divendres, 26 de maig del 2023

¿Y la donante, qué? - I la donant, què?

 

                                           I la donant, què? 

La notícia ha impactat. Una dona que va rebre el primer implant d’úter a Espanya ha estat mare. Entremig, i després de la operació, passar la Covid, diversos intents de fecundació, un avortament, fins a l’èxit final. Mare i fill apareixent als mitjans de comunicació. Però, i la donant, què sabem d’ella?

Es diu Bárbara i és la germana gran de la receptora. Tot en conjunt, 17 hores entre l’extracció de l’úter de l’una i la implantació a l’altra. ¿Això és un acte corrent, no cal preguntar-se sobre la dona que tan generosament s’ha comportat? Doncs es veu que no, perquè de protagonistes només en són la mare novella i el nounat.

Tan sols unes ratlles a les informacions per apuntar que potser no sigui ètic sotmetre una persona sana a una intervenció de 10 hores per cedir l’úter a una altra. I aquí queda dit, això és tot. No es parla del gran amor que aquesta dona ha de sentir vers la seva germana, ni de les seves circumstàncies personals. Edat, estat civil, motivacions.

Potser sigui per discreció, o és mera indiferència? El que compta són els èxits, els resultats finals. L’altruisme, el risc de la donació, les condicions subsegüents de la dona generosa es fan invisibles. D’aquí el títol d’aquest escrit.

                                                              ¿Y la donante, qué? 

La noticia ha impactado. Una mujer que recibió el primer implante de útero en España ha sido madre. Entre medio, y después de la operación, pasar la Covid, varios intentos de fecundación, un aborto, hasta el éxito final. Madre e hijo apareciendo en los medios de comunicación. Pero, y la donante, ¿qué sabemos de ella?

Se llama Bárbara, y es la hermana mayor de la receptora. Todo en conjunto, 17 horas entre la extracción del útero de una y la implantación en la otra. ¿Eso es un acto corriente, no hay que preguntarse sobre la mujer que tan generosamente se ha comportado? Pues parece que no, ya que de protagonistas solo lo son la madre primeriza y el recién nacido.

Tan solo unas líneas en las informaciones para apuntar que quizá no sea ético someter a una persona sana a una intervención de 10 horas para ceder el útero a otra. Y aquí queda dicho, eso es todo. No se habla del gran amor que esta mujer debe de sentir hacia su hermana, ni de sus circunstancias personales. Edad, estado civil, motivaciones.

Quizá sea por discreción, ¿o es mera indiferencia? Lo que cuenta son los éxitos, los resultados finales. El altruismo, el riesgo de la donación, las condiciones subsiguientes de la mujer generosa se hacen invisibles. De ahí el título de este escrito.