divendres, 16 d’agost del 2019

Embarazosa fecundidad de la tecnología - Incòmoda fecunditat de la tecnologia


               
   Incòmoda fecunditat de la tecnologia

L’expressió va ésser encunyada per Josiah Stamp als anys 30 del segle passat. Economista, industrial i banquer britànic, juntament amb altres personalitats va insinuar una moratòria en els descobriments científics i els invents. L’objectiu era que tant l’estructura econòmica com la social poguessin encarar amb temps els canvis tecnològics. En llenguatge ras y curt, la finalitat era evitar que la indústria vigent i els seus productes quedessin obsolets de la nit al dia, la maquinària patís un envelliment prematur, els fabricants i comerciants es veiessin seriosament perjudicats. Malgrat que les esmentades propostes van arribar a tenir una vasta publicitat, resulta fàcil comprovar que no van tenir èxit. La ciència ha seguit el seu camí, i la tecnologia, la seva filla, ha anat transformant la pràctica diària.
Els prejudicis de Stamp i els seus correligionaris contra els avenços científics naixien d’interessos essencialment econòmics, tot i que alhora esmentessin els socials més aviat a tall de disfressa. Assolit el segle XXI, els qui sens dubte alçarien gustosos la veu en contra dels incessants avenços tecnològics i els instruments que els duen a la pràctica serien una multitud d’usuaris, amb especial èmfasi en els de més edat. Si per als coetanis de Stamp la fecunditat de la tecnologia resultava econòmicament incòmoda, ara ho és socialment tant per a aquelles persones el peculi de les quals no els permet invertir sense descans en nous aparells com per a aquelles el cervell de les quals es bloqueja davant tants avenços. 
És evident que la veu de la gent actual tecnològicament atabalada, si tal vegada s’aixequés, cauria en sac foradat, com hi va caure la d’aquells industrials del segle XX malgrat ésser poderosos. Els científics realitzen la seva feina indiferents als usos pràctics que puguin derivar-se’n. I encara gràcies que les derivacions tecnològiques tinguin només un caràcter civil. Anar més enllà, endinsar-se en els usos militars, ja requeriria reflexions molt més incisives.

Embarazosa fecundidad de la tecnología

La expresión fue acuñada por Josiah Stamp en los años 30 del siglo pasado. Economista, industrial y banquero británico, junto con otras personalidades insinuó una moratoria en los descubrimientos científicos y los inventos. El objetivo era que tanto la estructura económica como la social pudieran encarar con tiempo los cambios tecnológicos. En lenguaje llano, la finalidad era evitar que la industria vigente y sus productos quedaran obsoletos de la noche al día, la maquinaria sufriera un envejecimiento prematuro, los fabricantes y comerciantes se vieran seriamente perjudicados. Pese a que dichas propuestas llegaron a gozar de una vasta publicidad, resulta fácil comprobar que no tuvieron éxito. La ciencia ha seguido su camino, y la tecnología, su vástago, ha ido transformando la práctica diaria.
Los prejuicios de Stamp y sus correligionarios contra los avances científicos nacían de intereses esencialmente económicos, aunque también mencionaran los sociales más bien a modo de disfraz. Alcanzado el siglo XXI, quienes sin duda alzarían gustosos la voz en contra de los incesantes avances tecnológicos y los instrumentos que los llevan a la práctica serían una multitud usuarios, con especial énfasis en los de mayor edad. Si para los coetáneos de Stamp la fecundidad de la tecnología resultaba económicamente embarazosa, ahora lo es socialmente tanto para aquellas personas cuyo peculio no les permite invertir sin cesar en nuevos aparatos como para aquellas cuyo cerebro se bloquea ante tanto adelanto.  
Es evidente que la voz de la gente actual tecnológicamente agobiada, si acaso se levantara, caería en saco roto, como cayó la de aquellos industriales del siglo XX pese a ser poderosos. Los científicos realizan su trabajo indiferentes a los usos prácticos que puedan derivarse. Y aún gracias que las derivaciones tecnológicas tengan solo un carácter civil. Ir más allá, adentrarse en los usos militares, ya requeriría reflexiones mucho más incisivas.