dissabte, 29 de juny del 2019

Filántropos bocazas - Filantrops bocamolls


Filantrops bocamolls

L’incendi i destrucció d’una part de la catedral de Notre-Dame va conduir a un remolí de promeses de donatius milionaris. Empreses d’articles de luxe i titulars de llinatges acabalats es van precipitar a proclamar donacions de fins a 200 i 300 milions d’euros. Ímpetus de bon cor o potser simple instrument de propaganda? El cert és que, transcorreguts més de dos mesos des de la catàstrofe, només un 10 per cent de les promeses s’han fet efectives.
Que fàcil és baladrejar i quant que costa desprendre’s d’un mínim de la fortuna acumulada!... Val a dir que costa tant com proporcionar sous dignes als treballadors, circumstància que és precisament la que permet l’acumulació. Amb un repartiment just dels beneficis, la filantropia ni existiria ni seria necessària.
No ens endinsem, emperò, en anàlisis socioeconòmiques. Centrem-nos tan sols a comentar què malament estan quedant els que es van omplir la boca de bones intencions per després restar muts i amb els punys tancats. Comentari el colofó del qual no pot ser cap altre que la constatació de que, al capdavall, serà l’erari públic el que acabarà refent Notre-Dame. És a dir, serà la butxaca dels francesos en general, desitgin fer-ho o no, siguin o no filantrops bocamolls.   
                              
Filántropos bocazas

El incendio y destrucción de una parte de la catedral de Notre-Dame condujo a un torbellino de promesas de donativos millonarios. Empresas de artículos de lujo y titulares de linajes acaudalados se precipitaron a proclamar donaciones de hasta 200 y 300 millones de euros. ¿Impulsos de buen corazón o quizás mero instrumento de propaganda? Lo cierto es que, transcurridos más de dos meses desde la catástrofe, tan solo un 10 por ciento de las promesas se han hecho efectivas.
¡Qué fácil es cacarear y cuánto cuesta desprenderse de un mínimo de la fortuna acumulada!... Cabría decir que cuesta tanto como proporcionar sueldos dignos a los trabajadores, circunstancia que es precisamente la que permite la acumulación. Con un reparto justo de los beneficios, la filantropía ni existiría ni sería necesaria.
No nos adentremos, empero, en análisis socio-económicos. Centrémonos tan solo en comentar cuán mal están quedando los que se llenaron la boca de buenas intenciones para luego permanecer mudos y con los puños cerrados. Comentario cuyo colofón no puede ser otro que la constatación de que, a fin de cuentas, será el erario público el que acabará rehaciendo Notre-Dame. Es decir, será el bolsillo de los franceses en general, deseen hacerlo o no, sean o no filántropos bocazas.