divendres, 26 de gener del 2024

Honrarás padre y madre, abuelo y abuela - Honraràs pare i mare, avi i àvia

 

                                 Honraràs pare i mare, avi i àvia 

Als deu Manaments que Jahvé va donar a Moisès a la muntanya del Sinaí hi consta el de, honraràs pare i mare. És el quart, no considerant-se necessari manar que s’honrin fill i filla atès que ja es dóna per fet que pare i mare estimen la seva descendència per sobre de tot.

Es tracta d’una llei religiosa el sentit de la qual s’ha estès arreu com una llei natural, benèfica, indispensable. Que els progenitors, quan siguin vells i fràgils, es vegin estimats i cuidats pels seus plançons.

Transcorreguts mil·lennis, esdevé que aquest manament es queda curt. Què hi ha dels avis i àvies? Aquests éssers que han tingut cura dels nets durant anys i els estimen tant com els estimen els pares i mares. A la època de Moisès aquest sector no hi tenia cabuda perquè poques persones envellien, llevat de Matusalem, és clar. Però en aquest segle, sí, hi caben de sobres. Tot veient com els nets i netes es van fent grans, emprenen la seva vida d’adolescents i després d’adults. Alguns avis i àvies tenen la sort de no ser oblidats, de sentir que continuen sent estimats, tinguts en consideració per aquells i aquelles que han deixat de ser unes criatures. D’altres, no. D‘altres experimenten l’aflicció del descuit.

Bé, el Déu de Moisès no va pensar en els avis i àvies a l’hora de obligar a estimar, no va ser previsor, i encara menys pel que fa als besavis i besàvies, aquests que cada vegada més es faran presents amb l’augment de la longevitat. Unes persones que hauran vist créixer dues generacions de descendents i hauran tinguts al braços uns infants que per a elles mai no es faran grans.

                       Honrarás padre y madre, abuelo y abuela 

En los diez Mandamientos que Yahvé dio a Moisés en la montaña del Sinaí consta el de, honrarás padre y madre. Es el cuarto, no considerándose necesario mandar que se honren hijo e hija dado que ya se da por hecho que padre y madre aman a su descendencia por encima de todo.

Se trata de una ley religiosa cuyo sentido se ha extendido por todo el mundo como una ley natural, benéfica, indispensable. Que los progenitores, cuando sean viejos y frágiles, se vean queridos y cuidados por sus vástagos.

Transcurridos milenios, sucede que este mandamiento se queda corto. ¿Qué hay de los abuelos y abuelas? Estos seres que han cuidado de los nietos durante años y los aman tanto como los aman los padres y madres. En la época de Moisés este sector no tenía cabida dado que pocas personas envejecían, salvo Matusalén, claro está. Pero en este siglo, sí, caben de sobra. Viendo como los nietos y nietas se van haciendo mayores, emprenden su vida de adolescentes y después de adultos. Algunos abuelos y abuelas tienen la suerte de no ser olvidados, de sentir que siguen siendo queridos, tenidos en consideración por aquellos y aquellas que han dejado de ser unas criaturas. Otros, no. Otros experimentan la aflicción del descuido. 

Bueno, el Dios de Moisés no pensó en los abuelos y abuelas en el momento de obligar a amar, no fue previsor, y todavía menos en cuanto a los bisabuelos y bisabuelas, estos que cada vez más se harán presentes con el aumento de la longevidad. Unas personas que habrán visto crecer a dos generaciones de descendientes y habrán tenidos en brazos a unos bebés que para ellas nunca se harán mayores.