diumenge, 2 d’octubre del 2016

Leer las estadísticas - Llegir las estadístiques

                                    Llegir las estadístiques

Que els mitjans de comunicació, escrits o audiovisuals, tendeixen a destacar el cantó fosc de les notícies és una realitat. Creuen que la morbositat atreu molt més l’atenció que no pas l’harmonia i la tranquil·litat. Un exemple el trobem en la lectura que s’ha fet a la premsa respecte de la conducció de vehicles per part dels majors de 65 anys. Vegeu el titular: Un 17% dels enquestats en un estudi estan en contra de que els que ja han complert aquesta edat tan singularitzada dels 65 anys continuïn conduint. Caram!... Vet aquí que un 83% més assenyat està a favor de que segueixin al volant. No obstant, no és aquesta xifra positiva la que es subratlla.
Per què val a dir els més assenyats?  Doncs perquè està comprovat que la gent que ha sobrepassat l’edat en qüestió té quatre vegades menys accidents que els menors de 25 anys i  menys de la meitat dels que tenen els que es troben entre 35 i 44 anys. Verificat això, la resposta favorable a deixar en pau els conductors veterans esdevé la més sensata. El contrari resultaria tan insensat com ho seria que es retirés el carnet a tots el menors de 25 anys pel fet de quadruplicar el nombre d’accidents que pugui protagonitzar la gent gran. Aquí pau i després glòria, i que els mass media deixin de mirar sempre en negatiu.  

Leer las estadísticas

Que los medios de comunicación, escritos o audiovisuales, tienden a destacar el lado oscuro de las noticias es una realidad. Creen que la morbosidad atrae mucho más la atención que la armonía y la tranquilidad. Un ejemplo lo encontramos en la lectura que ha hecho la prensa en cuanto a la conducción de vehículos por parte de los mayores de 65 años. Veamos el titular: Un 17% de los encuestados en un estudio están en contra de que los que ya han cumplido esta edad tan singularizada de 65 años sigan conduciendo. ¡Caray!... He aquí que un 83% más juicioso está a favor de que sigan en el volante. No obstante, no es esta cifra positiva la que se subraya.

¿Por qué cabe decir los más juiciosos?  Pues porque está comprobado que la gente que ha sobrepasado la edad en cuestión tiene cuatro veces menos accidentes que los menores de 25 años y menos de la mitad de los que tienen quienes se hallan entre los 35 y 44 años. Verificado esto, la respuesta favorable a dejar en paz a los conductores veteranos se convierte en la más sensata. Lo contrario resultaría tan desatinado como lo sería que se retirara el carnet a todos los menores de 25 años por el hecho de cuadruplicar el número de accidentes que puedan protagonizar las personas mayores. Aquí paz y después gloria, y que los mass media dejen de mirar siempre en negativo.