divendres, 5 d’abril del 2019

Un Robot para acompañar a gente mayor - Un robot per acompanyar gent gran


             Un robot per acompanyar gent gran

Em remunto a la Fira Tecnològica de Xangai de l’any passat, quan un dels seus productes estrella era un robot pensat per ocupar-se de persones ancianes. Tenia forma de pingüí, pesava 30 quilos i feia un metre d’alçada. A la Xina com aquí, com a tot el món desenvolupat, la gent gran és i serà cada vegada més nombrosa. Com més vell o vella se sigui, més necessitat d’atencions, i pel que sembla, menys se’n gaudeixen, en general. No perquè no existeixin joves capaços de prodigar-les, les atencions, sinó perquè les seves ocupacions no els ho permeten o els seus interessos són uns altres.
A Espanya, gairebé dos milions d’ancians o ancianes, principalment elles, viuen sense companyia. Més que l’edat, barem que s’utilitza, hauria de comptar l’estat de salut, tant física com emocional. En qualsevol cas, el que un robot humanoide com el presentat a Xangai oferia era mitigar la solitud i pal·liar qualsevol deficiència anímica.
Per “només” 12.000 dòlars seria possible aconseguir un amic no humà però apte per comportar-se segons l’humor del seu amo o mestressa, capaç de contestar preguntes (habituals, se suposa), actuar com una capsa de música, o com un contista, en la bona accepció del mot, o exercitant la memòria de l’ancià. Altres aptituds, tant o més importants, serien les de subministrar la medicació segons les dosis i intervals convenients.
Ignoro si aital amic inorgànic ha arribat a les nostres llars. Potser algunes butxaques s’han pogut permetre la seva adquisició, símbol alhora de poder adquisitiu i de mancança de companyia. Pur contrast entre benestar material i malestar emocional. Contradiccions, com moltes altres de freqüents a la vida humana.

Un Robot para acompañar a gente mayor

Me remonto a la Feria Tecnológica de Shanghái del año pasado, cuando uno de sus productos estrella era un robot pensado para ocuparse de personas ancianas. Tenía forma de pingüino, pesaba 30 kilos y medía un metro de altura. En China como aquí, como en todo el mundo desarrollado, la gente mayor es y será cada vez más numerosa. Cuanto más viejo o vieja se sea, más necesidad de cuidados, y tal parece que menos se goza de ellos, en general. No porque no existan jóvenes capaces de prodigarlos, los cuidados, sino porque sus ocupaciones no se lo permiten o sus intereses son otros.
En España, casi dos millones de ancianos o ancianas, mayormente ellas, viven sin compañía. Más que la edad, baremo que se utiliza, debería contar el estado de salud, tanto física como emocional. En cualquier caso, lo que un robot humanoide como el presentado en Shanghái ofrecía era mitigar la soledad y paliar cualquier deficiencia anímica.
Por “solo” 12.000 dólares sería posible hacerse con un amigo no humano pero apto para comportarse según el humor de su dueño o dueña, capaz de contestar preguntas (habituales, se supone), actuar como una caja de música, o como un cuentista, en la buena acepción de la palabra, o ejercitando la memoria del anciano. Otras aptitudes, tanto o más importantes, serían las de suministrar la medicación según las dosis e intervalos requeridos.
Ignoro si tal amigo inorgánico ha llegado a nuestros lares. Quizás algunos bolsillos han podido permitirse su adquisición, símbolo a la vez de poder adquisitivo y de carencia de compañía. Puro contraste entre bienestar material y malestar emocional. Contradicciones, como otras muchas frecuentes en la vida humana.