dissabte, 3 de desembre del 2016

Del Ford Pinto a Lamia

                                                Del Ford Pinto a Lamia

Algú té present el cas del Ford Pinto als Estats Units? Fem memòria. A la dècada dels 70 del segle passat, la Ford Motor Company va comprovar que el seu cotxe Pinto tenia un defecte de fabricació en el dipòsit de combustible que feia que explotés en determinats accidents. Llavors, la companyia va calcular què era més eficient des del punt de vista dels costos, si reparar tots els automòbils en circulació o pagar las indemnitzacions per danys físics o decés. Fets el números, van constatar que resultava més barat pagar per les víctimes que pagar per les reparacions. Així que, tot va seguir igual. Per altra banda, Ford va se absolt d’homicidi imprudent el març de 1980.
A l’any 2016, fa pocs dies que un avió de la aerolínia Lamia es va estavellar a Medellín amb el resultat de 71 morts i 6 supervivents. S’ha sabut que la causa de l’accident va ser que el  carburant s’havia esgotat. Hi ha una normativa internacional que obliga les companyies a disposar de suficient combustible per poder volar fins a 30 minuts més del previst, quelcom que Lamia no va acomplir. El voler estalviar posant en risc la vida d’altri s’adiu molt amb l’esmentat cas del Ford Pinto. A fi de comptes, és dur haver de suportar un sistema, el capitalista, que aboca a uns tals comportaments.

Del Ford Pinto a  Lamia

¿Alguien tiene presente el caso del Ford Pinto en Estados Unidos? Hagamos memoria. En la década de los 70 del siglo pasado, la Ford Motor Company comprobó que su coche Pinto tenía un defecto de fabricación en el depósito de combustible que hacía que explotara en determinados accidentes. Entonces, la compañía calculó qué era más eficiente desde el punto de vista de los costes, si reparar todos los automóviles en circulación o pagar las indemnizaciones por daños físicos o fallecimiento. Hechos los números, constataron que resultaba más barato pagar por las víctimas que pagar por las reparaciones. Así que, todo siguió igual. Por lo demás, Ford fue absuelto de homicidio imprudente en marzo de 1980.

En el año 2016, hace pocos días que un avión de la aerolínea Lamia se estrelló en Medellín con el resultado de 71 muertos y 6 supervivientes. Se ha sabido que la causa del accidente fue que el carburante se agotó. Existe una normativa internacional que obliga a las compañías a disponer de suficiente combustible para poder volar hasta 30 minutos más del tiempo previsto, algo que Lamia no cumplió. El querer ahorrar poniendo en riesgo la vida de otros se conjuga con el mencionado caso del Ford Pinto. A fin de cuentas, es duro tener que aguantar un sistema, el capitalista, que conduce a tales comportamientos.