divendres, 5 de maig del 2023

Que la pena de muerte se extinga - Que la pena de mort s’extingeixi

 

  

                  Que la pena de mort s’extingeixi 

Per fortuna, cada vegada hi ha menys països en els quals la pena de mort es troba vigent, però en els que sí que ho està, la matança esdevé nombrosa en molts d’ells.

A l’Iran, la pena capital s’aplica fins i tot a menors d’edat, i durant aquest any ja s’han executat prop de 100 persones. A la Xina, les condemnes a la pena capital es consideren secrets d’Estat, fórmula que emmascara una gran quantitat d’execucions. Altres països culpables de matar impunement en nom de la Justícia són l’Aràbia Saudita i Egipte, zones on les dones corren el major risc de ser detingudes i condemnades.

Amnistia Internacional va iniciar la seva campanya per a l’abolició de la pena de mort el 1977, quan tan sols 16 països l’havien desterrat. Actualment són 108 els abolicionistes, en un món on es comptabilitzen al voltant de 196 Estats, segons diversos càlculs. Queda feina per fer.

Feina perquè s’implanti totalment la concepció que cap govern no té dret a matar un condemnat o condemnada en nom de la llei. L’assassinat legalitzat és el més inadmissible i el més repugnant, contra el qual l’ONG continua batallant, tot requerint el suport d’associats i d’altres partidaris de la derogació.

            Que la pena de muerte se extinga 

Por fortuna, cada vez hay menos países en los que la pena de muerte se halla vigente, pero en los que sí lo está, la masacre es numerosa en muchos de ellos.

En Irán, la pena capital se aplica incluso a menores de edad, y durante este año ya se han ejecutado cerca de 100 personas. En China, las condenas a la pena capital se consideran secretos de Estado, fórmula que enmascara una gran cantidad de ejecuciones. Otros países culpables de matar impunemente en nombre de la Justicia son Arabia Saudita y Egipto, zonas donde las mujeres corren el mayor riesgo de ser detenidas y condenadas.

Amnistía Internacional inició su campaña para la abolición de la pena de muerte en 1977, cuando tan solo 16 países la habían desterrado. Actualmente son 108 los abolicionistas, en un mundo donde se contabilizan alrededor de 196 Estados, según diversos cálculos. Queda trabajo por hacer.

Trabajo para que se implante totalmente la concepción de que ningún gobierno tiene derecho a matar a un condenado o condenada en nombre de la ley. El asesinato legalizado es el más inadmisible y el más repugnante, contra el cual la ONG continúa batallando, requiriendo para ello el soporte de asociados y de otros partidarios de la derogación.