divendres, 14 de juny del 2019

Corea del Norte ejecuta como en la Edad Media - Corea del Nord executa com a l’Edat Mitjana


    Corea del Nord executa com a l’Edat Mitjana

A Corea del Nord s’exerceix la pena capital com al temps Medieval. Les execucions són públiques, fins i tot davant familiars, nens i nenes inclosos. S’obliga a mirar per escarmentar, per atemorir, al capdavall, per demostrar que el règim del país no pertany al segle XXI. Així ho fa públic un Informe del Grup de Treball de Justícia Transicional (GTJT), assenyalant que les principals acusacions pertoquen a activitats indesitjables per al règim.
Per fortuna, la pena de mort està retrocedint al món. Cada any són més els països que l’aboleixen i menys les execucions realitzades en els que encara la tenen vigent. Tot i això, la dictadura nord-coreana no sols la manté, sinó que l’exhibeix, sigui en forma d’afusellament o en forma de forca. Per altra banda, al país fronterer del nord, la Xina, li correspon l’etiqueta d’acumular milers d’execucions amb un secretisme que impedeix de comptabilitzar-les. Dues nacions asiàtiques dictatorials, dues pertorbacions en el camí cap a aconseguir un món millor.
En un altre continent, l’americà, es fa present un clarobscur desconcertant. En la seva totalitat, només als Estats Units persisteix la pena de mort. No en tots els seus estats, però el cert és que es continua ajusticiant. Vergonya màxima per a una gran potència occidental. Molta feina a fer per conscienciar contra un crim d’Estat.

   Corea del Norte ejecuta como en la Edad Media

En Corea del Norte se ejerce la pena capital como en el medievo. Las ejecuciones son públicas, incluso ante familiares, niños y niñas incluidos. Se obliga a mirar para escarmentar, para atemorizar, a fin de cuentas, para demostrar que el régimen del país no pertenece al siglo XXI. Así lo hace público un Informe del Grupo de Trabajo de Justicia Transicional (GTJT), señalando que las principales acusaciones atañen a actividades indeseables para el régimen.
Por fortuna, la pena de muerte está retrocediendo en el mundo. Cada año son más los países que la abolen y menos las ejecuciones realizadas en los que todavía la tienen vigente. Sin embargo, la dictadura norcoreana no solo la mantiene, sino que la exhibe, sea en forma de fusilamiento o en forma de horca. Por lo demás, al país fronterizo del norte, China, le corresponde la etiqueta de acumular miles de ejecuciones con un secretismo que impide contabilizarlas. Dos naciones asiáticas dictatoriales, dos perturbaciones en el camino hacia conseguir un mundo mejor.
En otro continente, el americano, hallamos un claroscuro desconcertante. En su totalidad, tan solo en Estados Unidos persiste la pena de muerte. No en todos sus estados, pero se continua ajusticiando. Vergüenza máxima para una gran potencia occidental. Mucho trabajo a hacer para concienciar contra un crimen de Estado.