudí con las mujeres o su apoyo a terroristas. Los negocios ciegan, y la presión de la industria armamentista estadounidense, todavía más. Trump ha complacido doblemente al complejo militarista, primero recortando el gasto social en favor de la adquisición de armamento, y ahora con un acuerdo comercial multimillonario que invalida cualquier mirada crítica. Los saudíes son los buenos, a pesar de la mordaza que aplican a la población, sobre todo la femenina, y los iraníes, los malvados. Da igual que el cine nos muestre que en Irán hay mujeres que trabajan por su cuenta, que conducen, que hablan con el marido como iguales, algo impensable en Arabia Saudí. El discurso de Trump es interesado, demagogo y belicista, principios con los cuales se pasea por el mundo, de manera que incluso se permite reñir a los países de la OTAN que invierten más en políticas sociales que en arsenales.

Algunos de sus compatriotas ya hace semanas que piensan en un impeachment que les libere de un personaje como este, tan nefasto a la vez en el ámbito del cambio climático. Parece que sólo es cuestión de tiempo.