divendres, 4 d’octubre del 2019

Drones mortíferos - Drons mortífers


Drons mortífers

La tecnologia, com la ciència, la seva font, no és perversa per si mateixa. Qualsevol mal possible és induït pels seus usuaris. La intel·ligència artificial en forma de dron pot resultar benefactora salvant vides o bé maligna segant-les. Un dron pot ser manipulat per bons professionals o per mans inexpertes, com les que per error van causar la mort de 40 obrers a l’Afganistan. L’artefacte pertanyia als Estats Units, país que s’apunta progressivament a la seva utilització.
Va succeir el mes de setembre proppassat, en un context de violència expressa que s’estén al llarg dels anys sense que es prevegi un final. Matances organitzades a les quals darrerament cal afegir-hi una elevada suma de morts no deliberades ocasionades per drons. Durant els últims sis mesos, han estat 363 els civils afganesos que han perdut la vida atacats per drons dels Estats Units, se suposa que no intencionadament. Per als morts, tot i això, no hi ha cap diferència en l’intencionat i l’involuntari. De fet, tampoc no els importa que els nord-americans no hagin demanat disculpes pels seus fatals errors.
No, la tecnologia no és mai culpable, però hi ha alguns instruments més susceptibles de causar mal que d’altres. Els drons resulten temibles perquè actuen sense pilot. Són capaços de causar víctimes sense que els seus amos pateixin baixes. Si existint aquesta possibilitat les guerres han proliferat, esgarrifa considerar quant indemnes queden els atacants amb drons, quant fàcilment poden jugar amb ells mentalitats pertorbades, curtes d’intel·ligència o malvades. No obstant això, fins ara poques han estat les veus alçades qüestionant, analitzant, avaluant el potencial dels drons i exigint el seu control.                            

Drones mortíferos

La tecnología, al igual que la ciencia, su fuente, no es perversa por sí misma. Cualquier mal posible es inducido por sus usuarios. La inteligencia artificial en forma de dron puede resultar benefactora salvando vidas o bien maligna segándolas. Un dron puede ser manipulado por buenos profesionales o por manos inexpertas, como las que por error causaron la muerte de 40 obreros en Afganistán. El artefacto pertenecía a los Estados Unidos, país que se apunta progresivamente a su utilización.
Sucedió el pasado mes de septiembre, en un contexto de violencia expresa que se extiende a lo largo de los años sin que se prevea un final. Matanzas organizadas a las que últimamente hay que agregar una elevada suma de muertes no deliberadas ocasionadas por drones. Durante los últimos seis meses, han sido 363 los civiles afganos que han perdido la vida atacados por drones de los Estados Unidos, se supone que no intencionadamente. Para los muertos, sin embargo, no hay diferencia alguna en lo intencionado y lo involuntario. De hecho, tampoco les importa que los norteamericanos no hayan pedido disculpas por sus fatales errores.
No, la tecnología nunca es culpable, pero hay algunos instrumentos más susceptibles de causar daño que otros. Los drones resultan temibles porque actúan sin piloto. Son capaces de causar víctimas sin que sus dueños sufran bajas. Si existiendo esta posibilidad las guerras han proliferado, estremece el considerar cuan indemnes quedan los atacantes con drones, cuan fácilmente pueden jugar con ellos mentes perturbadas, cortas de inteligencia o malvadas. No obstante, hasta el momento pocas han sido las voces alzadas cuestionando, analizando, evaluando el potencial de los drones y exigiendo su control.