divendres, 26 d’abril del 2019

La radio de la señora Montserrat - La ràdio de la senyora Montserrat


La ràdio de la senyora Montserrat

Quan jo era nena acostumava a jugar amb una veïna meva del mateix replà. Recordo que un vespre vaig entrar a la seva casa amb la meva mare, que portava una tassa de brou per a la seva, afligida crec que de grip. Em va sorprendre molt veure que la malalta, que feia llit, tenia al costat d’ella una petita ràdio. Era vídua des de feia uns mesos, i amb veu queixosa va dir, assenyalant l’aparell, que li feia companyia fins que aconseguia adormir-se.
No m’explico per què em va xocar tant la seva necessitat d’escoltar la ràdio a la nit, com si fos un nadó demandant que li cantessin una cançó de bressol. I potser encara m’explico menys que aquest fet se m’hagi quedat gravat a la memòria.
Transcorreguts els anys, l’explicació se m’apareix nítida. Els artefactes moderns tenen la seva raó de ser a l’uníson dels canvis en les relacions socials. A mesura que la família es tornava més nuclear, quan avis, pares, fills, oncles i nebots ja no es reunien al costat del foc per xerrar fins que els entrava el son, la ràdio i més tard la televisió van anar ocupant el lloc dels parents. Vituperada aquesta última amb freqüència, compleix en realitat un gran servei per al cúmul de persones grans que viuen en solitud. No és debades que moltes tenen el televisor en marxa durant tot el dia, requerint una veu al seu costat, encara que no procedeixi d’una persona palpable. Que la requereixin a l’anar-se’n al llit, encara que no sigui la d’un ésser estimat.
La consonància entre el sistema de vida i la tecnologia resulta inqüestionable. Com si l’univers, tan enigmàtic, fos al cap i a la fi comprensible.            

             La radio de la señora Montserrat

Cuando yo era niña solía jugar con una vecina mía del mismo rellano. Recuerdo que un anochecer entré en su casa con mi madre, que llevaba una taza de caldo para la suya, aquejada creo que de gripe. Me sorprendió mucho ver que la enferma, que guardaba cama, tenía junto a ella una pequeña radio. Era viuda desde hacía unos meses, y con voz quejumbrosa dijo, señalando el aparato, que le hacía compañía hasta que conseguía dormirse.
No me explico por qué me chocó tanto su necesidad de oír la radio por la noche, como si fuera un bebé demandando que le cantaran una nana. Y quizás aún me explico menos que semejante hecho se me haya quedado grabado en la memoria.
Transcurridos los años, la explicación se me aparece nítida. Los artilugios modernos tienen su razón de ser al unísono de los cambios en las relaciones sociales. A medida que la familia se volvía más nuclear, cuando abuelos, padres, hijos, tíos y sobrinos ya no se reunían junto al fuego para charlar hasta que les entraba el sueño, la radio y más tarde la televisión fueron ocupando el lugar de los parientes. Vituperada esta última con frecuencia, cumple en realidad un gran servicio para el cúmulo de personas mayores que viven en soledad. No es en balde que muchas tienen el televisor en marcha durante todo el día, requiriendo una voz junto a ellas, aunque no proceda de una persona palpable. Que la requieran al irse a la cama, aunque no sea la de un ser amado.
La consonancia entre el sistema de vida y la tecnología resulta incuestionable. Como si el universo, tan enigmático, fuera al cabo comprensible.