dissabte, 20 de febrer del 2016

                         Civisme i multes ineficaces

Diuen que a Barcelona les ordenances sobre civisme serveixen de ben poc. Sembla ser que de les multes imposades als incívics només se’n cobra un 25 per cent. Si les sancions pretenen ésser dissuasòries, queda clar que no esdevenen eficaces. És de suposar que en altres ciutats, viles i pobles deu passar quelcom per l’estil, amb manques d’eficàcia traduïdes en una diversitat de mals costums que perduren. Entre aquests, un de molt sorollós, terriblement sorollós i molest. El de les motos que ensordeixen impunement de dia i de nit. N’hi ha de grans i potents que a penes se senten més que un cotxe, mentre que d’altres, més modestes, fan un terrabastall insuportable. Estan trucades, evidentment, per això de voler aparentar el que no s’és i també per això de no respectar el dret de l’altra de gent a no haver de suportar els impertinents.
Sens dubte, qualsevol Ajuntament té a les seves mans la possibilitat d’acabar amb aital incivisme. És tan senzill com que la guàrdia urbana detingui el motorista, esbrini en quin taller li han fet el trucatge i multi ambdós el suficient per dissuadir-los de continuar amb l’estupidesa. Així un darrera l’altre fins aconseguir un ambient més tranquil i saludable. Molt senzill, sempre i quan hi hagi voluntat de fer-ho, i sempre i quan després les multes no es deixin de fer efectives.

Civismo y multas ineficaces

Se dice que en Barcelona las ordenanzas sobre civismo sirven de muy poco. Parece ser que de las multas impuestas a los incívicos sólo se cobra un 25 por ciento. Si las sanciones pretenden ser disuasorias, queda claro que no resultan eficaces. Es de suponer que en otras ciudades, villas y pueblos debe de pasar algo por el estilo, una falta de eficacia traducida en diversidad de malas costumbres que perduran. Entre estas, una muy ruidosa, terriblemente ruidosa y molesta. La de las motocicletas que ensordecen impunemente de día y de noche. Las hay grandes y potentes que apenas se oyen más que un coche, mientras que otras, más modestas, hacen un estruendo insoportable. Están trucadas, evidentemente, por eso de querer aparentar lo que no se es y también por eso de no respetar el derecho de la otra gente a no tener que soportar a los impertinentes.

Sin duda, cualquier Ayuntamiento tiene en sus manos la posibilidad de acabar con semejante incivismo. Es tan sencillo como que la guardia urbana detenga al motorista, averigüe en qué taller le han hecho el trucaje y multe a ambos lo suficiente para disuadirlos de proseguir con la estupidez. Así uno tras del otro hasta conseguir un ambiente más tranquilo y saludable. Muy sencillo, siempre y cuando haya voluntad de hacerlo, y siempre y cuando después las multas no dejen de hacerse efectivas.