divendres, 20 de setembre del 2019

De Lula da Silva a Bolsonaro



De Lula da Silva a Bolsonaro

Tots dos són brasilers, un va ser president i ara està a la presó, l’altre governa impertèrrit mentre els incendis devoren l’Amazònia.
L’actual president ha relaxat les lleis mediambientals, ha permès la desforestació de la selva a favor de l’explotació industrial, detesta els ecologistes i nega el canvi climàtic.  La tala d’arbres ha propiciat els focs a l’immens bosc, el qual, pertanyent també a Bolívia, Colòmbia, Equador, el Perú i Veneçuela, proporciona (proporcionava?) el 20% de l’oxigen del planeta.  No pot considerar-se, doncs, una catàstrofe que incumbeix només al Brasil.
Pel que fa a Luiz Inácio Lula da Silva, va presidir el país des del gener de 2003 al desembre de 2010. Un període de vuit anys durant el qual el Brasil es va convertir en una potència econòmica, al triplicar el seu PIB, alhora que reduïa la desigualtat social al treure de la pobresa 30 milions de persones. Transcorreguts dos quadriennis més, el 2018, Lula entrava a la presó, acusat de corrupció, per complir una condemna de 8 anys i 10 mesos.
Actualment, el Suprem Tribunal Federal (STF) està debatent sobre el seu alliberament a l’haver-se plantejat dubtes sobre la imparcialitat de la investigació que el va conduir a la presó.
Els resultats del govern de Lula incumbien en especial als seus conciutadans. Els resultats del govern de Bolsonaro sobrepassen l’àmbit domèstic al repercutir en la salut de la comunitat mundial a causa de l’Amazònia en flames.
L’empresonament d’algunes persones pot ser molt cruel i injust; el suport a les urnes de personatges com Bolsonaro pot tenir conseqüències irreversibles.                                            

De Lula da Silva a Bolsonaro

Ambos son brasileños, uno fue presidente y ahora está en la cárcel, el otro gobierna impertérrito mientras los incendios devoran la Amazonia.
El actual presidente ha relajado las leyes medioambientales, ha permitido la desforestación de la selva en favor de la explotación industrial, detesta a los ecologistas y niega el cambio climático.  La tala de árboles ha propiciado los fuegos en el inmenso bosque, el cual, perteneciendo también a Bolivia, Colombia, Ecuador, Perú y Venezuela, proporciona (¿proporcionaba?) el 20% del oxígeno del planeta.  No puede considerarse, pues, una catástrofe que atañe solo al Brasil.
En cuanto a Luiz Inácio Lula da Silva, presidió el país desde enero de 2003 a diciembre de 2010.  Un período de ocho años durante el cual Brasil se convirtió en una potencia económica, al triplicar su PIB, a la vez que reducía la desigualdad social al sacar de la pobreza a 30 millones de personas. Transcurridos otros dos cuatrienios, en 2018, Lula entraba en prisión, acusado de corrupción, para cumplir una pena 8 años y 10 meses.
Actualmente, el Supremo Tribunal Federal (STF) está debatiendo sobre su liberación al haberse planteado dudas sobre la imparcialidad de la investigación que le condujo a la cárcel.
Los resultados del gobierno de Lula atañían en especial a sus conciudadanos. Los resultados del gobierno de Bolsonaro sobrepasan el ámbito doméstico al repercutir en la salud de la comunidad mundial por causa del Amazonas en llamas.
El encarcelamiento de algunas personas puede ser muy cruel e injusto; el soporte en las urnas a personajes como Bolsonaro puede tener consecuencias irreversibles.