divendres, 11 d’agost del 2023

Esto de la sequía - Això de la sequera

 

                                          Això de la sequera 

Angoixa ens provoca aquest tema de la sequera, i diverses mesures prenen les Administracions per fer-hi front. Amb tot, hi ha mesures que no s’entenen. Per què s’han de suprimir les fonts ornamentals de pobles i ciutats si per norma es tracta d’un circuit tancat d’aigua que va i ve? No sols el líquid no es malbarata sinó que ajuda a refrescar l’ambient. Vet aquí, doncs, una acció sense sentit.

També n’hi ha, d’accions, que pertanyen als particulars. Quanta estona estem a la dutxa? Per sort, fa anys que les banyeres estan pràcticament abolides, però també són importants els litres d’aigua que gastem a la dutxa. Cal més rapidesa, i fins i tot cal fer-nos una pegunta. És necessari que ens dutxem cada dia?

El món sol anar sempre d’un extrem a l’altre. Els romans es passaven el dia als banys públics, quelcom que els cristians en creixement els retreien, de manera que van optar per rentar-se molt poc per tal de diferenciar-se dels pagans. Així durant segles, amb la Maria Antonieta i coetanis, per exemple, intentant amagar la pudor dels cossos sota més i més colònia.

Ara hem tornat als costums clàssics, només que no en banys públic sinó a casa. Dutxa diària i litres i litres d’aquesta aigua que en temps de sequera ens és tan preuada. N’hi hauria prou en rentar-nos les aixelles i els peus amb una esponja, i el cul, al bidet. Espaiar les dutxes tot estalviant aigua. Potser els governs hauran de dictar aquesta normativa! 

                                            Esto de la sequía 

Angustia nos provoca ese tema de la sequía, y varias medidas toman las Administraciones para hacerle frente. No obstante, hay medidas que no se entienden. ¿Por qué se deben suprimir las fuentes ornamentales de pueblos y ciudades si por norma se trata de un circuito cerrado de agua que va y viene? No solo el líquido no se derrocha sino que ayuda a refrescar el ambiente. He aquí, pues, una acción sin sentido.

También las hay, de acciones, que atañen a particulares. ¿Cuánto tiempo nos estamos en la ducha? Por fortuna, hace años que las bañeras están prácticamente desterradas, pero también son importantes los litros de agua que gastamos en la ducha. Se necesita más rapidez, e incluso hay que hacernos una pegunta. ¿Es necesario que nos duchemos cada día? 

El mundo suele ir siempre de un extremo al otro. Los romanos pasaban el día en los baños públicos, algo que los cristianos en crecimiento les reprochaban, de forma que optaron por lavarse muy poco a fin de diferenciarse de los paganos. Así durante siglos, con María Antonieta y coetáneos,  por ejemplo, intentando esconder el mal olor de los cuerpos bajo más y más colonia. 

Ahora hemos vuelto a las costumbres clásicas, sólo que no en baños públicos sino en casa. Ducha diaria y litros y litros del agua que en tiempos de sequía nos es tan preciada. Bastaría con lavarnos los sobacos y los pies con una esponja, y el culo, en el bidé. Espaciar las duchas ahorrando agua. ¡Quizás los gobiernos deberán dictar esa normativa!